Kismamák, Anyúkák! Tényleg annyira nehéz és fájdalmas megszülni az első babát?

Szia,
Én 11 napja szültem a kislányomat, 16 órán keresztül. Szóval még friss az élmény.
Fájt, rossz volt a közepe, de megérte. Mivel ez "csak" fájdalom, ezért nincs más teendőd a szülés nagy részében mint elviselni és valahogy túlélni azokat a 30 másodperceket. Nekem sokat segített, hogy az elején a férjem masszírozta a derekamat a fájások közben, utána pedig kádban vajúdtam. Ez a rész szerintem a legrosszabb, mert nem tudod meddig tart. A meditációs technikák is tudnak segíteni, amikor próbálod elterelni a figyelmed és a légzésre vagy másra figyelni.
A tolórésznél viszont már könnyebbé válik lelkileg, mert tudod, hogy most már nem lehet sok hátra, illetve ott aktívan részt kell venned és nem csak tűrnöd.
Én nem kaptam EDA-s érzéstelenítőt, mert abban a kórházban, ahol szültem, nem lehetett kérni. A szülés közepe felé azért már gondoltam rá, hogy nem hülyeség ez az EDA :)
Mindenesetre a kicsi babám mindenért kárpótol, érte többször ennyit is szenvedtem volna.

igen, tényleg nagyon fáj
hogy nehéz-e, az változó
a kéjgázt javaslom fájdalomcsillapításra

Szia, én is lassan a pánik állapotban tartok, de nekem a szülésfelkészítő oktatások segítettek, amin tanácsokat adtak:
- Ha veled van valaki, akit szeretsz, és akiben megbízol, és segít (férj, mamád, tesód, barátnőd, stb.), az átlag 10(!) órával rövidítheti le a vajúdást
- ha bírsz, légy végig aktív, ne feküdj le, mert az a legtermészetellenesebb, ha állsz, guggolsz, négykézláb vagy folyamatosan, akkor segít a gravitáció, különösen abban, hogy jobban nyílj alul
- az adrenalin, ami a félelemmel termelődik, lelassítja, leállítja a szülést, és megnehezíti az egészet (biológiai okai vannak a dolognak, ha a vadonban szülnénk, és valami meg akarna enni, leállna a szülés, hogy elmenekülhessünk, bár ez manapság nem túl hasznos), így sajnos amikor bepánikolunk, az a legrosszabb,ez ellen a lassú lélegzés, nyugtató zene, a segítőd masszázsa, és a folyamat megismerése mind segíthet
- Azt mondták, bár a sok óra ijeszőnek hangzik, az nem feltétlenül rosszabb, mint a rövidebb, mert akkor fokozatosan, lassabban erősödik a fájdalom, és hozzá tud az ember jobban szokni, hiszen a természet erre "tervezett" minket
- Mióta ilyeneket mondanak nekem, az segít, és sok pozitív történetet hallottam, de azt hiszem, a legfontosabb, hogy higyjünk magunkban, ezt mondta az a barátnőm is, aki nemrég szült, és persze azt, hogy a babára kell gondolni mindn fájdalomnál, hogy eggyel közelebb vagyunk ahhoz, hogy láthassuk'
Szóval reméljük a legjobbakat, és ahogy ő is mondta, meg a tanfolyamon is:igyekezz az ösztöneidre hallgatni, és minden segédeszközt használni (nem feltétlenül fájdalomcsillapítóra, vagy epidurálra gondolok, de pl. málnalevél teára, otthon vajúdni minél többet, stb.), írj, mikor megvan, jó szülést kívánok, sok szeretettel!

Lehet, hogy nagyon fáj, de abba gondolj bele, hogy nagyon sokan vállalják újra meg újra ezt a fájdalmat és szülnek többször is.
39+4

Én nagyon nehezen tágultam így 10 óra vajúdás (és továbbra is 1,5 ujjnyi tágság) után adták az Edát. Ha a dokid ért hozzá megkérheted hogy kapjál kevesebbet mint ami neked elég lenne. Nekem legalábbis fontos volt hogy Érezzem is az egészet. Csodálatos szülésem volt, nagyon méltányos hogy azért éreztem az Eda előtt is meg alatt is hogy miről van szó, de nem ordítottam meg vergődtem a fájdalomtól.
6 hetes baba anyukája

Ma egy éve és másfél órája, hogy kibújt első lányom:-)Imádom, és bármikor újra csinálnám. Egyáltalán nem volt nehéz, nem volt hú de fájdalmas.Nekem élmény volt, és remélem nemsoká megint részem lehet benne!
Ne félj tőle, mert akkor jobban szevedsz.
Várd, élvezd, mert ha fáj is, tudod, hogy miért csinálod, és hogy záros határidőn belül vége lesz.
Nagyon fontos, lelkileg hogy állsz hozzá.
Én akár minden nap szülnék:-)

szia!
en most varom a masodik gyerekemet de nekem az elso borzasztoan hoszu es fajdalmas szules volt 18 orat vajudtam de azt hittem sose lesz vege EDAVAL szultem de en az egvilagon minden fajdalmat ereztem,allitolag az elso szules hoszabb mint a tobbi!

Szia!Igen,fájdalmas,de utólag már nem érzem olyan borzalmasnak,mint 5 hónappal ezelőtt :)
Első babánk,kisfiú 4100 gramm és 3 órás szülés ezek a főbb paraméterek. :D
Olyan gyorsan zajlott minden,hogy én sem kaptam fájdalomcsillapítót és nem is tudtam róla,annyira nem figyeltem,hogy elfelejtettem aggódni és beijedni.
Ne aggódj,hamarosan Te is megtudod,miről beszéltünk :D
Húú,könnyű szülést Neked!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!