Nagyon nehéz epidurális érzéstelenités nélkül megszülni a gyermekünket?
mostanában mindeki azt tanácsolja hogy kérjünk epidurált.
de nem hátrány, hogy akkor nem érezzük a lábunkat, nem tudunk lábraállni, és csak utasitásra tudunk nyomni?
és kb mennyi idö után jönn vissza az érzés a lábunkba megint?
és szerintetek kik vannak töbségben, akik kérik a fájdalomcsillapitást, vagy akik nem kérik?

Kicsit kevered a fogalmakat, edánál érzed a lábad, mozgatod, még a pisilést is érzed, tudod szabályozni, a fájást is érzed, csak nem fájásnak, hanem erőteljes feszülésnek, ennyi a különbség. Nem megy el semmilyen érzés a lábadból, még akár sétálgatni is tudsz.
Amiről te írsz az a spinális, amit természetesen csak császármetszésnél alkalmaznak.
Nem tudom, hogy olvastad azt a sok fals infót amit leírtál :O
Ahol én szültem, ott fele-fele volt az arány kb és nagyjából elmondhatom, hogy mindenkinél pont az ellenkezője történt annak, mint amit eltervezett :)
Sokan fújtak a fájdalomcsillapításra, na azok majd mind kértek, míg mások esküdtek rá, hogy könyörögni fognak érte, aztán valahogy mégsem kellett :)
A fájdalom teljesen szubjektív dolog és nagyon sok múlik a babán szülés közben, hogyan fekszik, mennyire aktív, mekkor a súlya, milyenek az összehúzódásaid, hogy reagálsz az oxitocinra, milyen genetikusan a kötőszöveti állományod, ergo könnyebben tágulsz vagy nehezebbenhogy mennyi és milyen érzékenyek a receptorok a méhedben, méhszájon, az egész kismedencében, segít-e a babád, mennyire "akar" megszületni, te mennyire "akarsz" szülni, elengedni. ott van-e a férjed, milyen a személyzte (aranyos vagy bunkó) , van-e a környezetedben szülési sérült gyerek (akkor jobban hajlasz az eda felé, mert az rövidíti a szülést), volt-e valakinek esetleg gerincszúrásos tapasztalata, legyen az jó vagy rossz és még sorolhatnám.
A legfontosabb mégis az: minden csak ott és akkor derül ki. Szerintem teszi az első szülést a legnehezebbé. Az eda alkalmazásának nagyon kötöttek akritériumai, bizonyos tágulás alatt nem kaphatod, aztán meg bizonyos tágulás fölött megint nem, lehet, hogy nem is fog annyira fájni, de az is lehet, hogy baromira fáj, kérnéd, de az orvos valamiért nem tartja jónak stb.
Ne dönts el előre semmit.
Ha úgy érzed, hogy neked ez nem fáj annyira, akkor ne kérj edát, nyilván azok nem élnek vele, akik "könnyebben" viseik, kevesebb a receptoruk odalent vagy gyors a szülés, ha meg nagyon fáj, akkor kérd, nem kell hősködni, a fogorvosnál is kérsz fájdalomcsillapítást ugyebár ha nem bírod, nem a szülőszobában kell játszani a mártírt, később még lesz rá lehetőséged :)

22:04es vagyok. Amúgy sem kértem volna szerintem, ha lehet vagy ha nagyon fájdalmas és hosszú a szülésem. Félek a gerincbe szuritól, annál is inkább, mert nem áll jól 1-2 csigolyám. Szülés után 3 órával már zuhanyoztam, majd sétáltam a büfébe, mert fe bírtam volna falni bármit, olyan éhes voltam.
Ezt edával nem tehettem volna meg. + sokaktól hallottam, aki edás volt, hogy visszatérő hátfájása van azóta. Köszi nem.

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!