Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szülés » Van itt olyan, aki faros...

Van itt olyan, aki faros babát szült spontán?

Figyelt kérdés
2012. dec. 19. 19:59
1 2 3
 21/30 A kérdező kommentje:
Harmadik baba lesz. És a kérdés csak "elméleti" még csak 20 hetes vagyok. Csak nagyon érdekel a téma, hogy ha esetleg nem fordul be a fiam.
2012. dec. 19. 21:15
 22/30 anonim ***** válasza:
100%

A farfekvésnek két típusa ismert:

● részleges farfekvés (ez a gyakoribb) - ebben az esetben a baba fenekével előre születik meg, mivel lábait hosszában kinyújtja a teste mellett

● teljes farfekvés - ilyenkor a baba lábbal előrefelé születik meg, mivel térdeit maga elé húzza és behajlított lábakkal ül

A teljes medencevégű fekvés esetében (és legfőképpen az első terhesség alkalmával) a szülészorvosok császármetszést szoktak javasolni. Az utóbbi időben a farfekvésű babák már csak nagyon kis százaléka születik meg hüvelyi úton.

A szülésorvos által végzett külső magzatfordítás

A 32. terheségi hét után az orvosok már fokozottan figyelemmel kísérik a magzat elhelyezkedését a méhben. Amennyiben a baba farfekvéses, akkor az anya beleegyezése után úgynevezett magzatfordítást kísérelhetnek meg a 36. terhességi héten. A művelet során enyhe nyomást gyakorolnak a kismama alhasi részére, miközben ultrahang-készülék segítségével ellenőrzik a magzat állapotát. A megfordítási kísérlet háromból két esetben sikeres, azonban a mai orvosi gyakorlatban már egyre kevésbé alkalmazzák ezt a több száz éves technikát.

A külső magzatfordítás (ECV, external cephalicus versio) egy nőgyógyászok által használt módszer, amely segítségével a farfekvéses magzatot normális, fejjel lefelé álló helyzetbe próbálják segíteni. A terhesség végéghez közeledve a babák többnyire már így helyezkednek el, azonban vannak esetek, amikor pont fordítva, popsival irányulnak a szülőcsatorna felé. Az szülészorvosok a legtöbb esetben egyszerű tapintással meg tudják határozni a baba fekvését.

A várandósság 32. hetéig a babák jelentős része farfekvéses, és általában ebben az időszakban fordulnak a helyes irányba. A 37. hét után már ennek esélye jelentősen csökken, azonban a babák csupán 3-4 százaléka marad így a vajúdás kezdetéig.

A külső fordítás nem veszélytelen sem az anyára, sem a babára nézve, ezért a szülészorvosok fokozott körültekintéssel járnak el. Sikeressége nagy mértékben függ attól, hogy hányadik terhességről van szó, megfelelő-e a magzatvíz mennyisége, pontosan hogyan helyezkedik el a baba és milyen gyógyszereket alkalmaznak az eljárás során.

Alternatív megoldások

Ha a baba nem akar megfordulni, akkor különféle "házi" praktikákat is kipróbálhatsz, bár ezek hatékonysága elérő lehet. A módszerek célja a spontán magzatfordulás, amely közül legelterjedtebb az Enkin-féle torna, az akupunktúra, de az ezzel kapcsolatos népi hagyományok is igen népszerűek.

Az Enkin-féle torna elősegítheti a fejvégű fekvés kialakulását, amennyiben a kismama rendszeresen elvégzi a gyakorlatokat. A módszer lényege, hogy kétóránként legalább 15 percet térd-könyök helyzetben kell tölteni, amelyet 1-2 hétig célszerű ismételni. Bár pontos magyarázat nem létezik, a legtöbb esetben (több mint 90%) siker koronázza a próbálkozást.

A keleti kultúrákban igen népszerű akupunktúra is hatásos lehet a farfekvéses baba megfordításában, azonban ehhez mindenképpen gyakorlott szakember közreműködése szükséges. A kipróbált technika állítólag 80 százalékban hatásos.

