Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szülés » Nem érzitek néha úgy, hogy...

Nem érzitek néha úgy, hogy kezd alkalmatlan lenni a női test a szülésre?

Figyelt kérdés

Engem nagyon megviselt a szülés szinte az egész hüvelyem kettészakadt, repedt, a méhszájamat úgy kellett "összerakni". A babám nagyon nagy volt, én meg olyan törékeny vagyok.

Régen azért már egy 3,5 kg-os baba is óriásinak számított, ma meg szinte alig vannak az alatt, azok is általában kislányok, vagy korábban érkeznek. Nekem a nagyszüleim azt mesélték, hogy kimentek kapálni, vagy rőzsét szedni, aztán szinte kipottyant belőlük a baba. Igaz, a két nagymamám 8 gyereke közül a legnagyobb is "csak" 3,4 kg volt. A többi mind kisebb baba.

Ma meg már olyan kajákat eszünk, úgy élünk, hogy a magzatok óriásira nőnek, és még túlzott vitaminbevitel sem kell hozzá.

Egyre több nőt látok, ismerek, akiket "megcsorbított" nőiességükben a szülés. Ti mit gondoltok erről?

2011. jan. 3. 17:23
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:
84%

Igaza van az utolsó előttinek. De viszont tényleg nagyon sok a veszélyeztetett kismama. Én is 4 gyerekkel az voltam. Az 1. sajnos halvaszüléssel végződött. A 3 viszont szerencsére egészséges. De mindig barnázással küzködtem. Kettőnél kiméltem is magam, féltem nehogy elveszitsem. Akkor még kórházba is kellett feküdni az elsőnél. Másodiknál már otthon kiméltem magam. A harmadiknál meg csak lazán kiméltem, két gyerek mellett nem igazán tehettem meg hogy feküdjek mondjuk két hóig. És nem lett baj. Lehet hogy túl nagy hangsúlyt fektetnek erre a barnázásra is. Úgy ahogy az utolsónál nem lett gond úgy hogy nem vigyáztam talán a többinél sem lett volna.

Ja és nem a vitaminoktól lesz nagy a baba.

2011. jan. 5. 17:30
 12/23 anonim ***** válasza:
0%

20.23

Amit írtam, nem úgy gondoltam, hogy régen semmi gond nem volt szülésnél. Csak manapság sokan olyan életmódot folytatnak, ami növeli a problémák valószínűségét.

2011. jan. 5. 21:51
 13/23 anonim ***** válasza:
100%
Az emberi eszközhasználatot (többek között) az ügyes kéz tette lehetővé, ennek ára a két lábra állás volt (azaz szűk medence, és nehéz szülés). Sajnos aránytalanul lett elosztva mindez: a társadalom mindig a férfi dominanciát hirdette, ők élvezték az előnyöket, a nők meg fizették/fizetik mindennek az árát a saját egészségükkel, életükkel. Ahogy korábban is írták, a szülés-gyermekágy rendkívül veszélyes üzem volt régen (most sem kockázatmentes), hullottak a fiatal nők, mint a legyek. Én azon csodálkozom, hogyan nem kapatak sikítófrászt már a terhesség nyilvánvalóvá válásakor nulla effektív orvosi ellátás mellett. Milliószor bátrabbak voltak ezek az asszonyok, mint az agyondicsőített várvédő katonák. A mai nők pedig másképp vannak kiszolgáltatva: lásd az egyedülálló anyukák és tartásdíjat nem fizető "eltűnt" fickók népes táborát. Sz.r ez az világ.
2011. jan. 14. 18:38
 14/23 anonim ***** válasza:
100%

Nem a női test változott hanem az orvostudomány.

Csak egy rövid példa. Barátnőm testvérét mindkét szülésénél császározták, ami a terhesség első percétől nyilvánvaló volt. Azt mondták az orvosok, hogy a 43 kilója és a ferde gerince miatt nem tudná megszülni, valószínűleg az lenne a minimum, hogy kettétörik a gerinc.

