Mit gondoltok az epidurális érzéstelenítésről?
Talán annyi az előnye, hogy az ember a tudatánál van közben.
Egy császáros szülésnél előnyös, mert rögtön kézbe veheti Anyuka a gyermekét.
Nekem visszérműtétem volt ebben a formában. Ez azt jelentette, hogy deréktól a lábujjakig nem éreztem semmit. Mint egy darab kő. Ha egy hüvelyi szülést veszünk figyelembe, csak azért , hogy ne fájjon elég nagy butaság ilyen érzéstelenítést kérni mert akkor nyomni sem tudni a kismama. Nálam például az érzéstelenítés után fél órával vizelési nehézségeim támadtak. Nem magamtól vizelni. Álmaimban nem gondoltam volna, hogy a katéterezésnek annyira fogok örülni mint akkor!
Azt gondolom, hogy elhúzódó vajúdásnál, ha lassan haladnak a dolgok és nem nyílik rendesen a méhszáj a rendszeres és erős fájások ellenére, akkor bizony ez egy nagyon is jó dolog, mert el lehet kerülni vele a császárt.
Az első babámmal én is úgy álltam hozzá, hogy minek az. Azután a 41. héten egyik este 6 órakor jött az első fájás, majd nagyon rendszertelenül követték egymást, viszont elég erősek voltak. Mellé jó kis hasmenést is kaptam. Hajnali 4-ig ez ment, minden fájásnál azt mondtam, hogy a következőnél hívom a szülésznőt. De annyira rendszertelen volt (egyszer 5 perc, máskor 20 perc telt el), hogy nem mertem feleslegesen zavarni az éjszaka közepén (jól tettem). Kb. 1 órát tudtam aludni, mikor kicsit lenyugodott, majd a párom elment dolgozni (ő végig aludt, őt sem mertem felébreszteni). Kb. 2 óra múlva újrakezdődtek a fájások, de végül csak 10 órakor lett rendszeres 10 perces, akkor hívtam anyut, hogy vigyen be a kórházba. Bent már 5 percesek voltak, ez így ment 2-3 órán keresztül és még mindig csak 2 ujjnyira volt nyitva a méhszáj!
Akkor javasolta a doki az eda-t, mert látta, hogy milyen fáradt vagyok, meg hát akkor már 19 órája vajúdtam és nem aludtam előtte, meg nem is ettem semmit. 1-kor beadták, 2 óra múlva már jöttek is a tolófájások és 15.37-kor megszületett a kisfiam.
Ha nem kapok eda-t, akkor ki tudja meddig tartott volna és lehet, hogy végül császár lett volna belőle.
A másodiknál pedig semmi semmi szükség sem volt rá, mert össz. 8 óra alatt meglett.
Első vagyok ismét:
Összességében jó dolog. De alapból így hozzáállni a szüléshez rossz dolog.
Na majd ha megérzed az első igazi fájást, megváltozik a véleményed :-)
Csak vázlatosan az EDA áldásos hatásairól a fájdalomcsillapításon kívül:
- gyorsítja a tágulást
- gyorsítja a koponya/baba áthaladását a szülőcsatornán
- csökken a baba fejére gyakorolt nyomás
Azt hiszem, ha csak ezt a néhány pozitív hatását tartjuk szem előtt, máris láthatjuk, hogy nem csak a mama, hanem a baba is jobban jár, ha EDA-t alkalmaznak.
Én kértem, és a világ legnagyobb találmányának tartom.
Az első Babám 5 óra alatt született meg mindennel együtt.
Megint első vagyok!
Csak eszembe jutott még egy gondolat, amire az utolsó ébresztett rá. Kategorikusan ne zárkózz el tőle, lehet hogy olyan rossz emlék lesz a szülés, hogy a másodiknál kifejezetten kérni fogod. Előre is könnyű szülést neked!
Én nem ítélem el azt, ki előre kéri. Tévedésben van az, aki a szülést egy természetesen könnyű dolognak tartja. Kb a fájások olyan érzések, mintha egy forró vasalóval égetnének. (ehhez tudom leginkább hasonlítani) Nekem a kitolási szakasz volt elviselhetőbb, pedig azt mondják az a fájdalmasabb.... Ha az ismerősöd próbál meggyőzni, azzal csak jót akar neked. Ilyenkor felül kell emelkedni az elveinken. Ne gondold úgy, ahogy minden szaklap/írás utalja, hogy feltétlen jó emlék a szülés. Van egy ismerősöm, aki vágóhídon érezte magát. Nekem sem szép emlék a szülés, az azutáni időszak viszont igen.
szülésznőm így beszélt róla: hogy a szülés az anya és gyereke első nagy feladata, az edával az anya kiszáll a munkából, és a babára hagyja a teljes feladatot.
biztos, hogy van, amikor indokolt. de csak menekülni a fájdalom elől, amikor nagy kockázata is van. nem nekem találták ki.
Nekem az első 2-nél volt. Tudtam pihenni, erőt gyűjteni.
Utána nem kellett feküdni, nem volt fejfájás és hányás sem.
Egyedül arra kellett figyelni, hogy víz ne érje a szúrás helyét.
Most viszont olyan helyen fogok szülni a hó miatt, ahol nem adnak semmiféle f.csillapítót.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!