Gyengéd szülés- háborítatlan szülés?
20, de hogy jön ide az ezoterika?
A nők többsége csak annyit akar, hogy hagyják vajúdni szabadon, időnként nézzenek rá, de ne úgy, hogy "most kicsit tágítunk" (vagy még rosszabb és még gyakoribb, hogy mindezt sunyiban csinálják: "csak megnézem a méhszájat" - de feszít egyet rajta). Ne kössenek be idő előtt oxit, ne tekerjék maxra, hogy "haladjunk már", miközben alig pár óránál tart. Kitolásnál ne a doki kényelme számítson már ("én ugyan nem térdelek maga elé, rakják csak fel az ágyra")... stb.
Hát onnan, hogy sokan mindent elutasítanak. (az ezoterikus szót itt inkább olyan spiritualitast hangsúlyozó értelemben írtam)
Sokaknak nem azt jelenti a háborítatlan szülés hogy nincs felesleges beavatkozás, hanem hogy minden beavatkozás felesleges, de ő libikokan fog vajudni meg kádban fog szülni, meg egy csomó nagyjából lényegtelen dolog. Legalábbis a kismamas Facebook csoportokból nekem ez szurodik sokszor át. Ez szerintem irrealis. Nyilván ahogy lehet szervezni búvárkodás esküvőt, úgy a maga kórházban is lehet szervezni dzsungel könyve tematikus szülést is.
Na a lényeg, hogy szerintem is jó lenne, ha fejlodne a szülészeti protokoll (de ne úgy hogy paci másik oldala) de az is jó lenne ha ezt a pszichés terhet levennenk egymásról mi nők is, hogy a szülésnek valami emlékezetes eseménynek kell lennie az összes XXI. századi pszichológiai blablaval.
12-es! Mint mindenben, itt is vannak túlkapások. Ugyanakkor az a gyakorlat, ami a mai napig divat azon kórházakban, ahol 70 éves, szigorúan férfi szülészorvosok tartják a kezükben a szakmát még mindig az édesanya kényelme a legutolsó, ha szóba kerül egyáltalán bármilyen kényelem. Bemész vajúdni, kötik rád azonnal az oxyt, habár erre egyáltalán nem biztos, hogy szükség lenne, majd ha egy órán belül nem ellesz meg (mert hogy ez megellesztés), már visznek a műtőbe. Ez nem azt jelenti, hogy nincsenek indokolt esetek, de a statisztikák magukért beszélnek: például császármetszések tekintetében messze verjük az EU-s átlagot, de mondjuk UK-hez képest majdnem 3x annyi a műtétek száma. Az ambuláns szülés szinte szóba sem jön, hiszen a kórház arra kapja a pénzt, ha minél tovább benntartják az anyukát és a csecsemőt, habár erre az esetek legnagyobb részében nincs szükség (igen, van amikor mégis, de a többségnél nem és, ha tőlünk nyugatabbra működik, akkor nem látom okát, hogy itt vajon miért nem?). Ott van az a problémakör, hogy x nap után akkor mehetsz haza, ha voltál nagy wc-n. Ez véleményem szerint az anyuka teljeskörű kiskorúsítása, azért még egy gyengébb elméjű nőnek is feltűnik, ha nem tojta ki magát mondjuk már egy hete és elegendő lenne csak akkor beszélgetni róla, hiszen a legtöbb nőnek gondot okoz az idegen helyen való kakilás, főleg ha a budi sem olyan, ahova valóban el lehetne vonulni. Hogy mi ez a szokás? Ja, valaki valamikor kitalálta, aztán tudod, "így szoktuk".
A magyar terhesgondozás pedig valóban túlzásba van véve, de ez a rendszer hibája is. Például nekem a védőnőm kifejtette, hogy a 36. héttől minden héten kéne mennem hozzá. Csak pislogtam, hogy mégis mi az, ami miatt nekem ide kéne jönnöm: mérlegem és vérnyomásmérőm van, de egyébként vizeletes tesztcsíkom is, amúgy meg egészségügyis vagyok, azért ennyi bizalmat megszavazhatna nekem, hogy nem fogok ferdíteni az értékeimben.
