Te a szülésre akarsz felkészülni, de a terhesség kizárhatatlan velejárója a történetnek :) Nem lehet megmagyarázni, hogyan tedd. Néha többet árt a tudatosság, mint a tudatlanság. Itt az internet, a tévé, a napilapok tömkelege számol be neked mit hogyan tervezz, csinálj, gondolj.. de mikor ott vagy, mikor megéled, nem biztos, hogy az az aggodalom, amit támasztanak benned a negatív leírt gondolatok, segíteni fogják a felkészülésedet a szülésre. Ha mint írtad, van még pár éved, akkor inkább a terhességre készülj fel előbb. Tudatosan válaszd meg a környezetedet, vajon ideális lesz-e a terhességedhez (orvos, kórház, csendes-stresszmentes környezet - ez alatt értve a rokonságot, rossz- és jóakarókat, barátokat). Majd később a gyerekneveléshez is adottak lesznek-e a körülmények. A szülés csodálatos dolog. Nem mondom, hogy én, mint volt egészségügyi dolgozó el voltam ragadtatva az orvostól és a szülésznőtől, de ez a választásotokon múlik, kiben bíztok meg. Ki eléggé felkészült arra, hogy relatíve "fájdalommentesen" és problémamentesen átsegítsen ezen a tényleg kemény pár óra hosszán. Kicsit visszakanyarodva a terhességre, tudatosan készülj fel lelkileg és testileg a szoptatásra. Egyrészt a gyermeknek kialakul az immunális védekezése, másrészt oltári könnyebbség a cicire rakni, mint tápszert készíteni-fertőtleníteni az eszközöket- és kiadni rá több ezreket...A szülésnél pedig tájékozódni kell rendesen. Akarsz-e fogadott orvost (figyelj, mikorra vagy kiírva, mert szeretnek télen síelni, nyáron nyaralni a dokik.. ha akkor szülnél, totál nyűgösek lennének). Kérdezz rá, hogy milyen eszközök állnak rendelkezésedre vajúdáskor - szüléskor. Van -e lehetőség epyduralis fájdalomcsillapításra - ezt kell-e időben igényelni. ohh.. sorolhatnám világba, de látod, én is már tényekről beszélek, nem a lelki dolgokról. A lényeg: nem tudom hány évesen gondolkodsz a szülésről, de mindenképp teljes egészében kell nézned a történetet, ami áll terhességből, szülésből, majd gyermeknevelésből. A szülés egy "röpke pillanat", ami elmúlik, még ha fájdalommal is járt (egyszerűen nem lehet hasonlítani semmihez, nekem se epy, se gáz, se semmi, csak száraz vajúdás és sima szülés volt oltári fájdalmakkal..), ami marad utána, az egy édes kis csöppség, aki téged anyának fog szólítani!!! Te leszel neki a legfontosabb, te leszel számára a mindenség! És nem utolsó sorban Te leszel a világ legboldogabb embere is!!! :) Boldog tervezgetést! 4h kislány anyukája. :)