Ugye el lehet menni "dúlaképzsésre", ez általában 2-3 nap, bárkinek ad papírt, és mehet is a nő segíteni. Illetve, van, aki nem megy el ilyenre, nincs papírja, ellenben 4-5-6 gyereke van, sokat tud a szülésről (relaxációról, beavatkozásokról, hogyan jó egy nőnek, mit masszírozzon, hogyan zajlik stb). Szóval melyik a jobb? A tapasztalt nő papír nélkül vagy a tapasztalatlan papírral?
2013. márc. 22. 14:38
1/10 anonim válasza:
A sok gyerekes anyuka csak saját tapasztalatait tudja mondani, ami persze jó is lehet, a képzésen részt vevőnek gondolom mindent lehetséges variációt megtanítanak, de amíg nincs gyakorlata, nem életszerű. Én, személy szerint nem tartom szükségesnek a jelenlétét.
2013. márc. 22. 14:57
2/10 anonim válasza:
Valaki olyat, aki _téged_ ismer. Az, hogy saját magát és az átlag embert mennyire ismeri, részletkérdés. Én pl. hiszek abban, hogy a párom többet tud nekem segíteni, mint egy dúla. Nem csak azért, mert maximálisan ismer, hanem azért is, mert a várandósság alatt időt szán arra, hogy megtanulja, amit a szülésről tudni kell, tehát hozza azt, amit a dúla, plusz a tudást rólam, a személyiségemről, a szüléssel kapcsoaltos vágyaimról és hozzáállásomról. Ha a te párod nem ilyen, akkor keress egy barátnőt, testvért, aki felkészül veled!
2013. márc. 22. 16:13
3/10 A kérdező kommentje:
Ja, én nem szeretnék külön dúlát, meg most nem is igazán aktuális, csak azért gondolkoztam rajta, mert látni sok helyen, hogy okleveles dúla vállal ezt azt amazt. És kiderül nincs is gyereke, még nem volt ott egy szülésem sem stb.
Meg, van aki ugyanúgy hirdet, nyilván ő is utánaolvas a témának, és még tapasztalata is van, csak papírja nincs a dologról.
És kíváncsi vagyok, hogy melyik oldal a kelendőbb.
2013. márc. 22. 16:28
4/10 anonim válasza:
A személyes véleményem az, hogy a dúla csak egy barát, aki bent van és fogja a kezed. Semmi hatásköre, és semmi felelőssége nincs, azon túl, hogy beszél hozzád, masszíroz és ilyesmi, nem csinálhat semmit sem. Ezen a ponton meg tök mindegy,hogy van-e erről papírja, vagy sem, a lényeg, hogy emberileg szimpatikus legyen, mert ő lesz melletted végig. Azon a dúlaképző tanfolyamon sem tanul többet a szülésről, mint te, ha alaposan utánaolvasol.
2013. márc. 22. 18:23
5/10 anonim válasza:
A dúla laikus asszonytársi segitö! Tehát nincs felelössége a szülésben,a szülésznönek annál inkább! Nem is értem,h hogy lehet dúla az,aki nem is szült!?!?!Tud segiteni a vajúdásban,de ennyi! Néha a dúlák túlértékelik magukat,h "mindenhez " értenek a szülés körül! (ez persze NEM igaz,mert 2-3 napos tanfolyam azért kevés rá...) Mindenképpen olyan dálát válassz,aki már szült,és volt már szüléstkisérni!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
2013. márc. 27. 11:36
6/10 A kérdező kommentje:
Írtam, hogy csak elgondolkodtatott a dolog
Egyébként szülésznő vagyok, csak egyrészt, ahogy írtam, meglep a dolog, meg elgondolkodtat. Másrészt előfordult, hogy bejött egy nő "segíteni", aki még sosem szült, nem is kísért szülést, és elájult.
2013. márc. 27. 16:29
7/10 anonim válasza:
Ha szülésznö vagy,akkor kérj meg agy kolléganödet,aki mindenben segit,vagy nagyon aranyos holisztikus bábák is vannak,akik szintén aranyat érnek! ;)
2013. márc. 31. 13:02
8/10 anonim válasza:
Ja! Szülésznönek lenni= éretségi + 4 év,diploma
védönö= érettségi +4 év diploma
csecsemös= érettségi+ 3év feldöfokú
gondozónéni= érettségi + 2év felsöfokú
dúla= bárki,2 napos tanfolyam....
(ÉS ÖK "MINDENHEZ" értenek...phersze!
2013. márc. 31. 13:07
9/10 A kérdező kommentje:
Mondom, hogy nekem most nem aktuális. Csak ahogy írtam, volt már ilyen, hogy a szülő nő fizetett valakinek, mert "papírja van róla" és mégsem bírta. És érdekel(t) mások véleménye is.
2013. márc. 31. 15:29
10/10 anonim válasza:
Én majd dúlával szeretnék szülni. Szerintem a dúla az , aki egy tapasztalt nő, akinek már volt több saját szülése, és fel van készülve a szülésre való felkészítésben és a szülés során segít a megfelelő póz, fájdalomcsillapítás megtalálásában.
Én nagyon szeretem a párom, de ő már most is mindentől nagyon félt engem, és ha valami bajom van, ő még jobban szenved, ha engem szenvedni lát. Ezért nem szeretném ha ő bent lenne, mert csak teljesen össze törne.
Szóval én dúlával szeretnék szülni, tapasztalttal.
A papír nekem nem számít. És én olyan dúlát szeretnék aki együtt tud működni a szülésznővel.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!