Olyan kismamákat szeretnék kérdezni, akik gátmetszés nélkül, azaz gátvédelemmel szültek, hogy mik voltak a tapasztalatok. Alternatív szülőszobában vajúdtak-e és milyen volt az orvos hozzáállása?
Én szültem már gátmetszéssel és gátvédelemmel is. Első babával rutinból vágtak, utána megfogadtam, csak gátvédelemmel szülök.
A második szülésem más kórházban, más orvosnál történt. A szülés előtt már említettem az orvosomnak, hogy mindenképpen próbáljuk meg a gátvédelmet, majd a vajúdás során még egyszer szóltam, illetve szóltam a szülésznőnek is. Nem voltam alternatív szobában, egy sima szülőszoba volt semmi extrával. Bár nem is igényeltem, szépen lassan ment a tágulás. Az orvos és a szülésznő is biztosított, hogy ha sikerül, ők megpróbálják a gátvédelmet. A kitolásnál én nem foglalkoztam semmivel, csak éreztem, ahogy a szülésznő valamit csinál. A szülés végén az orvos gratulált, hogy sikerült gátvédelemmel szülnöm, akkor jöttem rá, hogy az kellemetlen érzést a szülésznő keze okozta, ő masszírozta a gátat, s így sikerült a szülésem. Nagyon hálás voltam, főleg azért is, hogy segítettek a kérésemet teljesíteni.
Hozzátenném, az első szülésemkor a fiam fejénél volt a keze, vállán a köldökzsinórral, valószínű a keze miatt kellett nagyot vágni, mert 2-3 hétig gyógyultam, s a nővérek is javasolták, hogy jegeljem a sebem, annyira csúnya. Utólag - a második szülésem után - rájöttem, hogy barbár módon szültem az első babámat, szanaszét repedt mindenem, ezért sem akartam még egy gátmetszést.
Bocsi, ha egy kicsit hosszú voltam, de személy szerint már mindkét szülésben volt részem.
Én az Istvánban szültem, ahol teljesen természetes a gátvédelem. A fogadott szülésznőmnek is természetes volt, ő csinálta. Alternatív szobában szültem, de nem ezen múlott.
A lényeg a testhelyzet, hogy kényelmes pozícióban, és ne háton fekve szülj, mert úgy értelmetlen. Nekem bejött, teljesen ép maradt a gát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!