Miért gondolják a császárosok hogy nekik mennyivel nehezebb meg rosszabb?
Nem tudom hol hallottál ilyesmit. Én 3 gyereket szültem simán hüvelyi úton ( ebből az egyik 4200 gramm 60 centi volt) én PONT azt hallom minden császáros ismerősömtől -és nem egy van, mert felénk minden második szülés szinte már császár- hogy jaj te szegény de rossz lehetett EKKORA gyereket megszülni, holott semmi bajom nem lett tőle még könnyebben és gyorsabban megszültem mint az első babámat aki csak 3 kiló volt.
Nekem a császáros ismerősök pont hogy azt mondják mennyivel jobb volt így, nekik nem kell aggódniuk hogy oxigénhiányos lesz a baba, kitágult hüvely (???) és a megromló szexuális élet (??) miatt stb. valahogy ezt készpénznek veszik hogy a hüvelyi szülés ezekkel jár. És a következő babát is úgy szeretnék szülni császárral, komolyan nem is hallottam egytől sem hogy esetleg MEGPRÓBÁLNÁ másodjára hüvelyi úton. Szóval felénk pont az ellenkezője van, az egy mázlista akit császároznak (szerintük).
Kedves kérdező!
Szültél már császárral?
Mert ha nem, akkor baromira nem tudod, hogy miről van szó. Én soha nem nyilatkozom a természetes szülésről vagy soha nem mondok róla véleményt és nem mondom, hogy nem igaz, amit egy természetesen szülő nő mond a tapasztalatairól, mert nem tudom milyen az, mert nem úgy szültem, hanem császárral. Nincs összehasonlítási alapom.
Elhiszem, hogy baromira fájdalmas a természetes szülés, azt is elhiszem, hogy a gátsebbel sem lehet valami könnyű.
Viszont te meg hidd már el, hogy a császármetszés egy másodfokú hasi műtét. Nagyobb a vágás, sokkal veszélyesebb helyen van a vágás és sokkal több komplikáció merülhet fel e közben és sokkal nagyobb a kockázat is, mint egy természetes szülésnél.
És bizony tény, hogy a gyógyulási idő a császárnál tovább tart. Én láttam természetes szülés után nehezebben, főleg ülő anyukát, láttam a szülést követő 3 órán belül szaladgáló! természetesen szülő nőt, viszont egy császáros anyukát sem láttam, aki még napokkal a császármetszés után is tudott volna egyáltalán normálisan közlekedni.
És a kérdésed egyébként borzasztóan provokatív, ugyanis én, mint császáros, miért érezzem rosszul magam, csak mert te természetesen szültél?
Mindkettőnek meg van a maga nehézsége, de ettől még nem hiszem, hogy bárkit le kéne szólni, csak mert elmondja, hogy utána hogyan érez és hogy azt mennyire könnyen vagy nehezen viselte!
Akkor én egy ritka kivétel vagyok, mert olyan könnyen viseltem a császárt, hogy másnap már lófráltam a kórházban!:)
Szerintem engem a hüvelyi jobban megviselt volna!:)
De szerintem is az a lényeg,hogy valaki életet ad, tök mindegy,hogy milyen formában!
12-es vagyok.
Most szült az egyik ismerősöm másodszorra.
Az első babáját természetesen szülte, egyedül a gátsebre panaszkodott. Simán tervezték a második babát.
Össze is jött a második, aki sürgősségi császármetszéssel született.
Megkérdeztem tőle, hogy te, aki most már mindkét szülést átélted, melyik a nehezebb? Annyit mondott rá, hogy a császárt sokkal nehezebben viselte, sokkal nagyobb fájdalmai voltak utána és több babát nem szeretne! Ha az első is így született volna, nem vállalt volna többet.
És ha ebben a témában olvasok és ha szerintem megnéznénk egy statisztikát, akkor biztos, hogy többen lennének azok, akik a császárt sokkal rosszabbul élték meg.
Vannak kivételek, de a többség akkor is a természetes szülés mellett lenne.
És más az is, hogy ki, mit, egy adott helyzetben hogyan él meg.
15-ös!
