A szülés utáni depresszió több nőt érint, mint amennyinek nem alakul ki, csak a baby blues?
Tudom, a szülés utáni depresszió egy komoly, kezelésre szoruló betegség, és már nem tartják hisztinek, mint régen.
A nőknek körülbelül hány százalékát érinti?
Mitől alakulhat ki a legjobban?
(a hormonok lecsökkenésén kívül)
Akkor megpróbálok másképp fogalmazni.
Úgy értettem, hogy igen, valóban a baby blues szinte minden frissen szült anyukánál kialakul, a kérdés erre irányult volna: több nőt érint a szülés utáni depresszió, mint akinek nincs?
Tehát több az olyan nő, akinél kialakul, mint akinél nem jön elő?
En is ismerek egy pszichozisost.
Szerintem a depresszió nem egyenlő a vinnyogassal. Nem feltetlen függ össze azzal, hogy van-e segítség vagy nincs. A legtöbb nő letargikus a szülés után, mert kialvatlan, fáradt, és a hormonok... stb stb, de az nem depresszió, az meg főleg nem, amikor valaki nyivakol hogy neki de nehéz mert nincs segítsége.
Baby blues: a szülés utáni közvetlen időszakban, spontán múló pár hetes rossz hangulat. A nők kb 70-90%-ának van, szóval normális jelenség szinte, nem kell szégyellni.
Posztpartum depresszió: a szülés után pár héttel állandósuló depresszív időszak, ami gátolja a nő normális életvitelét. Gyakran hónapokig, de akár évekig is eltarthat, ilyenkor kezelés szükséges. A nők kb 10-20%-át érinti.
Posztpartum pszichózis: súlyos pszichiátriai kórkép, ami téveszmékkel, a gyerek ellátásának teljes képtelenségével járhat, ritka esetben bánthatja a nő a babát. Pszichiátriai beavatkozás szükséges ilyenkor. Úgy 1000-ből egy nőt érint.
Értem.
És a gyermekágyi pszichózis konkrétan mitől alakul ki?
Szerencse, hogy az nagyon ritka.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!