Fel lehet készülni lelkileg a szülésre?
Biztos, hogy fel lehet. Valakinek ez biztos sikerül. De általában úgyis ott a szülőszobán dől el, milyen a szülésed és azt miként éled meg.
Én próbáltam felkészülni, de olyan "idegen" terület volt mégis a szülés, hogy igazából semmit sem ért az én "felkészültségem".
De ha ráhangolódsz már előtte, akkor lehet tényleg fel lehet készülni rá.
Szerintem nem lehet felkészülni. Nem tudhatod mi lesz belőle: meg tudod szülni vagy nem. Én teljesen vidáman érkeztem, előkészítés után (beöntés stb) még kint sétáltam a váróban (3 perces fájásokkal) és mondogattam a férjemnek, hogy a következőt te szülöd. Aztán szóltak, hogy be kéne menni... Egy ideig bent is elviselhető volt, majd rengeteget szenvedtem és végül császár... Nagyon megviselt, hogy nem tudtam megszülni a babám, de mostmár tudom az a legfontosabb, hogy mindketten élünk és egészségesek vagyunk.
Tehát nem lehet felkészülni.
Elsőnél nem igazán, mert az ember hiába olvas könyveket, míg át nem éli, nem tud az egészről semmit.
Én pl. első babánál sokat olvasgattam, hogy így indulhat a szülés, meg úgy,-aztán magzatvízelfolyással indult, fájások meg nem voltak. Oxitocint kaptam, ami mindennek mondható, csak nem kellemesnek.
Másodiknál agyilag-lelkileg teljesen máshogy készültem, mert már tudtam mi az, ami "vár" rám.
Ha adhatok egy jótanácsot, első babánál is arra érdemes koncentrálni, hogy minden fájás közelebb visz a babához, és befelé kell "nézni" ilyenkor, lehet nyöszörögni, csak nem érdemes a fájásokra koncentrálni, hogy "jajj de fáj, jajj de fáj. ". Minél jobban megy a "kikapcsolás", annál jobb a szülés menete. Végig is lehet ordítani, (azért nem annyira borzasztó, ezt leírom!) csak jobb az erőt tartalékolni.
Szia!
Szerintem az elsőre nem igazán, mert egy ismeretlen dologról van szó. A másodikra már sokkal inkább. Az elsőnél még a szülőszobára is bejárkáltam, hogy ne legyen idegen a hely. Ismerjem a járást. Ezzel mondjuk nem is volt gond. Lelkileg is próbáltam ráhangolódni, de mivel nem tudtam mi vár rám, nem nagyon tudtam. Így utólag azt mondanám, hogy sok minden nem úgy sül el elsőre, ahogyan tervezed.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!