Mi az, hogy szülés? Nem egy olyan dolog, aminek a végén egy baba megszületik? Mert a császárnál is egy baba megszületik. De mégsem szülés? De igen az, plusz még egy komoly hasi műtét is. És ezért komplikáltabb. Ezért több a kockázat is.
Egyébként aki hallott már olyan biztosításról, ami szülésre fizet, az tudja, aki meg nem hallott, az utána nézhet, hogy a természetes szülésre jár egy összeg. Ez egy 1-es kategóriájú térítés. Míg, ha valaki császárral szül, akkor egyszer megkapja a szülésre járó összeget, plusz a császármetszésre, ami egyébként egy 2-es kategóriába tartozó műtétnek felel meg. Illetve pluszban gyógyulási támogatást, ami a 2-es kategóriában van számítva.
Nem véletlenül!
Illetve ami még eszembe jutott erről, hogy szerinted, a császáros seb mennyi idő után gyógyul be teljesen? Elárulok neked egy titkot, ennek van egy belső gyógyulási ideje is, ami bőven túlhaladja a 6 hetet!
Két dologban tévedsz kedves Kérdező!
Az egyik az, hogy attól, hogy személy szerint neked jelentős fájdalmaid voltak, ez nem igaz mindenkire. A statisztikák szerint a hüvelyi szülés kevésbé kockázatos, kevesebb fájdalommal, szövődménnyel és jóval gyorsabb felépüléssel jár. Ezek orvosilag igazolt tények, persze van olyan IQ szint, ami alatt emberek szeretnek a tényekkel vitába szállni.
A másik tévedésed az a megállapítás, hogy a császárosok baszogatják a természetesen szülőket. Ez pont fordítva van. Ez is tény, nem értem miért nem látod be.
Erősködj csak 52 százalékos!
Akkor ezek szerint, ha megkérdezik legközelebb, hogy mikor szültem a fiamat, akkor megmondom, hogy bocs, nem szültem még!:)
Szerintem itt megint az a probléma, hogy valaki (a 12-es válaszoló) kirobbant egy vitát. Először azt írod 12-es, hogy te nem mondasz véleményt a hüvelyi szülésről, utána meg dobálózol itt tényekkel, és minősíted az általad ismeretlen szülési módot.
Az én véleményem: a császár egy hasi műtét, több szövődménye lehet, mint a hüvelyi szülésnek. Vannak, akiknek a császár, másoknak a hüvelyi szülés a kedvezőbb, azt érzik könnyebbnek vagy nehezebbnek. Én nagyon féltem a szüléstől, de nem a fájdalomtól, hanem attól, hogy a hüvelyen keresztül egy ekkora baba kibújik.
Kedves 12-es, én is elmondom neked a tapasztalataimat, ami még a könnyebb hüvelyi szülés kategóriába tartozik: a magzatvizem elfolyt, de mivel nem voltak fájásaim oxytocint kaptam, ami elég durva szer, már ami a hatását, a fájdalom mértékét illeti... Fájdalomcsillapítót nem kaphattam. Végig kézzel tágítottak, a gyerek nem volt beilleszkedve, ezért ott is machináltak valamit. Amikor a nem kis fejű babám jött kifelé, azt hittem ott maradok, azt hittem szétrepedek. A gátmetszésem nem volt túl nagy, de a varratok úgy szívódtak fel, hogy ronda bőrfüggelékek csúfítják el a hüvelyemet. Az aranyerem akkora volt, mint egy karfiol, és a mai napig problémát okoz. Sok vért veszítettem, ezért napokig csak szédelegtem, nagyon vérszegény voltam. Az első időszakban nem tudtam tartani a szeleket és a székelés is nehéz volt. Azt mondtam, többet nem szülök, mert utána még hónapokig rémálmaim voltak a szüléstől.
De ennél sokkal rosszabb szülések is vannak. A barátnőmet császározták, másnap azt mondta, nem vészes, másodjára is bevállalja.
Egyik szülés sem könnyű. Mindenkinek az a nehéz, amiben neki volt része. Kár ezen vitatkozni. Nem szabadna megjegyzéseket tenni egyik félnek sem!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!