Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szülés » Szülési fájdalom. Egy vmit...

Szülési fájdalom. Egy vmit nagyon nem értek. Miért nem csillapítják a felesleges fájdalmat? (Többi lent)

Figyelt kérdés
Azt mondják ,hogy a tágulás olyan érzés , mint a menstruációs görcs csak annak a tízszerese. Ha belegondolok én a menzeszem első két napján magamba tömök akár egy levél cataflam-ot is , csak hogy nehogy kelljen érezni azt az érzést, mert elviselhetetlen. Egyszerre mély, nagy területű és intenzív , ami beleférkőzik az ember agyába , és addig kínozza, amíg bele nem izzad , el nem kékül a szája, és el nem megy a kedve az egész élettől. Itt több fórumozó is írta ,hogy ennek az érzésnek a tízszerese órákon keresztül folyamatosan, akár 14 órán keresztül is kínozta. Én ezt elképzelni sem tudom. Nem fér a fejembe ,hogy ezt hogy lehet elviselni ,és hogy miért nem adnak a kismamáknak az első 2 másodperc után azonnal eda-t. Vagy ha oxitocin kell, akkor már előtte , hogy ne is érezze feleslegesen azt a pokoli érzést.( Utána néztem, teljesen veszélytelen a babára nézve) Az rendben ,hogy a tolófájások kellenek a szüléshez (ennek is utána néztem) , de az előző 14 meg 20 óra minek? Hogy tudja egy orvos ezt végignézni? Meg egyáltalán ,hogy tudja egy kismama kibírna anélkül ,hogy ne kérne fájdalomcsillapítót. Lehet ,hogy csak nekem alacsony a fájdalomküszöböm ennyire , de én is szeretnék gyereked ,és addig nem merek szülni, amíg nem bizonyosodok meg róla ,hogy tényleg humánus módon fognak velem bánni , és tényleg csak annyit hagynak szenvedni ,amennyi pont szükséges.
2011. júl. 4. 14:46
1 2 3 4
 21/31 anonim ***** válasza:
72%

18óra kimerültség, fájdalomcsillapítás semmi, elvileg valahol a 30.hetek elején kell egyeztetni edára, de a fogadott dokis anyuka sem kapott semmit, a szülésznő vicces akart lenni: "gumikalapács jó lesz?" no ennyit erről. Első csemetére. Fantasztikus élmény volt, negatívban. Kimerültem, és nem is a fájdalom volt a rossz, hanem, a bánásmód. Legkedvesebb beszólás: "még szülni se tud..."

Második kicsi 2óra fájdalomcsillapítás nélkül, vigyorogva.

Amikor bementem a szülőszobára a rutinok után(beötés, zuhany, nst, doki vizsgálata) senki nem háborgatott, ami és ahogy jól esett csinálhattam(még a szobámba is kislisszanhattam szőlőcukorért meg vízért), csak én és a babám lehettünk, nem kaptam megjegyzéseket se a koromra, se a csemetéim számára, és 2óra után alig hitte el a szülésznő, hogy nincs már más csak a burok a kicsi és a világ között, mert én a vajúdás alatt tényleg "vigyorogtam", aktív voltam, hazaküldtem az altatót a fiamnak gondolatban...

2011. júl. 4. 20:58
 22/31 anonim ***** válasza:

Az elsőnél szülőszobán merült fel, hogy adnak eda-t ha kérem (2000-ben volt, vagyis nem ma).

A másodiknál már én szóltam, de csak a szülőszobai felvételen.

ez az eda egy szuper dolog!