Persze az más kérdés, ami divatos itt a gyakorin, hogy egy héttel a nem várt előtt (eleve itt mindenkinek napra pontos a ciklusa ugye) már teszteket pisilnek jobbra balra, aztán fotózgatják, szerkesztgetik a képet és ha még úgy sem látnak semmit, akkor felrakják ide, hogy ugye mi is látjuk (nem)? Aztán mikor nagy nehezen valóban lesz egy pozitív teszt, megy a cirkusz, hogy tegnap cézár salátát evett, amiben lehet volt nyers tojás és amúgy is fél bemenni a munkahelyére az irodába, hiszen ott a végén még találkozni kell 2-3 emberrel covid alatt, meg lehet le kell hajolni az asztal alsó fiókjához és a végén még elvetél. Tehát azt is aláírom, hogy egyesek akkora cirkuszt kerítenek köré, hogy az már nevetséges, de azért maga a rendszer is partner ebben.
26 nézd kérdező. En Tatabányán szültem. Nem kaptam oxit hagytak vajudni, volt labda meg ilyenek. Megvárták mig luktetett a zsinor aztan apuka vágta el, alapvetően nem sietettek, de a kitolast nem en választottam, az félve volt, azonnal nem de elég hamar megfurdették és alapvetően mindenki nagyon kedves volt. De ez egy állami kórház nagyon attól is függ, ki van épp ügyeletben.
25 bennem mindig felmegy a pumpa amikor Angliával példálóznak, ahol a terhesgondozas és szules kb a legrosszabb az egész világon Fekete-Afrika után. Minden ismerősöm aki ott szült... csak egyet. A másodikkal jött haza. Persze túlzásba lehet vinni a császárt. De inkább legyen az túlzásba vive, mint a másik véglet, mikor nem vágnak aztan jól oxigénhiányos a gyerek, meg hiába könyörög az anya, hogy lőjék inkább le mint a veszett kutyát le se szarjak, hadd szenvedjen. Nem hiszem hogy az ottani terhesgondozas hiánya is követendő példa lenne.
Én nem foggal-körömmel "háborítatlan" szülést szeretnék, hanem olyan szülést, ahol TÉNYLEG akkor avatkoznak be, ha szükséges. Mert ha a WHO szerint max. a szülések 20%-ában indokolt a gátmetszés és Magyarországon a szülések háromnegyedében elvégzik, akkor ott kicsit megkérdőjelezhető a szükségesség. És ugyanez bármire. Különösen azokra a dolgokra, amikről tonnányi szakirodalom áll már rendelkezésre, pl. miért ne vágják el a köldökzsinórt, miért hagyják az újszülöttet az édesanya hasán az első órában, miért ehet a vajúdó nő, hogy épül fel a bélflóra (immunrendszer) stb. A szülés nem ott fejeződik be, hogy kijött egy egészséges baba - mindegy, hogy hogyan - még nagyon sokminden múlik ezt követően is azon, mit és hogy tapasztal meg - az anyával együtt. Nem mindegy, hogy a százszorosan testileg-lelkileg kiszolgáltatott nővel hogy bánnak, mert egy kis félresiklás és már megzavarták a kötődést, ami bezavarhat a tejtermelődésbe, a korai anya-gyermek kapcsolatba és innentől ugyanúgy dőlhet a lelki/fizikai dominó. Ha valamikor még brutálisan egyértelmű a lelki dolgok és fizikai állapot kapcsolata, az pontosan ez az időszak.
Sok éve figyelem ezt a témát (most MÁR lehet otthon szülni Magyarországon) és emiatt egyáltalán nem akarok ebből szerencsejátékot. Én is pont úgy vagyok vele, bár nincs autónk, lakásra se jött még össze (eddig amire összejött annyi megtakarítás, ami elég lenne tőkének, az árak ismét megduplázódtak és így ami van, ismét semmire sem elég...), de ha valami fontos számunkra az az, hogy a lehető legjobban indítsuk el a gyermekünk életét. A megelőzés az élet minden területén kisebb energia, mint a bakik helyrehozása. Pszichésen meg aztán pláne, elég arra gondolni, hogy komplett felnőttkorokat tud tönkrevágni, ami a gyerekkel élete első éveiben történik a családjában.