Más, hagyományos módszerek is léteznek, amelyek fejvégű helyzetbe segíthetik a magzatot. Ezek közül a legismertebb a derék alá helyezett, felcsavart takaró módszere (naponta legalább 10-15 percet kell így, fekvő helyzetben eltölteni), de a pocak alsó felének megvilágítása is igen népszerű a kismamák körében (a babák ösztönösen a fény felé fordulnak). A rendszeres, napi legalább egy óra séta is hasznos lehet, mivel a gravitáció a baba fejét a medence felé húzza.

Császármetszés és farfekvéses szülés

Előfordulhat, hogy a terminushoz közeledve a baba mégis a fejjel-felfelé testhelyzetet részesíti előnyben, illetve a sikeres magzatfordítás ellenére is visszatér farfekvésbe. Ebben az esetben a szülészorvos mérlegel a szülés módját és körülményeit illetően, és a legtöbb esetben császármetszést javasol. A baba, helyzetétől és méretétől függően, hüvelyi úton is világra jöhet - ebben az esetben farfekvéses szülésről beszélünk.

Medencevégű fekvés esetében mindenképpen császármetszésre van szükség, ha a baba idő előtt születik, életjelei romlanak, súlya meghaladja a 4 kilogrammot, valamit ha a kismama medencéje túl szűknek bizonyul a hüvelyi úton történő szüléshez.

Érdemes elolvasni,jó kis cikk.Orvossal mindenképp konzultálj,és bár azt hiszem az alapvető,tedd azt,amit ő mond,a kisbabád egészsége,mindennél fontosabb!

2012. dec. 19. 21:34
 23/30 anonim ***** válasza:
100%

A barátnőm farosan szülte a lányát, 35 hétre, 2600 gr volt a kicsi, nem volt semmi gond.

Nekem is farosan született a B babám az ikrek közül, szerencsére minden gond nélkül. Mivel már egyet szültem, és az A baba be volt fordulva, ráadásul ő volt a nagyobb, így azt mondták, meg kell próbálni. Azért úgy készítettek, hogy ha az első kibújásakor a második nem jól fordul, gyorsan tudjanak vinni császárra, de nem volt rá szükség szerencsére. Nem lett oxigénhiány, semmi gond, 3 perc van köztük.

2012. dec. 19. 22:16
 24/30 anonim ***** válasza:
100%

Anyósom 4-csemetéből 3-at szült meg spontán farosan, a férjemnek a zacsija bújt ki először pl:), jót rötyögtek rajta:)

A negyedik is faros baba volt, de őt az anyára nézve nem engedték spontán sos császár volt.

2012. dec. 20. 09:49
 25/30 anonim ***** válasza:
100%
Az én Kisfiam faros volt, júliusban született. Első baba, imádkoztam, hogy császár legyen, mert rettegtem, hogy valami baja lesz. Az orvosok végig azt mondták, hogy simán lehet faros babát szülni természetes úton, de én a gondolattól is rosszul lettem... 37+2-re megindult a szülés fájásokkal. A kórházban uh-n megnézték, és mivel 3800-ra becsülték a súlyát azt mondták császár lesz, de ha 3500 alatt lenne, akkor megpróbálnák rendes úton. 3510-el született császárral, szerencsém volt, de a lényeg, hogy engedik a faros szülést, legalábbis Székesfehérváron igen!
2012. dec. 20. 11:29
 26/30 anonim ***** válasza:
100%
Barátnőm a Szent Imrében 36.hétre farosan szülte meg a babáját, 2400grammal. Szerencsére semmi baj nem lett.
2012. dec. 20. 12:53
 27/30 anonim ***** válasza:
100%
Anyukám farosan szülte meg a hugomat. Igaz ennek már 20 éve!
2012. dec. 20. 15:03
 28/30 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat:)
2012. dec. 20. 16:12
 29/30 anonim ***** válasza:
Amikor én szültem idén májusban Hódmezővásárhelyen volt egy csaj aki mindkét babáját farosan szülte, az első lábbal jött a világra a második popsival, igaz, hogy repedt, de azon kívül mindketten teljesen egészségesek, meg az első babája is. Egy 60 körüli orvos vezette a szülést, én is annál szültem, nagyon jó orvos szakmailag, amúgy meg nagyon bunkó, de nem az a lényeg+ :)
2012. dec. 22. 22:22
 30/30 anonim ***** válasza:
Én is farosan születtem, igaz ennek már 38 éve. Természetes úton szült anyukám.
2012. dec. 23. 20:23
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!