15:26-os és 37-es voltam

2011. júl. 4. 21:12
 23/31 A kérdező kommentje:

"Ezt a fajast nem ugy kell elkepzelni, hogy 20 oran keresztul faj es uvoltesz. :) Huu, most megproballom elmagyarazni:

20 perces fajas azt jeleni, hogy a fajast 20 percenkent erzed. Mondjuk mikor a 20 perc elkezdodik akkor erzed gyengen a fajas elejet aztan erosebben amig vegul a csucson vagy es ekkor uvoltesz egy baromi nagyot de abba a pillanatba a fajas mar gyengul es messz a hegyrol lefele. Tehat a faja olyan 10 van akinel 20 masodpercig tart es van egy gyenge leje, kozepe, csucsa es.... Aztan megint 20 perc szunet es kezdodik elolrol. Ezek a 20 percek lerovidulnek es majd jonnek a 10 perces fajasok. Tehat minden 10 percbe erzel egy mondjuk 20 masodperces fajast ami az elejen gyenge aztan novekszik majd ismet csokken. A szules vegefele kezdenek osszerni a fajasok amikor tenleg nagyon rossz de akkor mar kozel vagy a kitolasi szakazhoz es erzed, hogy nyomnod kell.

Van aki 30 perces fajasokkal kezdi es igy eltart tenleg hosszu orakig. Nekem elso babam volt es en egybol 3 perces fajasokkal inditottam. Alig ertem be a korhazba. Minden 3 percben volt egy 10-15 masodpercig tarto fajasom es 3 ora alatt szuletett meg a kisfiam. De ne felj, ahogy mar irtam ezek a fajasok nem egyfolytaba jonnek es uvoltesz orakig. :)"

ez elég hasznos információ volt a számomra. bevallom így ,hogy nem szültem tényleg úgy képzeltem el ,hogy ez egy folyamatos dolog.

2011. júl. 4. 21:47
 24/31 anonim ***** válasza:
51%

Nekem is fájdalmas a vérzés, de 1 szem cataflám nekem legalább 8 órára teljesen megszünteti.

Én 5 perces fájásokra ébredtem a szülés napján (tehát 5 percenként jött a fájás, ami már sűrűnek számít :) és meglepő módon egyáltalán nem volt vészes :)

A kórházban kaptam edát, de akkor már kb 2 órája vajúdtam, és a 4*-os fájásokat még éreztem (5*volt a maximum) és megint csak azt kell mondjam, hogy én sokkal rosszabbra számítottam :)

Aztán végül megcsászároztak, és hát a császár utáni első felkelés, na az fájt igazán :(

Görcsölt már be a vádlid reggel? Na az ezerszer rosszabb mint a szülési fájdalom :D

2011. júl. 4. 22:31
 25/31 anonim ***** válasza:
100%
arra a kérdésre, hogy miért nem adnak végig és rögtön fájdalomcsillapítót, nekem azt mondta a szülésznő, hogy csak egy bizonyos szakaszában lehet a szülésnek, meg kell vele várni a 2 ujjnyi tágulást és a tolófájásokat pedig már érezni kell. Én emiatt maradtam le róla, mert mikor felajánlották, még nem kértem, aztán mikor kértem volna, azt mondták már nem lehet. Akkor kicsit elkeseredtem pár percre, de így utólag őszintén mondom hogy nem volt borzalmas, nagyon szépnek maradt meg az egész, elejétől a végéig. (8 és fél óra volt egyébként) Ja, meg azért sem kérnek néhánan, mert lassíthatja a szülést, akár le is állhítnak tőle a fájások, és nő a császár valószínűsége. Én egyébként úgy terveztem, hogy majd ott eldöntöm, szerintem te is bizonyosodj meg róla, hogy majd ott lesz lehetőség, és akkor nincs mitől félni:) Nekem is mondta a szülésznő, hogy szóljak, ha úgy érzem nem bírom a fájdalmat.
2011. júl. 4. 22:54
 26/31 anonim ***** válasza:
0%

Mifelénk sincs semmilyen fájdalomcsillapítás. Csak a császárosok kapnak, mert nincs pénze a kórháznak.

Továbbá amit írtak. Lassítja, esetleg leállítja a fájásokat ezzel a szülést.

