Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szülés » Aki először komplikációk...

Aki először komplikációk miatt császárral szült, a másodikat szülheti még simán?

Figyelt kérdés

Az első babát túlhordtam 6 nappal, viszont megindult magától a szülés. 12 órás vajúdás után is csak két ujjnyira voltam nyitva és közbe a baba belekakilt a magzatvízbe, így úgy döntött az orvosom, hogy visznek a műtőbe és kiveszi a babát. Akkor derült ki, hogy a köldökzsinór is a nyakán volt kétszer is.

Most 7 hetes terhes vagyok, a dokival még nem beszéltünk erről, de lehet, hogy ha az elsőnél ennyi gond volt, akkor úgy dönt, hogy programozott császár lesz, vagy szülhetek spontán is? Volt valaki ilyen vagy hasonló helyzetben?

2013. febr. 12. 14:36
1 2 3
 11/27 anonim ***** válasza:
Lehet, hogy nem jól értelmezem, de a "betapintás" az azt jelent, hogy a méhbe nyúl föl az orvos? UH-val nem lehet ezt megoldni? Bocsi a butaságért, de nyílván előtte állok a dolgoknak, és a tudattól is elkezd fájni a hasam :S
2013. febr. 16. 23:37
 12/27 anonim ***** válasza:

Igen azt jelenti, hogy áttapintja a hegvonalat, hogy tuti nem volt-e hegszétválás. De ehhez el kell altassanak és nem fogsz érezni semmit.

Szóval ne félj!

Akármelyik szülészt kérdezed meg, mindenki a spontán hüvelyi szülést fogja preferálni. Én magam sem értek egyet azzal, hogy ha nincs veszély, megbontsuk egy has integritását.

Azért mert az előttem válaszoló kismama rossz helyen szült, még ne hagyd magad megijeszteni.

Optimális esetben még a gátvarrást is átalszod!

2013. febr. 17. 21:34
 13/27 anonim ***** válasza:
Én 4x szültem 4 különböző helyen. Az első csàszárral végződött de a többit meg tudtam szülni. Engem egyszer sem altattak sem bódítottak sem betapintásnál sem gátvarrásnál pedig voltam állami kórházban, magánklinikán sőt a 4.et külföldön szültem, ott sem altattak/bódítottak..
2013. febr. 17. 22:47
 14/27 anonim ***** válasza:

Erre mit válaszoljak?

Hogy nem tartják be a szabályokat?

Ez a protokol, számomra elképzelhetetlen, hogy ne történjen meg.

2013. febr. 18. 08:33
 15/27 A kérdező kommentje:

Nekem eddig akárkivel beszéltem mindenki azt mondta, hogy ne erőltessem a spontán szülést császár után. Ha már vágtak egyszer a hasamon, akkor ne vágassam szét alul is magam. Én az első babám születésekor is a spontán szülés híve voltam, de aztán mások akik simán szültek mondták, hogy örüljek, mert higyjem el, hogy alul már nem lesz soha ugyanolyan, mint azelőtt.

Azért is indítottam a kérdést, mert el vagyok bizonytalanodva. Amúgy az én orvosomról hallottam, hogy nála sokan szültek már császár után spontán is, de ha én nem akarok, akkor elfogadja vajon?

2013. febr. 18. 15:11
 16/27 anonim ***** válasza:

Szia, nekem az első sima szülés volt, a második császár (4x volt a babán a köldökzsinór). Nagyon megviselt a császár, és hidd el, még a házasélet is sokkal rosszabb volt a műtét után, mint a sima szülés (és gátmetszés) után.

Most várom a harmadikat, ha nincs komplikáció, vagy életveszélyes helyzet, simán szeretném megszülni:).

Mennyi idő telik el a két szülésed között majd?

