Az igaz, hogy azért van mostanában ennyi szülés utáni depresszió, mert a médiában nem lehet beszélni az anyaság árnyoldalairól, és nem lehet rá felkészülni?
Én eddig úgy tudtam, hogy inkább a hormonok, az új helyzet és a kialvatlanság miatt alakulHAT ki a szülés utáni depresszió, de egyáltalán nincs mindenkinél, inkább ez a babyblues.
Ezt egy anonim válaszoló írta Gyakorin, amit a kérdésemben kiírtam.
Kevesebb az olyan anyuka, akinek nincs depressziója?
Teljesen egyet èrtek 2 ès 6-tal.
Szerintem a media, mint tv, újságcikkek, interjúk, ismeretterjesztők jobban foglalkoznak a tèmával, mint korábban. Viszont a "socail mediat" , mint Facebook, instagram ha pörgeti az ember, mást sem látni, mint tökèletes anyukákat, tökèletes gyerekkel. Mindenki csak a szèp, tökèletes oldalát mutatja a szülősègnek. Szerintem ezek is nagyon ártalmas ès káros dolgok tudnak lenni annak a rètegnek, akik ezt nèzi (mint pl.èn is :D ). Látens versengès mindenhol,egy egyszerű receptet (hozzátáplálás) nem lehetett úgy elolvasni hogy ne dörgöljèk az orrod alá, hogy valamit szarul csinálsz: " èn amúgy cukor nèlkül csinálok mindent, mert a gyerek úgy is imádja" vagy "ma nem volt időm rendesen főzni ezért összerittyentettem ezt a három fogásos 20 hozzávalós energia ès vitaminbomba egèszsèges agyfejlődèshez nèlkülözhetetlen apróságot"...
Èn mást sem hallottam anyámtól ès kèsőbb az anyósomtól is a tèmában, hogy mennyire nehèz gyereket nevelni. Ha èn merek panaszkodni, egyből megkapom: "hát mi megmondtuk hogy nehèz lesz" vagy a kedvencem : " te akartál anya lenni". Vègülis mindkettő igaz :D
Szerintem règebben is volt, csak nem beszéltek ròla. Kifejezetten jónak tartom, hogy màr nem tabu.
Egy rèszèt hormonok okozzàk, ezt nem lehet megelőzni.
De szerintem sok olyan van, akire azt hiszik, hogy sima szülés utàni depressziòja van, közben pedig a szülès alatt àtèlt erőszaktòl PTSD-je van.
Kevesebb a segítség és brutàlisan magas az elvárás= stressz.
Ez elég sokaknál okoz depresszív állapotot szerintem, amit még a hormonváltozás változás indít el és erre jön rá a mai társadalmi nyomás szeretetcsomagja.
Apa dolgozik, nagyszülők dolgoznak, te egyedül vagy a nap nagy részében. És ha ez nem elég: ne hagyd sírni egy percet sem, csak szoptass, mert szar anya vagy ha nem. Közben ragyogjon a hàz, főzz minden nap *ha rendelsz szar anya vagy). De legyél szexi, csinos és kedves, mert elhagy a férjed.
Közben úton-útfélen mindenki beledumál mit kène csinálnod a gyerekkel. A védőnő, a gyerekorvos, a rokonok jönnek a jótanácsokkal. Mikor pihennél beállít valaki egy órára hozzád, de ugye neked nem jár pihenés amúgy, mert anya vagy.
És akkor ember legyen a talpán, aki állja a sarat...depresszió nélkül.
Ez egy érdekes kérdés. Én úgy gondolom, régen is voltak depressziós anyák, de egyszerűen nem volt szokás beszélni róla. Hány felnőtt ember van, akinek rossz a kapcsolata az anyjával...lehet pont az az oka, hogy nem tudta senkivel megbeszélni őszintén az érzéseit, egyedül pedig nem bírta kezelni azokat, és ez végül a gyerekével való kapcsolatára hatott negatívan. Épp ezért, szerintem álszentség azt állítani, hogy régen minden jobb volt. A mai világot tekintve pedig az jutott eszembe, amit anyóskám mondott, hogy nekünk - ebből a szempontból (!) - nehezebb dolgunk van, mint annak idején nekik, mert mindenhonnan árad az információ-rengeteg arról, hogyan kellene jó szülőnek lenni (ami sokszor teljesen ellentmondásos, nem beszélve a nevelési elvek totális félreértelmezéséről 😏), a mi gyerekkorunkban pedig minden szülő csinálta saját tudása szerint. Ez is egy vélemény. Írtad, hogy elbizonytalanít a sok negatív vélemény. Megértem. Kisgyermekes szülőként engem is elborzaszt ez a mérhetetelen panaszkodás a közösségi oldalakon. Sokszor úgy érzem, a problémát egyáltalán nem megoldani akarják, csak sajnáltatják magukat. Most a jajj, egy kávét sincs időm meginni - posztokra gondolok, nem azokra, akik valóban segítségre szorulnak.
Én azt gondolom, a gyerekvállaláshoz az egyik legfontosabb dolog a reális önismeret. Akkor szabad bevállalni, ha valaki őszintén szeretné, nem azért mert a környezete azt érezteti, hogy kell.
Igen, valóban ez a szomorú igazság.
Azért tényleg nagy mértékben nőttek az elvárások az anyák felé, és mindenért szaranya vagy, akárhogyan is csinálod. :(
❤️Minden szavaddal egyetértek :)
Sajnos az a baj, hogy sokan társadalmi nyomásra szülnek gyereket, aztán jön a sírás, hogy megbánják.
Holott nem lenne szabad mások "kérésére" gyereket szülni, hanem ahogyan írtad: ha TÉNYLEG szívből vágyik rá az ember.
Persze nem arról van szó, hogy aki valóban vágyott rá, az ne panaszkodjon, mert nyilván nem lehet az anyaság minden percét élvezni, még egy könnyű természetű gyerekkel sem.
De én legfőképpen azt tapasztaltam, hogy néhány szülőnek (inkább nagyrészt anyukáknak) már gyerekvállalás előtt elvárásai vannak a születendő gyerekükkel szemben, eltervezik hogy
: "majd megy egyetemre, jó gyerek lesz, orvos lesz, mert ha nem akkor csak utcaseprőnek tud majd elmenni", stb. stb.
Egy régebbi kérdésemre is kaptam olyan választ, hogy az anyuka panaszkodott, hogy a lánya bukásra áll egy pár tantárgyból, meg más személyiségű, mint amilyennek ő elképzelte, és neki szívás ez az egész, meg ilyenek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!