A fájások szerepe, hogy olyan hormont szabadít fel, ami segít a babának, beindítja a tejtermelést stb.

Én még a varráshoz sem kaptam fájdalomcsillapítást. Elfelejtették :) Pedig hüvelyplasztikám volt ott helyben és 3 rétegben varrtak. :) Utána pedig a saját lábamon szálltam le és ballagtam át a kötelező 2 órás megőrzésre a vajúdóba.

Egyrészt alacsony a fájdalomküszöböd és baromi negatívan állsz hozzá. Nem azt kell nézned, hogy jaj istenem meghalok nem fogom bírni, hanem azt, hogy igenis meg kell szülni, és a babának is nagyon fáj (ő sem kap fájdalomcsillapítást mégsem reklamál) és minél előbb minél ügyesebben túl kell esni rajta.

Nem tudom jól megfogalmazni...de ha elfogadod a fájdalmat akkor könnyebben túlesel rajta. Én mindig mondtam a babámnak, hogy fájni fog mindkettőnknek, de majd segítünk egymásnak, és akkor jó lesz. Jó lett :)

2011. júl. 4. 23:14
 27/31 A kérdező kommentje:

"18óra kimerültség, fájdalomcsillapítás semmi, elvileg valahol a 30.hetek elején kell egyeztetni edára, de a fogadott dokis anyuka sem kapott semmit, a szülésznő vicces akart lenni: "gumikalapács jó lesz?" no ennyit erről. Első csemetére. Fantasztikus élmény volt, negatívban. Kimerültem, és nem is a fájdalom volt a rossz, hanem, a bánásmód. Legkedvesebb beszólás: "még szülni se tud..."

Második kicsi 2óra fájdalomcsillapítás nélkül, vigyorogva.

Amikor bementem a szülőszobára a rutinok után(beötés, zuhany, nst, doki vizsgálata) senki nem háborgatott, ami és ahogy jól esett csinálhattam(még a szobámba is kislisszanhattam szőlőcukorért meg vízért), csak én és a babám lehettünk, nem kaptam megjegyzéseket se a koromra, se a csemetéim számára, és 2óra után alig hitte el a szülésznő, hogy nincs már más csak a burok a kicsi és a világ között, mert én a vajúdás alatt tényleg "vigyorogtam", aktív voltam, hazaküldtem az altatót a fiamnak gondolatban..."

Nagyon sajnálom ,hogy ilyen bánásmódot kellett elszenvedned azok között a kínok közt.

2011. júl. 5. 10:40
 28/31 anonim ***** válasza:
82%

Minden előttem szólóval egyetértek, nem is ismételném el, csak leírom a tapasztalataimat.

A vérzés engem is minden hónapban nagyon megvisel, még a lábaim is fájnak 2-3 napig miatta. Valahogy én szülés előtt nem gondolkodtam azon, hogy mennyire fog fájni, de mindenképp a természetes utat szerettem volna járni, vagyis fájdakomcsillapító nélkül szülni. Úgy mentem be a kórházba, hogy nem ettem már fél napja, és nem aludtam már előző éjjel sem. 19 óra után született meg a kislányom, ebből az utolsó 5-6 óra volt 1-3 perces, erős fájásokkal. Nem csak a fájdalom, hanem a kimerültség volt nehéz, a végén már 2 fájás között elszunyókáltam, és csak az újabb fájdalomra riadtam fel. Sosem fájt még annyira semmi, úgy éreztem, hogy mindjárt szétszakadok, és akkor már nem is értettem, miért is nem akartam fájdalomcsillapírtást. De az utoló percek tényleg olyan eufórikusak, hogy nem is érzed már a fájdalmat. Hihetetlen élmény, és ha megtapasztalod ezt, már egészen máshogy fogsz viszonyulni utána a fájdalomhoz. Semmiképp se készülj rettegve a szülésre, fogadd el, hogy egy gyermek világrahozatala fájdalommal jár, és ez nem felesleges fájdalom. Kell a tágulás miatt is, de szerintem lelkileg is "hasznos".

