Szülès vagy csàszàr?
Alapvetően egy császár nagyobb kockázat.
Nagyobb vérveszteség, gyakoribb a vérátömlesztést igénylő vérzés, a műtét során sérülhetnek a környező szervek (leggyakrabban a hólyag), se fertőzés, gyakoribb a thromboembolia, kialakulhatnak összenövések, amelyek krónikus fájdalmat okozhatnak, a heg területe érzéketlen lehet, endometriosis alakulhat ki, a későbbi terhesség során előfordulhat hegterhesség, hegszétvás, lepénybeágyazódási rendellenesség, valamint ún isthmocele, ami egy kis tasak a császár hegénél belül. Ez elhúzódó vérzést, fájdalmat okozhat. Az újszülöttnél gyakoribb a "nedves tüdő", későbbiekben hajlamosabbak eczemára.
Hüvelyi szülés után viszont gyakoribb a kismedencei szervek süllyedése és a későbbi inkontinencia.
Nem kell tőle félned! Annyira sokkban leszel, hogy mire észbe kapsz, megszületik a babád! Ugyan már... Nő vagy, azért tudunk szülni, mert kibírjuk. Akárhonnan is nézzük nem a császár a természetes módja a szülèsnek (persze az indokolt esetek más lapra tartoznak!!) Fejben dől el, hogy erős vagyok, kibírom. Aztán ha nem megy, még mindig van lehetőséged császárra. Ennyi fájdalmat ezért a csodáèrt el lehet viselni.
Sok boldogságot!!
Azt akartam írni, mint a #9, hogy lehet, hogy maga a szülés fájdalommentesebb és gyorsabb, kiszámíthatóbb, emiatt talán megnyugtatóbb, ugyanakkor a felépülés sokkal rosszabb (is lehet), és az egészen biztosan sokkal tovább tart. Szóval ami a természetes szülésnél egy pár órába sűrítve lezajlik, az a császárnál enyhébben ugyan, de elhúzódhat még hetekig-hónapokig is akár.
Viccen kívül, én természetes úton szültem, és egyből már kis virgonckán rohangáltam mindenfelé, amint kibújt a baba, a szobatársam császárosként meg hat órán keresztül fel se állhatott, hiába szerette volna a babáját maga mellé venni, még saját magát se tudta volna ellátni, úgy kísérték a nővérek pisilni, nemhogy a kicsit. Így az élete első óráiban a babája a csecsemősnővérekkel volt, anyuka helyett. Nekem ez ijesztőbb, mint a szülés fájdalma, ami amúgy nem volt olyan vészes, mint amiről egész életemben riogattak. Persze senki sem tudja garantálni, hogy te is ilyen lazán bírnád, meg hamar felépülnél, de csak hogy a másik oldalt is nézd, a szülés után is van ám élet (sőt, már kettő is), arra is gondolj.
A fentiekkel ellentétben viszont én úgy gondolom, hogy ha ennyire rettegsz a természetes szüléstől, akkor jobb a császár, kevesebbet stresszelsz a terhesség alatt, ami a babának is jobb. És nyilván nem az határozza meg, hogy milyen anya leszel vagy hogy mennyire fogod szeretni a kicsit, hogy milyen módon kerül ki a hasadból. A császár is szülés, szóval ne így kérdezd, ahogy kiírtad :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!