Epidurális vagy hagyományos szülés?
Én meg úgy gondolom, hogy ha nem vagy olyan típus, ne szenvedj!
Nem leszel rosszabb,ha kérsz, és attól sem jobb, hogy ha nem!
Te ismered magad, hogy milyen a fájdalomküszöböd stb. Ennek fényében dönts!
Az első szülésnél nem kértem (vagyis kértem volna de már annyira a végén jutottam el odáig, hogy nem bírom, hogy gyakorlatilag 20 percen belül megszületett a kicsi), nagyon büszke voltam magamra, és azt mondtam, hogy nem kell eda, simán meg lehet szülni anélkül.
Aztán a második szülésemnél átértékeltem ezt a gondolatmenetet, mert 1 percenként voltak egy percig tartó fájásaim, de ennek ellenére semmit nem tágultam másfél órán át. Ekkor mondta a szülésznőm, hogy gondolkozzak el az eda-n mert segít tágulni, én meg rábólintottam, hát mit ne mondjak, megváltás volt. Nem mellesleg egy óra alatt teljesen kitágultam, és 8 perc alatt toltam ki a kicsit.
Ez alapján azt javaslom, tartsd talonban az eda-t, és meglátod, hogy bírod, ha nagyon nem, akkor beadják, és kész, ha meg bírod, akkor nem.
Könnyű szülést!
Az elsőnél rám tukmálták az áldott jó Péterfy kórházban az EDA-t, aki ott nem kéri, azt földönkívülinek nézik.
Azt éreztették velem, hogy nem nézik ki belőlem, hogy végig tudom csinálni fájdalomcsillapítás nélkül.
Pedig a szülésznőm is fogadott volt, nem ezt vártam volna tőle, hanem biztatást!
Az EDA nálam semmit nem enyhített a fájdalmakon, majd a kitolási szakban kezdett el hatni, akkor nem éreztem, hogy hova kell nyomni, az orvos könyökölt a hasamba, hogy ki tudjon jönni a kisfiam és kívül-belül szanaszét repedtem. Alig tudták elállítani a sérülésekből eredő vérzést, nagyon sok vért vesztettem, öt orvos ugrált körülöttem 3 óra hosszán keresztül.
A kitolásnál egyébként a feszítő érzés elviselhetetlen volt-ezt felerősítette az EDA, és ugye akkor szakadtam millió darabra, nem csak testileg.
Mindezek ellenére, vagy épp ezért bevállaltuk a következő babát, aki az első után 19 hónappal indult el kifelé.
Másodiknál természetesen dokit és kórházat váltottam, 7 cm-res méhszájtágassággal mentem szülni, addig otthon vajúdtam kádban és mindvégig függőleges testhelyzetben.
A kórházba érkezés után 1 óra múlva kinn volt a kislányom, fájdalomcsillapításra nem is lett volna idő és nem is akartam, ezért is mentem 3 perces fájásokkal szülni.
A második közel sem fájt annyira, nem történt semmi sérülés (nem kellett gátmetszés sem), minden ment a maga útján, ahogy kell!
Szóval én soha nem kérnék még egyszer EDA-t, viszont bármennyi sima szülést végigcsinálnék, csodálatos élmény volt a második! (Az utófájások nem annyira, mert azok úgy fájtak másodszor, mint a kitolásnál, de ez most nem ide tartozik és amúgy is csak 2 napig volt szörnyű, de a gyermekeimért bármit...bármennyiszer...)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!