Az epidurális érzéstelenítés fáj?
Azon gondolkodom egy ideje, hogy kérjek -e majd a szülésnél vagy sem és felmerült bennem a kérdés, hogy vajon mennyire lehet kellemetlen? :)
37 hetes kismama
Nagyon kellemetlen, raadasul meg van az eselye, hogy egy par oras szulesi fajdalom helyett egy honapokig tarto hatfajast kapsz. Sajnos az esetek 45%-ban hatfajassal vegzodnek.
En nem kaphattam semmit (epilepszia miatt), ketsegbe voltam esve, minden lehetseges fajdalomcsillapitasni modnak es szernek utanna neztem, hogy lehetseges-e hasznalni, de egyiket se engedelyeztek az orvosaim. Utannaneztem minden statisztikanak, pro es kontra erveknek, forumoknak.
Vegul a gazt engedejeztek, hidd el, nagyon jo volt igy szulni. Nagyon fajt, de mas fajdalom. Olyan, mintha nem is a sajat testedben erezned a fajdalmat, es tudod, hogy mar nem tart sokaig es tudod, hogy mindjar ott lesz az eredmeny a kezedben :D
Nem egy kellemes erzes, de tul lehet elni.
Lenyeg, hogy ne mozdulj el mikozben beadjak!
En lassan 3 hete szultem csaszarral, mai napig tisztan emlekszem az erzesre, mikor beadtak. Bele is borzongok, pedig mar jo parszor (ossz. 9-szer) atestem ezen mas mutetek miatt.
Ez kb. egy percnyi fajdalom. Az igazit akkor erzed, mikor mar kezd a hatoanyag elmenni a szervezetedbol joval szules utan, na meg fel kell kelni az agybol. Ne legyel szegyenlos, kerjel fajdalomcsillapitot!!!
Én természetes úton szültem és semmit nem éreztem az egészből, nekem nem fájt egy cseppet sem. Semmit nem éreztem, mert akkor még a fájásokat éreztem és az erősebb volt, mint a tűszúrás.
Nem fájt utána fejem sem, rá 1 hónapra éreztem fájdalmat ott ahol beszúrták a tűt, ez 1-2 napig tartott és még utána egy darabig front érzékeny volt.
A második babámat várom és tuti fogok kérni megint epidurálist!
Nekem 3 éve volt, nekem nem fájt. Gondolom sokban függ attól, hogy hogyan adják be és valóban mozdulatlannak kell lenni közben, nehogy elmozduljon. Ezt akkor nehéz kivitelezni, ha épp fájásod van. Én mondjuk miután beadták hányingerem lett, de a túlzott izgalomtól, mert nagyon féltem tőle. Nekem utána semmi mellékhatása nem lett.
De nem értem az egyik válaszolót, milyen gerincfolyadék folyik ki???? Az már régen rossz, ha gerincfolyadék folyna ki.
Epidurálisnál nem folyhat ki agyvíz, mert nem bökik át a gerincburkot!
A spinális érzéstelenítésnél viszont átszúrják (így azonnal hat, nem csak az érző, hanem a mozgatő idegeket is blokkolja deréktől lefelé), és ennél fellépHET fejfájás, az agyban bekövetkező nyomásváltozás miatt.
3 spinális érzéstelenítéses császárom volt, de semmi fejfájásom nem volt, pedig nem feküdtem egy napig úgy mint egy fadarab!!!
Nekem spinálistól nem lett bajom, barátnőmnek 1 csepp agyvíz kifolyt, hát egy hétig ha megmozdult szétment a feje.
Amúgy maga az epi nem fáj egyáltalán, azzal is műtenek, ugye? Ezzel mindig képzavarom volt (most nem császárra gondolok)..csak azért, mert én múltkor azthittem leénulok..kamaszkoromban volt egy hátsó fertályon történő műtétem (nem! nem zsírleszívás:O)) és epit kaptam,..vagy olyasmit, sosem tudom, de a lényeg, hogy a gerinces érzéstelenítést...nemtudom, hogy szúrtak, de azóta feszül a gerincem, olyan szinten, hogy pl hason aludni néha nemtudok(Most amúgy sem de ez mellékes:O)), múltkor odáig fajult a dolog, hogy a gerincem megadta magát, ez kiment a csípőmre is, az utcán hasamban a két gyerekkel estem össze, szegény lányom meg nemtudta mi van. Én olyan fájdalmat még sosem éreztem, mintha eltörték volna a gerincem, azthittem lebénultam..de állítólag megtörténnek ilyenek.
Amúgy a beadása mennyei ha már vajúdsz...fel is a pokolból kivezető úttal..csak vannak ilyen hátulütői.
Én nem kértem!
Mindig gondoltam,hogy nagy fájdalom lesz a szülés,de nem akartam epiduralt.
Azt szerettem volna,hogy átéljem minden egyes fájdalmát a szülésnek,hogy érezzem mire vagyok képes érte! :)
Olyan sok ismerősömet császározták és mindenki azt mondta,hogy olyan rossz,hogy nem élhették át a szülést és nem tudják milyen lehet!
És hát ezért is akartam természetes szülést!
Ez lehet,hogy hülyeségnek tűnik,de én így voltam vele!
De a lényeg,hogy bármit kibír az ember amit kiakar bírni!
És megérte! :)
Örülök,hogy átélhettem ezt a dolgot!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!