Leírnátok nekem pontosan mi történik egy császáros szülésnél? Mire vigyázzak, figyeljek? Császár után mikor lehet felkelni stb?
Többnyire előbb katétereznek, aztán érzéstelenítenek, de nem mindenhol. A beöntés is szükséges, egy császár után nem leányálom a wc-n ülni.
Maga a műtét nagyon gyorsan lezajlik, az tart tovább, hogy Téged rendbetegyenek.
Az is változó, hogy hány órát kell feküdni. Nekem 6-ot kellett, a fejet nem szabad megemelni, mert napokig borzasztó fejfájásod lehet. Vigyél be vizet, poharat és szívószálat. Így könnyű inni fejmozgatás nélkül.
Az első felkelés nagyon fájdalmas, de minél többet mászkálsz, annál hamarabb gyógyulsz, annál könnyebb minden felkelés. Próbálj meg kiegyenesedni, nem görnyedten járni. Nekem a hashajtó tabletta mellé (ha Neked is szükséged lesz rá) a nővérkék az ócska automatás kávét ajánlották. Na, az tényleg segít :)
A lényeg: ne hagyd el magad, nem tragédia a császár. (mármint a műtéti része)
Ha minden oké, akkor hamar felépülsz.
2 császáros
Ja, folytatás:
A katéterezés nem életem legkellemesebb emléke, de nem egy rettenet. Az érzéstelenítőre őszintén szólva nem is emlékszem, annyira izgatott voltam. Fájt egy picit, de abszolút túlélhető. Az a vicces, amikor mondják, hogy emeld meg a lábad, Te meg emelnéd, de nem mozdul :)
A varratszedés nekem 8 nap múlva volt, semmit nem éreztem.
Kedves Első Hozzászóló!
Miért nem engednéd?
Mert az első hozzászóló egy ősanya! :)
Na.
Az én tervezett császárom keddi napra lett kiírva, de a kislány elindult hétfőn hajnalban. Mire beért a dokim, addigra meggondolta magát, úgyhogy nevezhetjük proginak. Szóval hétfőn délután fél egykor született és csütörtökön délelőtt már mentünk is haza.
2-3. válaszolód vagyok
Lesz egy kis előkészítésed, kapsz beöntést (de lehet, hogy előre kérnek tőled glicerines kúpot), ha szükséges leborotválják a szeméremdombot, kapsz egy cuki ruhát, bekötik az infúziót.
Fel kell ülni (felsegítenek) a műtőasztalra, előre kell dőlni, az anesztes beadja az érzéstelenítőt. Nem fáj, max. pici szúrást lehet érezni. Utána segítenek lefeküdni. Felszerszámoznak, katéter, vérnyomásmérő stb. Az anesztes doki ellenőrzi, hogy működik-e az érzéstelenítő, van, ahol vizes vattával nyomkodnak, van, ahol jégkockával.
Nem fogsz érezni semmit, max. némi húzkodást, de fájdalmat nem. (Az egészben nekem a legrosszabb az volt, amikor az egyik doki felülről nyomta ki a babát és így ránehezedett a hasamra.)
Megmutatják a picikét, a csecsemős nővér elviszi, mehet vele a papa, elvégzik rajta a rutin dolgokat. A nővér visszahozza neked a babát, megmutatja becsomagolva. Ha minden rendben, átadják a papának, dajkálhatja, amíg téged összeraknak. Ha kész, áttesznek egy ágyra, takargatnak. Mérnek vérnyomást, ellenőrzik a vérzést és veled lehet a párod és a baba is. Egy csecsemős nővér segít mellre tenni a babát.
2 óra megfigyelés után levisznek a megőrzőbe, ahol külön foglalkozik veled az osztályos nővér. Óránként ellenőrizni fognak.
8-10 óra fekvés után, ha már teljesen kiment az érzéstelenítő, segítenek felkelni, elkísérnek tusolni, majd átvisznek a végleges helyedre, megkapod a bébit.
Vigyél magaddal vizet, vagy sportkupakos üveg legyen, vagy szívószál, lényeg, hogy sokat, nagyon sokat kell inni! Az első felállás fáj, nem kell kapkodni, de igyekezz csinálni. Próbálj meg járkálni, ha elfáradtál és a baba hagyja, pihenj. Kérj fájdalomcsillapítót. Igyál rostos levet, hogy könnyebb legyen majd a wc. Ha hajlamos vagy a székrekedésre és a kórház elmaradott, inkább készülj a csomagodban egy Guttalax-szal vagy valami kímélőbb szerrel.
Mosakodni/tusolni lehet, de gyors cicamosdás legyen, a sebet nem szabad áztatni. (Nálunk szólni kellett, tusolás után azonnal cserélték a tapaszt.)
Varratszedés nálam mind a kétszer a nyolcadik napon volt.
Az előzőek korrektül leírtak mindent.
1. érzéstelenítőtől nem félni, annyi mint egy átlagos másik szuri. Szúnyogcsípés.
2. Katéter felhelyezése nem fáj, a kihúzása lehet kellemetlen picit.
3. A műtét nem fáj, a baba kinyomása viszont nekem borzasztóan rossz volt, majdnem rosszul lettem. Rám is tették az oxigént. Anyám idejében ilyenkor gázzal ráaltattak egy-két percre. Most már nem szokás. Nekem nagy babám volt, lehet ezért is volt rosszabb az átlagnál és fel volt húzódva a gyomromhhoz.
4. A műtét után pár óra fekvés és csak oldalra szabad fordítani a fejet, emelni nem. Nekem ez az idő kiesett gyakorlatilag. Egybefolyik utólag. Az oxitocin drog egyébként, amit a szervezet termel ilyenkor:)))
5. Műtét után első felállás sűrű káromkodásokkal teli volt. Pár napig nagyon rossz, de sokat kell mozogni, annál hamarabb gyógyul. Haskötő aranyat ér.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!