Nos, ő 50-80 évvel ezelőtt már nem biztos, hogy közöttünk lenne.

2011. jan. 14. 19:19
 15/23 anonim ***** válasza:

Nekem 2 kisfiam van, az első 3040 grammal, a második 3150 grammal született, mindkettő nehéz szülés volt, nagyon megviselt, de a nőiességemet nem csorbította.

Lehet, hogy azért lettek normál méretűek, mert végig dolgoztam a terhesség alatt, mindennap mozogtam. Vannak, akik megtudják, hogy terhesek és rögtön elmennek táppénzre. (persze nincs ebben semmi gond, csak lehet, hogy ez is közrejátszik)

2011. jan. 14. 19:27
 16/23 kisnita ***** válasza:
Nem mondhatom, hogy el hagytam magam a terhességemkor, amíg nem szűnt meg a munkahelyen dolgoztam, miután megszűnt is dolgoztam de sajnos nem bejelentve és közben költözködtünk, felújítottunk, téglát pakoltam, vakoltam, fugáztam stb. Mégis eléggé meghíztam, igaz a nagy része víz volt mert ilyen fajta vagyok. Az hogy régen mi volt a helyzet a szülések körül csak elmondásból tudhatjuk. Ami biztos, hogy régen sokkal több volt a csecsemőhalálozás, a komplikált szülés kb ugyan annyi volt mint most csak most tudnak segíteni akkor meg nem tudtak, ennyi az egész. A mamám 153 cm-sen és 40 kg-san 5100 g-mos babát szült természetesen úton 1956-ban. Nem volt egy jó világ ahogy mesélte... Én 169 cm-sen 3400 g-mos túlhordott babát szültem közel 3 nap vajúdás után császárral. Nem szerettem volna 60 évvel ez előtt szülni mert akkor valószínű nem így alakult volna a sorsunk.
2011. jan. 14. 19:57
 17/23 anonim ***** válasza:
Én nem érzek ilyet...2 kisfiam van,az első 3400 grammal,a 2. baba 3090 grammal született(pedig szedtem terhes vitamint),ráadásul egyikőjük sem koraszülött.Az elsőnél volt egy pici gátmetszésem, a 2. babánál nem(és se az elsőnél,se a 2.-nál nem repedtem se kívül,se belül).Az első 4, a 2. 3 óra alatt született.Én imádtam kismamának lenni,szülni,szoptatni.Idén nyáron szeretnénk a 3. babát összehozni,remélem hamar összejön(akárcsak a 2 fiam).
2011. jan. 14. 23:44
 18/23 anonim ***** válasza:
Utolsó vagyok:és mindkét terhességemet végig dolgoztam,amit én teljesen természetesnek tartottam/tartok,mivel nem voltam veszélyeztetett.
2011. jan. 14. 23:47
 19/23 anonim ***** válasza:
Szerintem nem alkalmatlan most sem a női test a szülésre. Honnan tudjátok mi volt 100-200 évvel ezelőtt? Régen simán belehaltak a szülésbe, sokkal többen mint ma. Örüljünk neki, hogy van császsármetszés, nagyon sok babát és anyát meg tudnak menteni. Én 3600 grammos babát szültem, szét is repedtem, de azért volt mert nagyon gyorsan kinyomták belőlem a gyereket. Én 3700 grammal születettem, pedig anyám annak idején még egy C-vitamint sem szedett. Szóval a vitaminok miatt sem nőnek óriásira a babák.
2011. jan. 15. 08:18
 20/23 anonim ***** válasza:
azért 3500 körül ne óriásozzunk le egy babát:) 4500 fölött, na ők inkább óriások... a gyakrabban születik nagyobb baba, az mondjuk 10%-kal többet jelent, nem pedig azt, hogy minden második csecsemő 4 kiló fölötti... ezen felül sokat számít a genetika is. nem mindegy mekkora az édesanya az adott méretű babához, mennyire tágul a szülésnél stbstb...
2011. jan. 15. 14:38
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!