Ha nagyon félsz tőle, persze beszélj erről a dokiddal, de szerintem az is segít, ha megpróbálsz rá előre felkészülni lélekben is.

2011. júl. 6. 14:05
 29/31 anonim ***** válasza:
Én dettó ezt gondolom, pedig én már szültem... de tényleg ez nem ilyen egyszerű... fogadott dokimmal jó előre "lebeszéltem" az EDA-t, aztán végül az ügyeletesnél szültem, de ott is kaptam - mondjuk a fogadott szülésznőm ott volt... de csak két ujjnyi tágulásnál adhatják és kitolásnál - jó esetben - már nem hat... azért az is eltartott egy darabig, amíg két ujjnyira tágultam... kibírható volt, inkább fárasztó, mint klasszikus értelemben vett fájdalmas és tényleg erős, tompa, fullasztó, mezi szerű görcsökhöz hasonlítanám - ja, és tényleg ne összefüggő fájdalomra gondolj, inkább hullámokra... amúgy utólag sok kérdés merült fel bennem a szülésemmel kapcsolatban, amikre akkor nem kérdeztem rá (ott, akkor, semmi nem érdekelt már, csak a baba), utólag meg már nem tudom megkérdezni: Az első adag EDA-nál miért múltak el teljesen a fájások, a második adagnál miért éreztem tompa, de még relatíve erős fájásokat? Egyáltalán hatott-e az EDA kitolásnál, ill. amikor kézzel tágítottak, mert éreztem mindent, de az nem az a fájdalom volt, amiről sokan írnak? Gátvarrásnál lehetett volna kevésbé fájdalmasan és kellemetlenül összefércelni, pedig úgy emlékszem ott is nyomtak belém még valamit, de az nem sokat használt... amit az egészből ki akarok hozni az az, hogy annak ellenére, hogy időben bekötötték az EDA-t, alakulhatott volna úgy is, hogy 10 óra vajúdás után sem tágulok ki eléggé... és akkor hiába készültem az EDA-ra, nem adhatják és pont... meg az sem mindegy, ki "honnan" indul, van aki már eleve kitágult, más meg egy centit sem tágul x óra alatt... szülésem előtt és most utána is úgy gondolom, hogy ha legközelebb a szülőszobára kerülök, arra kell gondolni, hogy ott, akkor, mindenki aki segít, jót akar és mindent megtesznek azért, hogy sem a babának, sem a mamának ne essen baja...
2011. júl. 7. 13:04
 30/31 anonim ***** válasza:

Hát,én 7 és fél órát kínlódtam,mire megszültem.

Természetesen érzéstelenítő nélkül,de annyira fájt,hogy konkrétan dobáltam magam a szülőaztalon.

Kértem a dokitól fájtalomcsillapítót,de ő kiröhögött,hogy mit adjon?Algopirint????

A baba megszorult,nagy gátmetszésem volt,bevérzett a szemem az erőlködéstől,ráadásul a pici kulcs csontja is eltört szülés közbe,amit persze nem mondtak meg,utólag tudtuk meg csípőficamon,mert a doki megtalálta az összeforrás helyét.

Legalább fél órán keresztül varrtak,azt is fájdalomcsillapítás nélkül,de az még rosszabb volt,mint a szülés,sokkal jobban fájt.Folyamatosan szólt a doki,hogy lazuljak el,ne szorítsam össze a hüvelyem.

Utána nem tudtam ülni,csak ilyen "félpopón",menni meg úgy mentem,mint egy pingvin.:)

Most várom a 2. babát,még az elején vagyok,de ha megint így megkínoznak,anyukámmal behozatom a sodrófát.:)

2014. ápr. 15. 17:53
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!