Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szülés » Kérhetem e azt, hogy csak...

Kérhetem e azt, hogy csak akkor vágjanak át - gátmetszés - ha feltétlenül kell?

Figyelt kérdés

Azért kérdezem ezt, mert elvileg, jogom lenne ezt kérni, de nagyon sok doki automatikusan inkább vág, akkor is ha nem kéne.

Aláírathatok-e velük egy papírt, amiben amiket szeretnék, azt betartanák.

pl:

A betegjogok ismeretében

"Sokaknak furcsán cseng ez a szó, nem is tudják, mi ez, mire jó. Pedig nem volna rá szükség, ha minden szülő nő megkapná a neki járó tiszteletet, ha a kórházakban dolgozók tisztában lennének a betegek(?) jogaival, és be is tartanák azt. Ha mindenki úgy szülhetne, ahogy neki jól esik. Akkor magától értetődően történne mindaz, ami amúgy jár(na)...

Tisztelt Főorvos Úr!

Kérem, vegye figyelembe az alábbiakban felsorolt kívánságaimat, természetesen, ha a szülés lefolyása és a baba állapota ezt megengedik.

1. Férjem végig velem lehessen a vajúdás és a szülés alatt, illetve a szülést követő 24–72 órában.

2. Ha szükségem van rá, a férjemen kívül még egy hozzátartozóm és egy segítő velem lehessen a vajúdásnál, a szülésnél és a szülés utáni órákban. Ne legyen jelen orvostanhallgató és tanuló rövid időre sem. A választott orvosomon és az általam megválasztott hozzátartozókon kívül más ne legyen jelen a vajúdásnál, szülésnél és a baba fogadásánál.

3. Olyan testhelyzetben szülhessek, amit én választok (guggolva, félig ülve, ülve, négykézláb a padlón, hozott matracon, állva, feküdve). Ne szólítsanak fel arra, hogy nyomjak, ha úgy érzem, hogy éppen nincs tolófájásom, akkor sem, ha van. A baba diktálja a tempót.

4. Az adott fizikai körülmények keretein belül megválaszthassam a teret (ha a zuhany alatt esne jól vajúdni és esetleg szülni is, akkor ez megtörténhessen, ha a legnagyobb szülőszobában lenne csak hely, akkor annak egy egyszerű térelválasztóval elkerített sarkában).

5. Vajúdás alatt szabadon mozoghassak, járkálhassak, ihassak, gyümölcsöt, szőlőcukrot fogyaszthassak, esetleg ehessek, a választott orvosomon kívül esetleg akárkit el is küldhessek a közvetlen környezetemből, ha úgy esne jól. Ha egyedül esne jól vajúdni, erre is lehetőség legyen. Ha sötétre vagy félhomályra van szükségem, besötétíthessük a helyiséget.

6. Ne alkalmazzanak belső vizsgálatot folyamatosan és rutinszerűen, azt csakis a választott orvosom tegye, már a felvételkor is.

7. A szülést ne gyorsítsák komplikációmentes helyzetben. Ez alatt a magzatburok megrepesztését, oxytocin alkalmazást, különböző gyógyszerek, fájdalomcsillapítók adását, a méhszáj ujjal való tágítását, hasra gyakorolt nyomást, rutinszerű infúzió adását értem. Ne ajánljanak EDA-t, sem más mesterséges fájdalomcsillapítót.

8. Ne alkalmazzanak folyamatosan CTG-t, helyette fa szívhanghallgatót használjanak, mely nem ultrahanggal működik. Ha fa szívhanghallgatóra nem lenne lehetőség, úgy csak időszakosan ellenőrizzék CTG-vel a szívhangot.

9. Ne legyen beöntés, sem borotválás, végbélen keresztüli vizsgálat, húgyhólyag katéterezés, hüvelyfalak masszírozása és nyújtása a kitolási szakaszban.

10. A saját ruhámban lehessek a vajúdás, szülés és a kórházi tartózkodás alatt.

11. Lássanak el információval, amennyiben igénylem, és ha komplikációnak még csak a gyanúja is felmerül, úgy mondják el mind a komplikációmentes esetre, mind a komplikációra vonatkozó alternatívákat.

12. Gátvédelem alkalmazását kérem a gátmetszés elkerülésére.

13. A köldökzsinórt csak akkor vágják el, amikor megszűnt a pulzálás benne mind a baba, mind a lepény felőli oldalon. Legalább 10 cm-es köldökcsonkot hagyjanak.

14. A baba megszületése utáni közvetlen percekben és órában hagyják őt mellettem és a testemen, időt hagyva az ismerkedésre, a mell megtalálására és a szopásra. Csak egy óra múlva vigyék el mérni. Problémamentes esetben csak a legszükségesebb vizsgálatokra kerüljön ekkor sor a látóterünkön belül, édesapja karjaiban. Ne szakítsák el tőlem legalább addig, amíg el nem kezdett szopni. Ne alkalmazzák azt a vizsgálatot, amellyel a végbél és a gyomor átjárhatóságát egy vékony cső végbélben, illetve a nyelőcsövön való bevezetésével végzik el. Helyette várják ki, amíg a baba szopott és kakilt. A nyák azonnali leszívása helyett várják ki, amíg a baba feltüsszögi a nyákot magától. A szemcseppet is legalább egy órával a születése után adják be, ha ez feltétlenül szükséges.

