Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szülés » Aggódom, hogy a karrier miatt...

Aggódom, hogy a karrier miatt nagyon kitolódik a terhesség. Élettapasztalatok?

Figyelt kérdés
20 éves vagyok, jogi egyetemre járok. Ha minden jól megy 2018-ban diplomázok (25 leszek), és utána jön még a java (gyakornokság, szakvizsga, stb.). A párommal (2 éves kapcs.) sokszor beszéltünk már erről, hogy mi lenne a legjobb. Szeretnék fiatalon szülni, nem akarom 26-7 éves korom utánra tolni, a párom is 30 éves lesz akkor, és ez neki se tetszene. A másik oldalról pedig szeretnék szép karriert és jó fizetést. A párom már dolgozik, gondoltunk rá, hogy ő maradna otthon a kicsivel, én dolgoznék tovább (a jobb kereset reményében). A kérdéseim a következők: Jár vagy járt-e valaki hasonló cipőben? Mennyi időt "veszítek" a munkából ha jön a pici és a férjem marad otthon vele? Ha valaki döntött már így megbánta-e, mit élt át lélekben?

2013. ápr. 3. 04:06
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
62%
Szerintem milyen biztos egzisztenciája lesz 30 évesen, amikor 27 lesz, mire befejezi az egyetemet? 3 év alatt aztán nagy egzisztenciát szerez, főleg úgy, hogy akkor meg otthon lesz 1-2 évre....
2013. ápr. 3. 12:57
 12/19 anonim ***** válasza:
Első vagyok. én sem a karriert helyezem előtérbe, csak arra írtam, hogy ráér 30 után is szülni a kérdező, mert az írásából kiderül, hogy ez neki mennyire fontos az életében, és erre mondtam azt, hogy akkor érdemes gyereket vállalni, amikor már osztatlan figyelemmel rá tudja áldozni az idejét, a szeretetét. Egy kisgyerek, baba 24 órás munka. én úgy vagyok vele, hogy nem fér bele mellette a tanulás, a munka, az, hogy majd apa vigyáz rá vagy a nagyi vagy netán bébiszitter neveli nagyrészt. Ha tud halasztani az egyetemen, akkor az oké, csak az nem helyes szerintem, hogy "lepasszoljuk a gyereket". ne haragudjatok meg, nem támadás, én ezt megéltem, hogy Anyu egyetemen tanult, mikor születtem, nappali tagozaton, nem sok ideje volt rám, Nagyim, Nagyapám neveltek, míg ő tanult, míg több hónapra szakmai továbbképzésre ment, míg elváltak apámmal és ő új párt próbált találni, csak nem sikerült. Pszichológiailag már nagyon rég megállapított tény, hogy a gyerek első 3 éve a döntő a személyiségfejlődésben. Ami ott kimarad, az behozhatatlan. Az anya szerepe ebben a korban pótolhatatlan. Nekem utána se lett vele bensőséges a kapcsolatom. Egyszerűen ez egy olyan sérülés a korai gyerekkorban, ami utána nem orvosolható, nem pótolható be. Ami pedig a kort illeti, hogy nehezebb teherbe esni, több a kockázat stb. Az én tapasztalatom a következő: 31 éves voltam, mikor eldöntöttük, hogy babát akarunk, 3 próbálkozás volt, aminek egyikéből teherbe estem. nem volt hőmérőzés meg semmi ilyesmi, csak egy szenvedélyes hétvége egy hangulatos wellness hotelben :). Az első trimeszter után kiirattam magam, mert feszült néha a hasam és a munkám elég stresszes és kimerítő volt. Otthon sokat pihentem, magnéziumot szedtem, semmiképp nem akartam megkockáztatni egy vetélést.Második babámmal most vagyok állapotos,veszélyeztetett voltam, sokat pihentem megintcsak, de még itthon vagyok a nagyobbal. A második baba úgy fogant, hogy azt mondtam a férjemnek, csináljunk kistesót, nagyjából a termékeny napjaim voltak, ezt a nyákból vettem észre, de nem hőmérőztem, nem görcsöltem ezen, szeretkeztünk egyszer, és megint teherbe estem. Akkortájt nem voltunk együtt többször különböző okoból, így biztosan tudom, hogy akkor lettem terhes. Tehát nekem a 2 gyerek 3 együttlétből jött össze 30 felett. Ennyit arról, hogy a statisztika az csak statisztika, az élet néha egészen más. Egyik babának sincs genetikai baja, most vagyok túl a 20 hetes UH-n. Az elsőnél kevesebb mint 4 óra alatt szültem, nem volt nehézszülésem, csak utána másodlagos vérzésem, de ez inkább öröklött volt a nagy baba miatt, 4 és fél kilós volt, de a férjem is és én is nagy súlyú babák voltunk. Nem érzem, hogy a testem "öreg" lenne a terhességhez, szüléshez. de nagyon vigyázok magunkra, nem emelek, nem hajtom túl magam, nekem mindennél fontosabb a babáim és a saját egészségem. ez volt az én tapasztalatom a 30 feletti szülésről. Most 34 leszek. Remélem,a második szülésem is könnyű lesz, azt mondják, az még gyorsabb. Tudom, hogy sokaknak vannak vetélései, de ez ugyanúgy fiataloknál is előfordul. Talán sokszor az életvitel miatt is, bár nem mindig. A terhesség védelmére a másodiknál én is szedtem gyógyszert, de hála Istennek megmaradt. Szóval, nagyon együttérzek azzal, aki elveszítette a babáját, nem hencegésből mondom, csak biztatásként, hogy 30 év felett is könnyen összejöhet, ez szerintem nem a kortól függ annyira, mint a külső körülmények és a genetikai örökség együtthatójától. Viszont ez utóbbi se Szentírás, hogy Nálad is így fog történni. csak tényleg fontos nagyon vigyázni, mert a munka mellett kihordani már nehezebb. Sőt Anyukám példáil pont az egyetemi vizsgája miatt vetélt el az első babájával, mert megszivatta a vizsgáztató nagyon. Ezért mondom, hogy ha gyereket vállalsz, akkor csak őrá koncentrálj, ő legyen az első helyen!
2013. ápr. 3. 13:41
 13/19 anonim ***** válasza:
Úgy értem az első mondatot, hogy a Kérdező számára a szakmája nagyon fontos dolog az életében.
2013. ápr. 3. 13:44
 14/19 anonim ***** válasza:

