Miért teszik rá az anyára szülés után rögtön a gyereket? Mit veszítene vele az anya meg a baba, ha előtte megfürdetnék a gyereket meg az anya is lezuhanyozna meg rendbe tenné magát, és utána lenne aranyóra?
Semmit. Nem azon az 5 percen múlik míg lemossak, meg bepolyaljak.
Csak most ez egy divatos rituale, amivel nincs is semmi gond, bár ha már biológiai szükségletének gondolják egyesek akkor kezd kicsit elfajulni.
Az emberek szomjazzak a ritualekat.
A gyakorin néha kicsit úgy érzem szinte kötelező egyfelekepp gondolkozni a szülésrol, eleve meg kell élni sokak szerint. Bezzeg más témában mindig megy a tabudontogeto istenitese ("rajottem hogy mégsem nekem való a gyerek de most fél éves hova tegyem?)
Nagyon fontos ez az első “találkozás”, ezért fontos, hogy minél több kórház legyen anya és bababarát.
Azzal, hogy azonnal ráteszik az anyukára:
- megnyugszik anyuka és a baba is
- a kötődés miatt is nagyon fontos
- a picik szinte maguktól “rámennek” a cicire és elkezdenek szopizni (nagyon erős az ösztön bennük)
- illetve az is fontos, hogy ilyenkor még ne vágják el azonnal a köldökzsinórt. Erről is sok érdekes cikk és tanulmány van.
Egyébként a régi rendszerű “elveszik a gyereket mosdatni, mérni stb” sokkal gyakoribb az is, hogy az anyukának elmegy a teje. Pont emiatt, mert egy kis időre “megszakad“ a szülés folyamata. (A picit elveszik, nem kezd azonnal szopizni...)
Én még nem szültem, de sokat olvastam a témában.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!