15. A babát ne fürdessék meg, a papa itathassa fel a mázat róla.

16. Adjanak legalább egy órát a lepény spontán megszületéséhez. Várják meg, míg magától megszületik a szoptatással elősegítve. Oxytocinnal se befolyásolják a folyamatot. Szülés után ne tunkolják ki a méhemet. A köldökzsinórt ne húzzák, illetve ne próbálják kézzel kinyomni a lepényt. Szülés után ne ellenőrizzék rutinszerűen kézzel a méhet. (Manuális méhűri betapintás).

17. Ne adjanak semmilyen pótlást a babának, és velem maradhasson nappal és éjszaka egyaránt. Ha lehetőség van rá, az egyágyas, fizetős szobában kérnénk elhelyezést, ahol az apuka is benn aludna éjszaka(vidékiek vagyunk). Ha erre nincs lehetőség, akkor egy kétágyas szobába szeretnék kerülni, és teljes rooming-int kérek. Ha nincs komplikáció, szülés után 24 órával hazamehessünk.

18. Császármetszés esetén a kísérőm végig jelen lehessen, utána közvetlen velem lehessen és szophasson az újszülött, és csak szopás után vigyék el. Epidurális érzéstelenítést kérnék császármetszés esetén."

2009. jún. 26. 18:11
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:
56%

Nem tudom, de ott és akkor már a legkevésbé érdekelt, hogy vágnak, vagy nem.

Amúgy ha nem vágnak, akkor még szakadhatsz és az ált. rosszabb.

És ha hazamész egy nap után, de a babád elkezd besérgulni és ne veszed időben észre.

Na mindegy, amkiet te felsoroltál ,azok közül ha nálam ne csinálta volna pár dolgot,akkor már a temetőben lennék.

De szeintem jobb lenne, ha otthon szülnél mindenféle segítség nélkül, már bocs. Max. egyikőtök sem élné túl.

2009. jún. 26. 21:48
 12/23 anonim ***** válasza:
79%
Szerintem nem találsz olyan dokit és kórházat ahol ezt aláírják neked.
2009. jún. 26. 21:57
 13/23 anonim ***** válasza:
95%

Utolsó vagyok. Az otthon szülést neked találták ki!

És ezt nem rosszindulatból mondom nehogy félreérts!

2009. jún. 26. 21:58
 14/23 anonim válasza:
68%

Gondolom ez az első szülésed lesz...Ne haragudj meg, nem bántani akarlak, de szerintem fogalmad sincs , hogyan zajlik le egy szülés, csak kézikönyvekből olvashattál róla. Nagyon sok olyan dolgot leírsz amit az adott helyzetben nem lehet alkalmazni, ami esetleg árthat a babádnak is.

Egyébként nagyon sok helyen már un. baba-mama szobák vannak, ahol egész nap veled lehet a pici, azt nem tudom, hogy éjszakára is, de nappal teljesen biztosan. De a Te érdekedben is úgy gondolom, hogy jobb ha azt a 3-4 éjszakát egyedül töltöd. Nem tudhatod, hogy mennyi ideig fog tartani a szülés és mennyire fogsz elfáradni,lehet, hogy még arra sem energiád, hogy a mosdóba kimenj, nemhogy még a picivel foglalkozz.

Azt is írod, hogy ne adjanak pótlást a kicsinek...Gondolhatod, hogy nem kedvtelésből adnak neki, hanem mert esetleg nem indul be a tejed egyből, vagy ha igen nem elegendő neki. Vagy talán elnéznéd, hogy éhezzen, amíg Te nem tudod táplálni?

Na, de mindegy ezek a Te döntéseid, de szerintem gondolkozz még el ezeken egy kicsit amiket leírtál...

2009. jún. 27. 01:29
 15/23 anonim ***** válasza:
62%

Ne haragudj meg, de elég "furcsa", amiket írsz... tudom betegjog.... de akkor is, ha éppen nem úgy jön ki a "lépés" és a doki a ti érdeketekben máshogy dönt, akkor még utána fel is jelented? Nem azért, de ők megtanulták ezt a szakmát, mi pedig nem tudhatunk mindent, ha nem tanították.

Amúgy ha itt kikéred az emberek véleményét, akkor utána miért pontozod le őket?

A többségnek furcsa amit írsz, és csak a véleményeiket írták, amikre Te voltál kíváncsi....

2009. jún. 27. 14:30
 16/23 anonim ***** válasza:
92%

Ha van fogadott orvosod, bármit kérhetsz tőle, és ha sikerül teljesíti. Ha sikerül. Ami a legtöb szülésnél lehetetlen. És veszélyezteti a babát és a maát is.

