Az oxitocinos vajúdás-szülés tényleg pokoli fájdalommal jár?
én kaptam oxit, de azon kívül, hogy a méhszájam pikk-pakk kinyílt, semmi más nem volt.
nem fájt jobban.
3 szülést csináltam végig oxi nélkül. Mindhárom magától indult, a saját ritmusában haladt.
Aztán úgy alakult, hogy a 4. és az 5. gyerekemnél a 38. héten indítani kellett a szülést. Előző este ballont raktak fel, hogy kicsit előtágítsanak, másnap reggel bekötötték az oxi. Úgy tűnik, én vagyok az, akire nagyon nehezen hat, egyre emelték a cseppszámot, mégsem akartak igazi erős fájásaim lenni. Aztán amikor végre emelt dózis mellett rendeződtek, azonnal visszavették az adagot, így hasonlóan éltem meg, mint a többi szülésemet.
Nem érdemes túlparázni a dolgot. Ha nagyon tartasz tőle, inkább beszéljetek jó előre az edá-ról, mintsem végigaggódd a terhességedet.
Én megbeszéltem a dokimmal, hogy nincs felesleges oxitocin, természetes szülés legyen, mert nem sietünk sehova, ma az EDA jöhetett szóba. Én is orvos vagyok, a mondvacsinált fájásgyengeség, fájásrendszerezés, elfárad a baba, stb. indokok nálam nem válnak be. Mivel 5 centis tágulásnál (ballonnal tágítottak) burokrepesztés után órákkal sem volt semmi fájásom, nem kerülhettem el az Oxitocint. Minimális cseppszámmal adták, brutális fájásaim lettek, ha nem kaptam volna EDA-t, biztosan kiugrok az ablakon.
Külföldön általában automatikusan jár az oxitocin mellé az EDA, nem véletlenül.
Le a kalappal, aki nélküle kibírja, én nem voltam ennyire hős, de nem is ez volt a célom. Ahol szültem, ott minden szülésznő EDA mellett szült, ez eléggé elgondolkoztató...
Nekem nagyon fájt.
Viszont itt megtudtam másoktól, hogy érdemes ilyenkor EDA-t kérni.
Én ezt akkor nem tudtam, most biztos élni fogok vele, ha oda kerül a sor ismét.
Szerintem az sem mindegy mikor kezdik és hogyan adagolni. Ha valaki nulla tágulás mellett egyből kapja, hát annak nagy valószínűséggel tényleg pokoli lesz a fájdalom.
Ha csak rásegítenek úgymond, akkor talán elviselhetőbb. Úgyhogy nem mindegy, hogy a vajúdás melyik fázisában, mennyi ideig is kapja a kismama az oxitocint.
Én 8 órán át kaptam, a végére már azt hittem szétrúgom a kórház falát. A vége császár lett. :(
Biztos hogy nem vagyunk egyformák, és kinek így-kinek úgy reagál a szervezete az oxira. Ahogy itt kivettem a kommentekből inkább azoknak fájt nagyon az oxi, akiknél már vajúdás közben kötötték be, azoknak kevésbé, akiknek azzal indították a szülést.
Én 3x szültem már, az elsőt úgy, hogy vajúdás közben kötötték be az oxit, és igaz utána 2.5óra alatt meglett a baba, de pokolian fájt.
Második-harmadik babát a legtermészetesebb módon szültem, beavatkozások nélkül- és meg kell mondjam, hogy feleannyira sem fájt így. A 2-3.szülésem együtt nem volt olyan fájdalmas, mint az első.
Szerintem, ha a vajúdás szépen megy a maga utján, feleslegesen nem kell gyorsítani rajta, akkor beszéld meg a dokiddal, hogy szeretnéd elkerülni az oxit. Inkább szedd a homeopatiát!! :) az is segít, csak jóval kiméletesebb.
:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!