Aki nem kért epidurálist, miért nem kért?
Nem az EDA-n múlik, hogy szülésnél ki mennyire marad önmaga és tudja-e alkalmazni az általa eltervezetteket. Én nem vetem el, nem tudhatom előre, hogyan alakul a szülés, milyen fájásaim lesznek és hogyan fogunk haladni. Inkább próbálok utánajárni a lehetőségeknek, hogy az alap dolgokban tájékozott legyek.
Gratula a szülésedhez, és hogy ilyen szép élményed volt, remélem nekünk is az lesz.
37 hetes kismama
Alapvetően szerintem nagy a tájékozatlanság ebben a témában a kismamák között.
Az edának van előnye és hátránya is. Előny pl hogy nagyobb arányú a gátvédelem, nem kell gátmetszés vagy kisebb, mint a természetes első babát szülőknél, mert ellazítja a gát szöveteit is. Gyorsabban lemegy a vajúdás, mivel nyugodt és nem görcsös az anya (bár a kitolás meg általában kicsit hosszabb), így a baba oxigénellátottsága és szívhangja kiegyenlítettebb a vajúdás során a nyugodt, csökkentett fájdalmú anyánál. Ritkább az aranyér és későbbi inkontinencia, esetleg széklet- stb tartási nehézség, szövődmény stb. Szóval a fájdalom enyhítése mellett renegeteg előnye van és nem csak a mamára, hanem a babára nézve is.
Hátránya is van persze, mint minden beavatkozásnál itt is lehet mellékhatás pl. nem sétafikálhatsz meg kádazhatsz bármennyit a vajúdás alatt (bár már van sétáló állvány itt-ott)fejfájás (ha nem tartod be/nem mondják el mit csinálj), derékfájás, sérülés a szúrástól dúrán, mert hogy az elé szúrják a tűt és ha rosszul adják be, felsértheti ezt a részt a gerinc közelében...mondjuk ez átlag 10-15 nap alatt gyógyul, na meg az adagolást kell jól eltalálni, mert ha kevés akkor nem hat, ha sok akkor meg a kitolásnál nem érzed a fájásokat, pedig az fontos a gyors kitolásban és hogy segítsd a babát.
Szóval szerintem sokan osztják az észt anélkül, hogy komolyan elolvasnának pár tudományos cikket(nem női lapok kivonatolt marhaságait), főleg aki nem kér, az elégszik meg félinformációval, meg hallomásból rémtörténetekkel mert hogy ő úgyis nélküle szül/szült. Attól a tájékozatlan marhaságtól meg falra mászom, hogy "gerincen szúrnak" ...ha ez ilyen egyszerű lenne... aki kicsit is utánanéz láthatja, hogy ahova szúrnak, az már jó messze van a gerincvelőtől lefelé és oldalra, tehát átszúrni a gerincet, velőt stb nem is tudják, mert több csigolyával feljebb véget ér a velő.(persze egy béna orvos mindent el tud bénázni, de azért nem ez az általános)
Én amúgy jövő héten megyek a kórházba megbeszélni, hogy az erős rövidlátásom miatt javasolják-e az edát, és viccesen hangzik, de remélem hogy nem javasolják, mert bár tényleg minimális a rizikó, de totál tűfóbiám van és szeretnék vajúdás közben sétálni:)) Én ezért maradnék az eda-mentesség mellett :)
"Ritkább az aranyér és későbbi inkontinencia, esetleg széklet- stb tartási nehézség, szövődmény stb. "
Megadnál erre vonatkozó tudományos forrást?
Erről még nem hallottam, de érdekelne a magyarázat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!