Aggódom, hogy a karrier miatt nagyon kitolódik a terhesség. Élettapasztalatok?
Nincs időm most végigolvasni a válaszokat. Én 31 évesen szültem, addigra volt 8 év munkatapasztalat a hátam mögött, bevállaltam zsinórban a másodikat is, most fog megszületni, mert egyrészt a gyerekeknek is jó a kis korkülönbség és munka szempontjából is jobb egyszer kiesni 4 évre, mint visszamenni aztán 1-2-3 év múlva újra elmenni szülni. Én nem bántam meg hogy nem szültem előbb. Én is jogász vagyok, de ez a másoddiplomám, úgyhogy szakvizsgám még nincs, mert még kell némi gyakorlati idő hozzá. Én a helyedben vagy bevállalnám még az egyetem alatt a gyereket, és akkor már nagyobb mire elkezdesz dolgozni, már oviba/suliba fog járni, vagy kitolnám a szülést úgy, hogy legalább 4-5 évet dolgozzak előtte, felhalmozzak sok gyakorlati tudást már kivívjak bizonyos szakmai tiszteletet a munkahelyemen, hogy várjanak vissza, mert tudják hogy jó munkaerő vagyok és érdemes visszavenni. Legrosszabb szerintem ha 1-2 év munka után mész el szülni, mert akkor is még úgy kezelnének mint egy pályakezdőt ha visszamész x év kihagyás után.
Az biztos, hogy akárhogy is döntesz, ha szép karriert szeretnél jogászként, ahhoz a párod hathatós segítségére is szükséged lesz, mert sose lesz annyi időd a gyerekre, családra mint egy fix munkaidős állásban.
Masodik voltam. szivesen osztottam meg a tapasztalatom. En sem terveztem nagy karriert mikor befejeztem a fosikolat, csak igy alakult. Es azert irtam ha belekerulsz az ordogi korbe nagyon nehez kiszallni onnan, es a kettot egyszerre vinni nagyon nehez. Segitseg nelkul lehetetlen. Ha nincs egy olyan ferjed, aki levesz sok terhet rolad, ha nincsenek nagyszulok akik segitenek, itt elsosorban nem a babysittelesre gondolok, hanem mondjuk h anyu eljon es megfoz, vagy besegit a takaritasba, ferjem a kerti munkakba, akkor a haztartas, gyerek, karrierista munka, egymagadnak lehetetlen managelni. 24 orabol all egy nap neked is. Nalam a parkapcsolat nem sikerult amiben voltam foiskola es egyetem eveim alatt, voltak akkor udvarloim, volt olyan srac aki kitette volna a lelket is ertem, de nekem nem kellett mert idosebb volt nalam 13 evvel es akkor ugy gondoltam ez tul sok. Ha osszejottem volna vele mar tuti 3 gyerekem lenne, es utana is be tudtam volna futni ugyanezt a karriert amit most. Ha arra varsz h befuss jogaszkent ahogy elottem irtak nem 1-2 ev, mikor en kozepvezetove voltam kinevezve addig Mo-n volt 4 eves gyaksim es 3 eves gyaksim kulfoldon.
Nekem van olyan ismerosom aki fosuli utan kevesebb mint ket eves munkatapasztalattal szult, igenybe vettek szokcpol, igy a masodikat meg a gyed ideje alatt szulte.Majd kulfoldre koltoztek, mikozben meg a masoddiplomajabol htravoltak a nyelvvizsgak a szakdoga, meg az allamvizsga. Itt kulfoldon probalt elhelyezkedni a szakmaban, de a ket eves gyaksi keves volt, foleg ennyi ev kihagyasaval. A lany ebbe golyozott be, h nem tudott szakmai karriert befutni hiaba van ket diplomaja amit itt is elfogadtak. Ma mar 36 eves csak ilyen olyan adminisztrativ munkakat tudott csak vegezni, amit megtanult azt is elfelejtette mar, hisz eloben sosem gyakorolta.
Van olyan ismerosom aki szinten jogot vegzett es kozben szult ket gyereket, a gyerekek nem viseltek meg mig nagyi vigyazott rajuk, viszont mire szabadult, nem aldozott a karrierbol be semmit es nagyon jo bunteto jogasz lett belole.
Olyan ismerosom is van aki csak a karriernek elt, es mire megfogalmazodott benne h jo lenne egy gyerek tul keso lett. Parkapcsolata tonkrement, tobb cegnel volt vezerig, ma mar sajat cege van de nincs se ferj, se gyerek. A baj h az eve sosem jonnek vissza.
En mai napig ugy gondolom h ezt a karriert be tudtam volna futni akkor is ha 20as eveimben szulok es nem 30 felett. Masreszt mit er a karrier boldogsag nelkul???
A problema az lesz, ha eljutsz a karrier csucsara es bizonyitasz h jo munkaero vagy, tetszik amit csinalsz, nagyon nehez abbahagyni. Addigra a fizud sem egy atlagos lesz, es megszokod az anyagi dolgokat, arra a fizura veszel hazat, jobb kornyeken, ahol jobb az iskola, ovoda, arra epitesz mindent, es ha egyik pillanatrol a masikra az a penzforras megszunik, nehez ahhoz alkalmazkodni. Ugyanakkor azt mondom az anyagiak nem minden.
szerintem nem lehet két dolgot egy seggel megülni.
valami ilyesmi.
ha korán szülsz, szerintem könnyebben vissza tudsz térni a munkaerő piacra, ha későn, akkor necces.
jogi pályán nem tudom, hogy mi a szitu.
egyébként 30 felett sem gáz a szülés, gyerekvállalás, ha mégis úgy alakul.
mindenképp' maradnod kéne valamennyit a picivel, min. 6 hónapig szerintem. én sem akartam, de végül úgy alakul, hogy legalább 8 hós lesz, mire visszamegyek. igaz, nekem nincs "sztárszakmám" és nem keresek "milliókat".
de szeretem a munkám, és várnak vissza. legalábbis ezidáig.
jó idő nincs soha.
jön, ha jönnie kell, hidd el!
építed a karriert és közben meg majd megöregszel.
valahogy a kettő között kéne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!