Mennyire fáj az, ha az orvos úgymond kézzel segíti a tágulást?
Egyáltalán érezni azt amit a doki csinál, a már folyamatban lévő erős fájdalmaktól?
Remélem ilyenre nem kerül sor, mert ettől kicsit félek.
11 éves a lányom, nem volt egyszerű a szülés.
A magzatvíz szivárgott, fájás semmi. Burkot repesztett, fájás sehol. Oxytocin, lettek fájások, durván, tágulás minimális.
Kaptam méhszáj lazító injekciót (igen, bele a méhszájba, egy brutál hosszú tűvel), de a legrémesebb a kézzel tágítás volt az egészben. Elhiszem, hogy jót akart a dokim, de az valami iszonyat fájdalom volt. 2x csinálta, a másodiknál sírni tudtam volna, ott szóltam is neki, hogy hagyja abba, mert nagyon fáj.
Végül elkerültük a császárt, természetesen született a lányom.
6.: Nem vagyok sem férfi, sem "tikipus szupernő", ahogy te fogalmazol.
És még csak nem is azt tagadom, hogy létezik szülészeti erőszak. Tisztában vagyok vele, hogy sajnos van.
Azonban annak ellenére, hogy 6 éve dolgozom szülészeten és elég sok mindent láttam már, ezt a kézzel tágítást pont nem láttam sehol. Értelmét se látom, mivel attól, hogy kézzel széttúrja valaki a méhszájat, attól a gyerek nem lesz kint hamarabb. Viszont azt tudom, hogy akármennyire is próbál az ember óvatos lenni, főleg vajúdás közben ha rendesen meg kell vizsgálni, hogy van-e méhszáj, hol a fej, hogy állnak a varratok, akkor bizony az lehet kellemetlen, sőt, el tudom képzelni, hogy még fájdalmas is. Ezért gondolom azt, hogy sok esetben a kismama nem tudja, hogy mit csinálnak vizsgálat közben, csak azt érzi, hogy fáj. De attól, hogy a vizsgálat fáj, még közel sem biztos, hogy az orvos éppen tépi szét a méhszájat...
16: Bocs, de te olyan dolgokat akarsz a számba adni, amit nem mondtam, nem gondoltam lés még véletlenül sem írtam.
Mint mondtam, nem a szülészeti erőszak létezését tagadom. Sőt, olyat se írtam, hogy minden nő hülye és nem is az van, amit mondanak.
Olyat se mondtam, hogy nincs se hasbakönyöklés, se gátmetszés, se szeparáció, se rutinszerű oxy. Hol olvastad?
Olyan dolgokat akarsz a frusztrációd miatt rám kenni, amit egy szóval se írtam.
És képzeld el, mindenkivel pontosan ugyanolyan óvatos vagyok, ráadásul elég kicsi kezem is van. Ennek ellenére valaki megdícsér, hogy meg se érzi a rákszűrést, valakinek meg látom, hogy fáj. Semmit se csinálok másképp, egyszerűen ő érzékenyebb, szűkebb a hüvelye, kevésbé tudja ellazítani magát.
Tudom, hogy vannak olyan orvosok, akiknél minden kismama ordít, mikor vizsgálják, nálam nem szoktak. Ennek ellenére akkor is el tudom képzelni, hogy ha az ember méhszájába turkálnak, az nem kellemes érzés.
Nem vonom kétségbe senkinek a szavát, de szerintem ez pont egy olyan terület, amit nem lát a kismama, tehát bizonyossággal nem tudhatja, hogy csak szimplán durva volt a vizsgálat (ami önmagában is problémás és tekinthető szülészeti erőszaknak), vagy valóban a 2 centis méhszájából akartam 5 centit csinálni.
De itt befejeztem veled, mert ezt az ismeretlen pocskondiázást, amit itt lenyomtál, azt nem fogom magamra venni inkább.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!