Nincs időm most végigolvasni a válaszokat. Én 31 évesen szültem, addigra volt 8 év munkatapasztalat a hátam mögött, bevállaltam zsinórban a másodikat is, most fog megszületni, mert egyrészt a gyerekeknek is jó a kis korkülönbség és munka szempontjából is jobb egyszer kiesni 4 évre, mint visszamenni aztán 1-2-3 év múlva újra elmenni szülni. Én nem bántam meg hogy nem szültem előbb. Én is jogász vagyok, de ez a másoddiplomám, úgyhogy szakvizsgám még nincs, mert még kell némi gyakorlati idő hozzá. Én a helyedben vagy bevállalnám még az egyetem alatt a gyereket, és akkor már nagyobb mire elkezdesz dolgozni, már oviba/suliba fog járni, vagy kitolnám a szülést úgy, hogy legalább 4-5 évet dolgozzak előtte, felhalmozzak sok gyakorlati tudást már kivívjak bizonyos szakmai tiszteletet a munkahelyemen, hogy várjanak vissza, mert tudják hogy jó munkaerő vagyok és érdemes visszavenni. Legrosszabb szerintem ha 1-2 év munka után mész el szülni, mert akkor is még úgy kezelnének mint egy pályakezdőt ha visszamész x év kihagyás után.

Az biztos, hogy akárhogy is döntesz, ha szép karriert szeretnél jogászként, ahhoz a párod hathatós segítségére is szükséged lesz, mert sose lesz annyi időd a gyerekre, családra mint egy fix munkaidős állásban.

2013. ápr. 3. 18:12
 15/19 anonim ***** válasza:

Masodik voltam. szivesen osztottam meg a tapasztalatom. En sem terveztem nagy karriert mikor befejeztem a fosikolat, csak igy alakult. Es azert irtam ha belekerulsz az ordogi korbe nagyon nehez kiszallni onnan, es a kettot egyszerre vinni nagyon nehez. Segitseg nelkul lehetetlen. Ha nincs egy olyan ferjed, aki levesz sok terhet rolad, ha nincsenek nagyszulok akik segitenek, itt elsosorban nem a babysittelesre gondolok, hanem mondjuk h anyu eljon es megfoz, vagy besegit a takaritasba, ferjem a kerti munkakba, akkor a haztartas, gyerek, karrierista munka, egymagadnak lehetetlen managelni. 24 orabol all egy nap neked is. Nalam a parkapcsolat nem sikerult amiben voltam foiskola es egyetem eveim alatt, voltak akkor udvarloim, volt olyan srac aki kitette volna a lelket is ertem, de nekem nem kellett mert idosebb volt nalam 13 evvel es akkor ugy gondoltam ez tul sok. Ha osszejottem volna vele mar tuti 3 gyerekem lenne, es utana is be tudtam volna futni ugyanezt a karriert amit most. Ha arra varsz h befuss jogaszkent ahogy elottem irtak nem 1-2 ev, mikor en kozepvezetove voltam kinevezve addig Mo-n volt 4 eves gyaksim es 3 eves gyaksim kulfoldon.