Úgyhogy én a gyermekre várakozás éveiben próbáltam gyűjteni az információkat jó szülészekről, kórházakról, módszerekről, csakhogy ezek az idővel folyamatosan változtak, aki akkor jó volt, az most nem vezet szüléseket, amelyik kórház jó volt, onnan elmentek azok az orvosok, akik miatt jó volt stb. Ugyanúgy szerencsejáték még mindig, ahogy azt az [link] oldalon is láthatod a tapasztalatokból. A törvénymódosítás miatt most meg még a korábbi káosz is felborult. :) Pl. információim szerint Budapesten a Péterfyben van egy Káel Kinga nevezetű doktornő, aki maximálisan támogató a természetes lefolyással. De még ő is az ügyeletes orvos alatt áll a hierarchiában, így ha az ügyeletes meg nem támogató, nem biztos, hogy úgy mennek majd a dolgok. Még magánkórházakban is lehet olyan, hogy az ügyeletesnek van nagyobb hatalma. És ami számomra meglepő volt, hogy még a ezekben is fontos, hogy kihez mész. Pl. a Róbert Kórházban a szülészorvosoknak csak kb. a negyede megbízhatóbb ilyen szempontból, de ott is van olyan, akihez kifejezetten nem szabad menni. Érdemes ezért először szülésznőt választani, miután utánaérdeklődtél, hogy mely szülésznők vezetnek szívesen háborítatlan szüléseket, ők pedig megmondják, hogy ehhez melyik dokit kell választani. Amit szintén érdemes, keresni egy dúlát vagy bábát, akik - bár többségében nem vállalnak kórházi "szereplést" - legalább folyamatosan rendelkezésedre állnak és megoszthatod velük a kételyeidet, válaszolnak a kérdéseidre. Őket a szülés utánra is érdemes megtartani, mert a későbbiekben is segítenek.
Ami jó a magánintézmény árképzésében, hogy a császár benne van az árban még a legolcsóbb csomagnál is, így nem érdekük az indokolatlan császározás.
Mi jelenleg a Róbertben tervezzük a szülést és azt számolgattam, hogy ha nem a legdrágább csomagot vesszük meg, akkor maga a szülés kijön egymillió körül. Csakhogy vannak még járulékos költségek is, pl. a nőgyógyász várandósvizsgálata 24.000/alkalom, illetve ők szeretnek a kórházon belül küldözgetni szakemberekhez, meg van saját várandósgondozós csomagjuk is, ami közel a szülési csomagok árában van. De ami ezekben benne van, annak egy részét az állami eü-ben is el lehet végezni. Pl. ugye magánorvos nem adhat beutalót az állami vizsgálatokra, de háziorvos adhat a laborra pl., illetve általában a szakorvosi rendelőkben a nőgyógyászatok része a terhes ultrahang is, ezért a genetikai ultrahang (3×) is elvégeztethető az államiban. Sajnos a szülésfelkészítők árában és minőségében is óriásiak a különbségek, ingyentől százezerig mindennel találkoztam már. "Persze" ami hozzám legközelebb áll, az pont a százezres, ami 10 alkalom és javarészt a természetes szülésre, illetve azokra a dolgokra kihegyezve, amiket úgy általában azok a nők igényelnek még, akiknek a háborítatlanság is elvárásuk. Pl. babahordozás, pszichológiai felkészülés, szoptatás, természetes fájdalomcsillapítás, mozgásformák, vajúdástámogatás stb.
Én azt bírom, hogy amikor autó, lakás stb. helyett mi a szülésre áldozunk, akkor mi vagyunk a megvetendő burzsoák. :D Szerintem meg aki erre nem áldoz, egyszerűen csak tájékozatlan. Kívánom neki, hogy legyen szerencséje, mert ez esetben tényleg csak ezen múlik. Sajnos ha nem lesz, ő is belátja majd, hogy nem segít az a tudat, hogy a gyereke látszólag egészséges...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!