Nem érzitek néha úgy, hogy kezd alkalmatlan lenni a női test a szülésre?
Engem nagyon megviselt a szülés szinte az egész hüvelyem kettészakadt, repedt, a méhszájamat úgy kellett "összerakni". A babám nagyon nagy volt, én meg olyan törékeny vagyok.
Régen azért már egy 3,5 kg-os baba is óriásinak számított, ma meg szinte alig vannak az alatt, azok is általában kislányok, vagy korábban érkeznek. Nekem a nagyszüleim azt mesélték, hogy kimentek kapálni, vagy rőzsét szedni, aztán szinte kipottyant belőlük a baba. Igaz, a két nagymamám 8 gyereke közül a legnagyobb is "csak" 3,4 kg volt. A többi mind kisebb baba.
Ma meg már olyan kajákat eszünk, úgy élünk, hogy a magzatok óriásira nőnek, és még túlzott vitaminbevitel sem kell hozzá.
Egyre több nőt látok, ismerek, akiket "megcsorbított" nőiességükben a szülés. Ti mit gondoltok erről?
Igaza van az utolsó előttinek. De viszont tényleg nagyon sok a veszélyeztetett kismama. Én is 4 gyerekkel az voltam. Az 1. sajnos halvaszüléssel végződött. A 3 viszont szerencsére egészséges. De mindig barnázással küzködtem. Kettőnél kiméltem is magam, féltem nehogy elveszitsem. Akkor még kórházba is kellett feküdni az elsőnél. Másodiknál már otthon kiméltem magam. A harmadiknál meg csak lazán kiméltem, két gyerek mellett nem igazán tehettem meg hogy feküdjek mondjuk két hóig. És nem lett baj. Lehet hogy túl nagy hangsúlyt fektetnek erre a barnázásra is. Úgy ahogy az utolsónál nem lett gond úgy hogy nem vigyáztam talán a többinél sem lett volna.
Ja és nem a vitaminoktól lesz nagy a baba.
20.23
Amit írtam, nem úgy gondoltam, hogy régen semmi gond nem volt szülésnél. Csak manapság sokan olyan életmódot folytatnak, ami növeli a problémák valószínűségét.
Nem a női test változott hanem az orvostudomány.
Csak egy rövid példa. Barátnőm testvérét mindkét szülésénél császározták, ami a terhesség első percétől nyilvánvaló volt. Azt mondták az orvosok, hogy a 43 kilója és a ferde gerince miatt nem tudná megszülni, valószínűleg az lenne a minimum, hogy kettétörik a gerinc.
Nos, ő 50-80 évvel ezelőtt már nem biztos, hogy közöttünk lenne.
Nekem 2 kisfiam van, az első 3040 grammal, a második 3150 grammal született, mindkettő nehéz szülés volt, nagyon megviselt, de a nőiességemet nem csorbította.
Lehet, hogy azért lettek normál méretűek, mert végig dolgoztam a terhesség alatt, mindennap mozogtam. Vannak, akik megtudják, hogy terhesek és rögtön elmennek táppénzre. (persze nincs ebben semmi gond, csak lehet, hogy ez is közrejátszik)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!