Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szülés » Esetleg tudna olyan mesélni...

Esetleg tudna olyan mesélni aki kért epidurális érzéstelenítést szülés alatt? Milyen volt? Mennyire hatott? Meddig adták (Hüvelyi szülés esetén érdekelne kifejezetten)

Figyelt kérdés

dec. 19. 15:13
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
Röviden: nekem segített, anélkül nem tudom meddig bírtam volna, bár végül császár lett a vége. Hosszabban: speckó okokból magánkórházban szültem, mert félő volt, hogy államiban esélyt se kapnék a természetes szülésre. Pl. ahová tartoztam valószínűleg már a túlhordást sem engedték volna, itt még vártak egy hetet, aztán 41+0-nál teljesen zárt méhszájjal indítottak ballonnal. Este 8kor rakták fel, reggel 6ra szépen ki is tágultam 4 centire, burkot repesztettek, aztán tovább tágultam 5 centire kb. 10 óra magasságára, de utána nem tágultam tovább, csak fájt és fájt. 13 óra körül oxit javasoltak, én pedig kértem epit, doki egyetértett, látszott, hogy ebből nem lesz egyhamar gyerek. Sokkal rosszabbra számítottam, eléggé be voltam fosva a gondolattól, hogy a gerincembe szúrnak valamit (alapból is elég tűfóbiás vagyok), de maga a szúrás nem fájt, inkább az volt rossz, hogy jött közben fájás, de úgy kellett begörbedve ülni továbbra is. Viszont nekem nagy megkönnyebbülés volt, fájt utána is, de sokkal jobb volt, tudtam pihenni is, és aztán nagyon rosszul viseltem, amikor ment ki a hatása - olyankor jött a "nem tudom meddig bírom még, lehet mégis csak császár kellene", aztán megkaptam a következő adagot és újra lecsihadtam. :D Viszont továbbra sem tágultam, még további 2 oxi és epi "kör" lement, de semmi. Aztán 5 óra magasságában mondtam a szülésznőnek, hogy csináljunk valamit, mert ezt nagyon rosszul bírom, hogy csak fáj és fáj és nem haladunk semmerre, úgyhogy ún. spinning baby technikával megtornáztattak, na akkor meg hirtelen 8,5 centire tágultam. Utána már nem adtak több epit, mondván nemsokára jön a kitolási szakasz... aha... :D 2 óra múlva még mindig ugyanúgy álltunk, és vérezni is kezdtem, a magzatvíz pedig mekóniumos volt és ugyan a baba jól volt, de féltem, nehogy hirtelen romoljanak az értékei és még pluszban rohadt kimerült is voltam már 23 órányi vajúdás után, úgyhogy a dokival egyeztetve a császár mellett döntöttünk, de ő épp akkor ment a műtőbe, szóval még egy órát kellett várjak... na AZ az utolsó 1-2 óra borzalmas volt, gyakorlatilag tolófájásaim voltak, egybefolytak már a fájások, de valamiért nem nyílt ki teljesen a méhszáj + a kisfiam feje sem jól fordult be, újra és újra görcsbe rándult az egész testem, és hát nem én voltam a legcsendesebb a kórházban... :D Nekem így volt "jó", hogy azt tudtam mondani, hogy elmentem a falig, mindent megpróbáltunk, és ehhez kellett az epi is, hogy bírjam egész nap.
dec. 19. 23:22
 12/21 anonim ***** válasza:
31%
6-os, férfiakat kérdezd meg, akik őszinték is :D A császár amúgy sokkal humánusabb, mint a hüvelyi szülés, sok országban eleve azt preferálják. Itt valahogy a barbár hüvelyi ellés a propagált.
dec. 21. 07:47
 13/21 anonim ***** válasza:
26%
Nem értem, hogy azok, akik szülnek, miért ba....tatják a kívánság császárosokat. Nekem három volt, csupa pozitív élménnyel, én is altatással kértem. Én császár párti vagyok, annak ellenére, hogy orvos vagyok. Mi, választott császárosok, soha nem bántjuk a rendesen szülőket. Külföldön praktizálok, itt a császár a gyakoribb és eldöntheti mindenki, hogy ezt választja-e. És nem, nem kockázatosabb, mint a rendes. És 90%-ban sokkal hamarabb gyógyulnak a kismamák, negyede annyi nem várt komplikáció sincs. Orvos létemre nem értem, miért van ennyire túl tolva közép-kelet Európában a hüvelyi szülés.
dec. 21. 07:50
 14/21 anonim ***** válasza:
40%
Én ápolóként dolgozom Amerikában, itt is választhat egy nő, hogy császár vagy sima. Itt is a császár a népszerűbb, és az orvosok álláspontja is az, hogy ez a komplikáció mentesebb. 13-assal értek egyet. Én sem értem az európai hüvelyi szülés propagandát. A császár sokkal kíméletesebb, sokkal de sokkal kevesebb a nem várt komplikáció és valóban hamarabb regenerálódnak a nők. Ahol én dolgozom, talán ezerből egy nő ragaszkodik a normál szüléshez. Dél Amerikában is dolgoztam pár évig, ott már csak a nagyon szegények szülnek természetesen. Ott az a furcsa, ha valaki nem császárral szül. Sajnos úgy látom, Európa nagyon el van maradva, valóban barbár szokások élnek ezen a téren.
dec. 21. 10:46
 15/21 anonim ***** válasza:
Te most magaddal beszelgetsz amugy 14-es? 😭😂
dec. 21. 12:25
 16/21 A kérdező kommentje:

Ohm szeretném megjegyezni hogy nem azért írtam ki a kérdést, mert bármely császárost lenézném, hanem azért lett így kiírva mivel nálam valószínűleg hüvelyi szülés lesz 🤷 és a szülés felkészítő alapján nem nagyon tudtam megítélni, hogy milyen gyakorlatban epidurallal szülni, és szerettem volna infót kapni hogy kinek milyen volt (ez segítség hogy eldönthessem én szeretném -e).

Amúgy nagyon szépen köszönöm a válaszokat, teljesen más szempontokat, élményeket soroltatok fel, mint amikre én gondoltam

dec. 21. 14:11
 17/21 anonim ***** válasza:
18%
Én is progi csaszis vagyok, szültem rendesen is, de soha többet, csak progis. Ez a jövő! 14-essel és 15-össel értek egyet.
dec. 21. 14:31
 18/21 anonim ***** válasza:
Meg mindig magaddal beszelgetsz. 🤡
dec. 21. 16:40
 19/21 anonim ***** válasza:
52%
Aki egy kicsit is elmélyedt a császár vs természetes szülés, előnyök-hátrányok, kockázatok stb. kérdésben, az tudja, hogy a 13-as és 14-es vagy hazudik (orvos, nővér, na persze) vagy szakmailag ... hát nem is tudom milyen jelzőt használjak. A világon mindenhol nagy erőfeszítéseket tesznek azért, hogy csökkenjen a császáros szülések száma, nem véletlenül. Mo. sajnálatos módon az UTOLSÓ volt az európai rangsorban egy pár évvel ezelőtt (friss adatot nem tudok, de valószínűleg most is ott vagyunk) - értsd: nálunk van a legtöbb császár %-os arányban és minden más országban javulnak a számok, tehát ez a megjegyzésed sem igaz. Meg hogy Amerikában választhatnak, hát persze. És 1000 nőből 1 választja a természetes szülést, hogyne. 11-es vagyok, szóval én is császárral szültem végül, ennek ellenére (vagyis épp ezért) mondom ezt.
dec. 21. 20:16
 20/21 anonim ***** válasza:

Én ezt olyan dolognak tartom, mintha valaki azt mondaná, hogy "minek fájdalomcsillapitó foghúzásnál".

Hát csak nyomja be a fájdalomcsillapitót, ha már feltalálták! Az orvoslás fejlödik.

dec. 26. 20:11
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!