SOS holnapig! Gyed összegével kapcsolatos kérdéseim lennének, kérlek, segítene valaki?
2013. június 15-re vagyok kiírva.
2010. szeptember 27-től 2012. május 30-ig volt munkaviszonyom, majd további 62 nap biztosított jogviszonyom keletkezett (munkanélkülin).
Tehát a minimális 365 napom megvan a Gyed jogosultságomhoz.
Gondolom, Tgyáshra nem?!
Ha most még a szülésig lenne cég aki hivatalosan, bejelentve foglalkoztatna, mi lenne a gyed kiszámításának alapja? Minimálbér, vagy szerződött bruttó/tényleges napi bér?
Változik bármi is, ha előre kiszámíthatatlan esetben táppénzre kényszerülök?
Igaz, hogy mivel megszakítás volt a munkaviszony között, illetve szülést megelőzően nincs meg a folyamatos 180 napom, csak a minimálbér után fizetnék a gyedet? Ennek mennyi lenne a nettó összege konkrétan levonások után?
Ha valamit rosszul értelmeztem, szájbarágósan leírná nekem az aki keni vágja a témát?
Köszönöm!
OEP (Teve u.) 3 féle választ adott....
Köszönöm, hogy segíteni próbáltál, de a válaszoddal egyik kérdésemre sem feleltél. Hisz azokból egyértelműen kiderül, hogy tisztában vagyok azzal, hogy biztosítási jogviszonnyal kell rendelkezzek a szülés pillanatában is, ami folyamatban van!
Ebben az esetben alakultak ki a kérdéseim, amire még mindig válaszokat várnék!
Köszönöm kedves utolsó! Én is így értelmeztem, egészen a következő tájékoztatóig...
Amit egyáltalán nem értek!!! :(
2012/2
Hatályos 2012. július 1-től
A gyed alapjául szolgáló jövedelem meghatározása, ha
a szülőnek a gyed kezdőnapját közvetlenül megelőző
naptári évben van 180 napi jövedelme:
Ha a gyed jogosultság kezdőnapját közvetlenül megelőző naptári évben a szülőnek volt 180 naptári
napi jövedelme, akkor a gyed-et a gyed jogosultság kezdő
napját közvetlenül megelőző naptári évben elért jövedelem alapján kell megállapítani.
A szülőnek a gyed kezdőnapját közvetlenül
megelőző naptári évben nincs 180 napi jövedelme:
Ha a gyed-re jogosult szülőnek a gyed jogosultság kezdő
napját közvetlenül megelőző évben nem volt
180 naptári napi jövedelme, akkor a gyedre való jogosultság kezdőnapját megelőző naptól visszafelé
– maximum a jogosultság kezdőnapját megelőző naptári év első napjáig – számított 180 naptári napi jövedelemből
kell a gyed összegét kiszámítani, ha a biztosítási idő
folyamatos.
Ha a biztosítás megszakadt, a megszakítást megelőző jövedelmet nem veszik figyelembe a számításnál.
A szülőnek a gyed kezdőnapját közvetlenül megelőzően
nincs 180 napi jövedelme:
Ha a szülőnek a gyed-re jogosultság kezdőnapját megelőző
évben, illetve azt közvetlenül megelőzően sincs 180 naptári napi jövedelme, akkor a jogosultság kezdőnapján érvényes minimálbér lesz a gyed alapja (ha a gyed-re való jogosultság kezdőnapján fennálló szerződés szerinti vagy a tényleges jövedelem a minimálbért nem éri el, az a szerződés szerinti jövedelmet kell figyelembe venni,
szerződés hiányában pedig a ténylegesen elért naptári napi jövedelemből számítják a gyed-et).
E szabály alól kivétel az, akinek azért nem volt meg
a 180 napi keresete, mert táppénzben, terhességi-
gyermekágyi segélyben vagy gyed-ben részesült.
A szülő a gyed-re jogosultság kezdőnapját megelőző évben, illetve azt közvetlenül megelőzően táppénzben, terhességi-gyermekágyi segélyben vagy gyermekgondozási díjban részesült, és ezért nincs meg a 180 naptári napi keresete.
Ha a szülőnek az irányadó időszakban [a gyed-re jogosultság kezdőnapját megelőző évben, illetve azt
közvetlenül megelőzően] azért nem volt 180 naptári napi keresete, mert táppénzben, terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban részesült, a táppénz összegét a korábban folyósított ellátás alapját képező összeg figyelembevételével kell megállapítani, feltéve, hogy ez kedvezőbb, mint a minimálbér.
Rám ebből mi az igaz?? :(
Köszönöm Mindenki válaszát!
Úgy tűnik, ezt mindenkinek magának kell kijárni, mert nem csak nekem nem egyértelmű a dolog...
Sikerült új OEP-es hölggyel beszélni, aki elmondta, hogy mivel:
A biztosítás megszakadt (több, mint 30 napra), nem veszik alapul a tavalyi évet. És mivel szülést közvetlenül megelőzően nincs folyamatos 180 napom, így rám a minimálbéres (70%) alap vonatkozik. Mely esetben a tgyásból 16%-ot vonnak, gyedből meg 10%+16%-ot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!