Az orvossal papirt nem irathatsz alá, mert neki kutya kötelessége segíteni, ha a baba vagy Te bajban vagy, azaz veszélyben. Legfeljebb Te irhatsz alá olyasvalami papirt, amiben megtagatsz minden olyat, ami nem természetes. Aztán lehet ott haltok meg. Egy szülés a maga módja szerint szépen lezajlik, ha nincs semmi komplikáció. De pl. ha a baba nyakán van a köldökzsinór, akkor folyamatos CTG-t igényel, mivel fájások között esik a szivhang, és lehet, hogy gyors császármetszés kell, ami után katéter, stb. És akkor már felborult minden.

Sztem ne ezzel foglalkozz, hogy neked mihez van jogod. Hanem próbáld meg, hogy alternativ szülőszobában szüljél, ott ha nincs gond, minden rendje módja szerint megy. Fogadj szülésznőt, az segit mindenben.

Sok sikert.

2009. jún. 27. 20:27
 17/23 anonim ***** válasza:
62%

Vegigolvastam a "listadat" es ha minden igy törtenne akkor esetemben lehet, hogy egy sovany, magzatmazbol le nem mosdatott/törölgetett baba es egy kimerült, depresszios, hatalmas gatsebtöl szenvedö mama ternenek haza a korhazbol. A baratnöm szülesznö, megkerdeztem, hogy szerinte ezt ilyen formaban lehet e, mire azt valaszolta, hogy lehet söt ez elvben szep es jo, de lehetetlen vagy millio szülesböl egy olyan akad talan amiböl mindez megvalosithato, a te,a TI erdeketekben. Masreszt meg nincs olyan orvos, aki ezt alairja neked, mert ha mindent ezek szerint tesz es komplikacio lep fel aminek akar nagyon komoly kimenetelei lehetnek, nos az a diplomajaba, karrierjebe kerülhet. Megertem, hogy vannak aggajaid, a gatmetszes, a kateter szavak ijesztöen hangzanak, de ezek szinte olyan rutinbeavatkozasok, amelyek mindennaposak es rengeteg nöt erintenek, akik mind-mind tulelik. Keves kivetellel (mert tudom, hogy vannak indokolatlanul elvegzett beavatkozasok) minden ertetek törtenik es hidd el amire lehetöseg lesz ezek közül akar, vagy gondolj barmilyen plusz dologra mindent megtesznek. mert kötelessegük. Azert megmutathatod ezt a papirt barkinek es megkerdezheted, hogy a gyakorlatban ebböl mennyi valosul meg egy komplikacio mentes szülesnel, de nemhinnem, hogy jo inditas barkinek az orra ala tolni ezt.:) (ha ez pedig betegjog, tisztaban is kell lennie vele)

Nekem is elsö babam es bennem is vannak felelmek, kerdesek, de ugy gondolom, minden ertünk fog törtenni, es minden a legnagyobb rendben lesz.

Boldog babavarast, 13 hetes KM.

2009. jún. 28. 14:19
 18/23 anonim ***** válasza:
62%
Ha nincs fogadott orvosod és szülésznőd, és élesben mennél szülni, nem tanácsolom, hogy ilyen szülési tervvel előállj, mert elég sokkolóan hatna az egészségügyi személyzetre a váratlanság miatt. Ha van fogadott orvosod, és szülésznőd, állj elő nyugodtan a listáddal, mondd el, hogy így képzeled el a szülést és kérdezd meg, hogy hogyan lehet megvalósítani. Ekkor kiderül, hogy mennyire együttműködőek, és mennyire veszik figyelembe a kéréseidet. Ha ezt időben teszed, találhatsz olyan orvost, szülésznőt, aki törekszik rá, hogy megvalósítsa a szempontjaidat, persze ha normál lefolyású a szülés, és nem lép fel olyan komplikáció, amely veszélyeztetne titeket. Papír aláíratását nem javaslom, inkább bíznék az a személyzet szavahihetőségében, hogy alkalmazkodik az igényeidhez. Amúgy nem szoktak a kismamák szülési tervvel előállni, úgyhogy biztos fognak emlékezni az igényeidre, ha megfogalmazod.
2009. aug. 20. 16:03
 19/23 anonim ***** válasza:
66%
Teljes egeszében támogatlak. A nőknek jobb lenne más pozícióban szülni (nem mindenkinek, de soknak igen és nem is dönthetnek erről) mert a doktor uraknak drágáknak ki kell szemmaggaságban tárulkozni, hogy könnyen mindenhez hozzférjenek. Szar ez a szülési módszer. Külföldön nem így van. A kórházban, szülőotthonban szülhetsz teljesen nyugodtan, otthon tényleg meg vannak teremtve az otthonszülés körülményei, néha rádnéznek, a szülésznő ott guggol veled ha kell, ha minden jól alakul, akkor háborítatlanul megszülöd a babádat, ha nem, akkor kezdődik csak ez a borzalmas hercehurca, ami a magyar kórházakban van.
2009. dec. 7. 21:03
 20/23 anonim ***** válasza:

Szia!

Végül is mit sikerült megvalósítani abból, amit szerettél volna? Gondolom azóta már babázol:)

2009. dec. 8. 10:49
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!