2013. febr. 18. 17:41
 17/27 anonim ***** válasza:

Nehogy a gátmetszést, ami kb. 3-4 cm.es seb hasonlítsd össze azzal, hogy a hasad minden rétegét átvágják! Nem bántásból, de gondolj bele az egész természetes anatómiát megbontják! Ráadásul a császár után tovább kell bent lenni a kórházban! Eredetileg arra találták ki, hogy anyai, vagy magzati indikáció alapján életet lehessen vele menteni. Nálunk az osztályvezető helyettesnek 4 gyerkőce van és mivel kollegina az utolsót nem épp ifjúkorában szülte, megajánlották neki a császárt, azt mondta, hallani sem akar róla. Én általában kb. az 5-6 X szülőknél szoktam látni, hogy "már nem ugyanolyan" :) gondolom ez a veszély Téged nem fenyeget. Szóval ne félj, ha a szülőszobán császárra kerül a sor, akkor ez a sors keze, de ha meg tudod szülni, meglátod, mennyi jótékony hatása van, a természetes útnak!

Lehet, hogy én a másik oldal szemszögéből nézem (azaz hogy orvosilag mi a helyes), de attól még nem akarok rosszat senkinek!!!

2013. febr. 18. 21:13
 18/27 anonim ***** válasza:

Utolsó előtt vagyok, Kedves Barna Úr,

el tudná mondani a véleményét a korkülönbséget és a túlhordást tekintve vbac esetén? Mennyi ideig szabad a terminus után várni a szülés beindulását? Érdemes a kórházi protokollal adott esetben szembe menni császár utáni sima szülést tervezők esetén?

A korkülönbség mennyire mérvadó? (Olvastunk sikeres hüvelyi szülésről 13 hónappal császár után, de több orvos riogat, hogy 24 hónap alatt szóba sem állnak a kismamával.)

Tudom, hogy ez mindig orvos- és kórházfüggő, de itt nálunk pl. a jelenleg szülést levezető orvosok közül egy sincs, aki megbízható és szavahihető lenne, főleg nem vbac-t illetően. A következő kórházak 70 és 90 km-re találhatóak tőlünk, és így 4-5 hetet várni idegen városban? Ráadásul nem első baba, így nem biztos, hogy hosszas vajúdásra kell számítani. (Előző voltam)

2013. febr. 18. 22:01
 19/27 anonim ***** válasza:
100%

Először is lány vagyok:).

Másodszor nem értem, milyen korkülönbségről volt szó az előbb. De próbálok válaszolni:

1. Nálunk a terminus után egy hetet várnak, és elkezdik érlelni a méhszájat ez változó, van ahol 42 hétre indítják a szülést, de ez a max.

2. A császármetszés utáni állapot(status post sectio caesare, ha már nevén kell nevezni a dolgokat) esetén a következő terhességnél mérlegelni kell, mi legyen a szülés kimenetele. Ezt az esetek 90%-ban az dönti el, miért volt császár. Ha fekvési rendellenesség miatt pl. (faros volt a baba) és ez a jelen terhességre nem igaz, akkor nincs veszélyeztető tényező. Viszont ha mondjuk a kismamának gerincsérve volt, akkor egyértelmű, hogy jelenleg is császármetszés kell.

3. Azokban a nagyon ritka esetekben, mikor ilyen rövid idő telik el a 2 terhesség között, teljesen egyéni az elbírálás, fontos szerepet tölthet be az UH vizsgálat.

4. A kórházakban progresszivitási rend van, ami azt jelenti, hogy adott feltételeknek teljesülniük kell egy-egy ellátás kapcsán. Tehát, ha a progresszivitási szintben benne foglaltatik a szülés vezetés, akkor az ezzel kapcsolatos ellátást biztosítani kell. Így pl.: császár után szült kismamánál rendelkezésre kell álljon egy altatós team, vagy gáz, vagy Seduxen, ami segítségével a kismamát elbódítják.

Mi sem csúcskórház vagyunk, nálunk sincs pl.: EDA, de az alap dolgokat nekünk is kötelező megtenni.

Remélem hasznos választ adtam!

2013. febr. 18. 22:27
 20/27 anonim ***** válasza:
Bocsánat az offért!! Kedves Barna,írhatnék privátban egy -két kérdést Neked/Önnek??
2013. febr. 25. 15:20
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!