Miért teszik rá az anyára szülés után rögtön a gyereket? Mit veszítene vele az anya meg a baba, ha előtte megfürdetnék a gyereket meg az anya is lezuhanyozna meg rendbe tenné magát, és utána lenne aranyóra?
Gondolj bele, megszületik valaki erre a világra, hideg van, túl sok fény, idegen emberek, fájdalom, de hopp valami ismerős, a szívdobogás amit eddig hallott, a meleg ölelés, a hozzábújás ahoz ami/aki eddig a világ volt számára.
Szerintem szívtelenség ezt a komfortot elvenni a babától, csak mert leakar valaki zuhanyozni...
Én császárral szültem, nem tették rám, nem volt aranyóra.
8 hónapos terhes koromtól folyt a tejem folyamatosan szinte.
Semmi köze a tej beindulásához!!!
2 évig szoptattam igény szerint.
Az aranyóra (tehát a magzat születést követő azonnali ràhelyezése az anyára, igen, ahogy van, csupaszon, magzatmázasan) biológiai és pszichológiai szempontból is fontos. A bőrkontakt során oxitocin szabadul fel az újszülöttben és az anyában, ami egyrészt a korai kötődésben és bevésődésben segít, másrészt elősegíti az újszülött adaptációját a külvilághoz (bőrkontakt, testmeleg, az anya szívverése mind egy kis ismerősség a hirtelen változás közepette), az anya számára pedig segíti a méhlepény távozását (oxitocin-> méhösszehúzódás). Nem utolsósorban a kisbaba szopási ösztöne a születést követő 40 percben a legerősebb, az aranyórás mellretétel pozitív hatással bír a későbbi szoptatásra. Az aranyóra során az anya és a baba együtt pihennek, ismerkednek, s közben "használják" ennek minden testi-lelki előnyét. Nem utolsósorban, ha végiggondolod, sehol a természetben nincs olyan, hogy az újszülöttet születése után közvetlenül elszakítsák az anyjától csutakolás meg méricskélés miatt. A szülés mindkettejük számára "trauma", az aranyóra az azonnali megnyugvás, regeneráció lehetősége.
Kedves kérdező, ha érdekel a téma, kutakodj a neten, számos kísérlet-kutatás foglalkozik az aranyóra testi-lelki előnyeiről, de ismétlem, előnyökről beszélünk, sokaknál úgy is kialakul a kötődés/szoptatás, hogy nincs aranyóra. Csak számukra ez gyakran nehezebb. A babának pedig komplikációmentes szülés esetén élettanilag ez a legjobb.
A 18as választ aki lepontozta, az most irigykedik?
Apás szülés lett császár sajnos, mi sem így terveztük.. Ráadásul én műtét után 4-5 órán keresztül nagyon rosszul voltam (spinális érzéstelenítéstől..). Még egy pillanatra el is ment minden...
De megnyugtatott az a tudat, hogy legalább a férjem megkaphatta a lányunkat. Állítólag abbahagyta a sírást a férjem hangjára :)))
Szóval ez egy fontos momentum, mert megnyugtatja a babát.
De ennyi kb.
Ha kimarad, akkor is normális lesz a gyereked, lesz tejed, minden lesz. Ezen nem múlik semmi.
Én sajnos sokára lettem olyan állapotban, hogy megfoghassam.
De legalább tejem volt. Szóval nem ezen múlik a tejelválasztás. Ezt mondani, terjeszteni félrevezetés, hazugság.
Amin én keresztülmentem császár után, nem is kellett volna, hogy tejem legyen. Főleg nem annyi...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!