Nekem van olyan ismerosom aki fosuli utan kevesebb mint ket eves munkatapasztalattal szult, igenybe vettek szokcpol, igy a masodikat meg a gyed ideje alatt szulte.Majd kulfoldre koltoztek, mikozben meg a masoddiplomajabol htravoltak a nyelvvizsgak a szakdoga, meg az allamvizsga. Itt kulfoldon probalt elhelyezkedni a szakmaban, de a ket eves gyaksi keves volt, foleg ennyi ev kihagyasaval. A lany ebbe golyozott be, h nem tudott szakmai karriert befutni hiaba van ket diplomaja amit itt is elfogadtak. Ma mar 36 eves csak ilyen olyan adminisztrativ munkakat tudott csak vegezni, amit megtanult azt is elfelejtette mar, hisz eloben sosem gyakorolta.

Van olyan ismerosom aki szinten jogot vegzett es kozben szult ket gyereket, a gyerekek nem viseltek meg mig nagyi vigyazott rajuk, viszont mire szabadult, nem aldozott a karrierbol be semmit es nagyon jo bunteto jogasz lett belole.

Olyan ismerosom is van aki csak a karriernek elt, es mire megfogalmazodott benne h jo lenne egy gyerek tul keso lett. Parkapcsolata tonkrement, tobb cegnel volt vezerig, ma mar sajat cege van de nincs se ferj, se gyerek. A baj h az eve sosem jonnek vissza.

En mai napig ugy gondolom h ezt a karriert be tudtam volna futni akkor is ha 20as eveimben szulok es nem 30 felett. Masreszt mit er a karrier boldogsag nelkul???

A problema az lesz, ha eljutsz a karrier csucsara es bizonyitasz h jo munkaero vagy, tetszik amit csinalsz, nagyon nehez abbahagyni. Addigra a fizud sem egy atlagos lesz, es megszokod az anyagi dolgokat, arra a fizura veszel hazat, jobb kornyeken, ahol jobb az iskola, ovoda, arra epitesz mindent, es ha egyik pillanatrol a masikra az a penzforras megszunik, nehez ahhoz alkalmazkodni. Ugyanakkor azt mondom az anyagiak nem minden.

2013. ápr. 4. 05:09
 16/19 anonim ***** válasza:

szerintem nem lehet két dolgot egy seggel megülni.

valami ilyesmi.

ha korán szülsz, szerintem könnyebben vissza tudsz térni a munkaerő piacra, ha későn, akkor necces.

jogi pályán nem tudom, hogy mi a szitu.

egyébként 30 felett sem gáz a szülés, gyerekvállalás, ha mégis úgy alakul.

mindenképp' maradnod kéne valamennyit a picivel, min. 6 hónapig szerintem. én sem akartam, de végül úgy alakul, hogy legalább 8 hós lesz, mire visszamegyek. igaz, nekem nincs "sztárszakmám" és nem keresek "milliókat".

de szeretem a munkám, és várnak vissza. legalábbis ezidáig.

2013. ápr. 5. 01:09
 17/19 anonim ***** válasza:
mondjuk ilyen "előzményekkel" lehet, hogy nem kéne várnod túl sokáig.
2013. ápr. 5. 01:13
 18/19 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat, mindegyik nagyon hasznos volt. Most még nem tudok egyik oldal felé sem egyértelmű voksot tenni, de abban biztos vagyok, hogy a "semmibe" nem fogok gyermeket világra hozni! Csak akkor jöhet, ha mindent meg tudunk neki adni. Sajnos sok ellenpéldát látok az ismerősök köréből... Még egyszer köszi mindenkinek, aki hozzászólt, remélem ha eljön az ideje, a lehető legjobb döntést fogom hozni :)
2013. júl. 11. 15:06
 19/19 anonim ***** válasza:

jó idő nincs soha.

jön, ha jönnie kell, hidd el!

építed a karriert és közben meg majd megöregszel.

valahogy a kettő között kéne.

2013. júl. 13. 01:00
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!