1756os vagyok. Mert a legzseniálisabb ipar: kézzel fogható eredmény nélkül milliókat húz le emberekről (anélkül, hogy összeesküvés-elmélet párti lennék). Mutass nekem értékelhető mintát (nem 1-2őt) olyan emberekből, akik visszakapták a köldökzsinórból nyert őssejteket...
Egyelőre nem alkalmazható jól, és a sok etikai aggály miatt nem tudni, hogy valaha hatásos lehet-e. Számtalan konferencia előadásai alatt csak pár megszállottat hallottam bizakodni.
Arról nem is beszélve, hogy a jelenleg őssejtekkel gyógyítható betegségekhez az őssejt máshonnan is beszerezhető, a későbbiekben is. ( [link]
Ebben az esetben pl. csontvelővel, amiből donor jó eséllyel található.) Ezek általában genetikai alapon fejlődő megbetegedések, sajnos nagyon bizonytalan, hogy az egyelőre sikeresnek tűnő kezelés később ugyanannak a genetikai hibának az alapján előjön-e, őssejt ide vagy oda. Illetve az akut leukémiánál pl. lesz-e majd gyógyultnak mondható a kislány. (Reméljük, nagyon reméljük, hogy igen, nem akarok belegondolni a kicsi lány helyzetébe... De nem csak őssejttel volt kezelhető. És látható: hat év alatt a második sikeres kezelés... Hááát... Ez nem sok semmi.)
Ha kétségtelenül életmentő dolog lenne, TB azonnal támogatná: a finanszírozónak ugyanis sokkal, de sokkal, összehasonlíthatatlanul kevesebbe kerül ez az út, mint a későbbi kezelés.
Az még csak plusz adalék, hogy 20 év után nem felhasználható, a hatékonysága pedig nem 20 év elteltével esik 0-ra, hanem folyamatosan csökken.
Minden tényezőt, ami a gyermekre leselkedik sajnos nem lehet kiküszöbölni, bár milyen jó lenne... A szülők ilyen irányú törekvéseit jól kihasználni, eredmények nélkül: a legkevésbé sem etikus.
Tehát: kevés a tény, sok a találgatás, hamar lett szenzációhajhász ipar belőle.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!