Kevésbé értékelendő anyaként, az aki nem szül, azokkal szemben akik igen?
Gondolok itt most az örökbefogadásra, vagy pedig a béranyaságra. Egyik sem az okból, mert az esetleges anya terméketlen lenne, hanem "csak" azért, mert ódzkodik a szüléstől és nem szeretne rajta végigmenni.
Szerintetek emiatt, az anyai szerep lekicsinyül, vagy nem ez számít?
"Nem kevés pénzt kapnak ők ezért és ÖNKÉNT vállalják, tehát kar jönni azzal, hogy "ő viszi vásárra a bőrét". És?"
Nem hiába illegális Magyarországon. Pénzt ad, pénzt kap egy veszélyes mutatványért, ami morálisan is elítélendő mindkét fél magatartása alapján.
Nem ezen múlik, de.... Örökbefogadásnál az kellene indok legyen, hogy gyereket akarsz, szeretni, gondoskodni. Nem az, hogy mit nem akarsz vagy mitől félsz. Nem biztos, hogy pszichésen érett az, aki egy nem reális félelem miatt fogad örökbe, mikor pont amit megúszol testileg, nehezebb próba lelkileg.
Béranyaságnál meg hát ha valaki eladja a fél veséjét vagy prostituáltnak áll, mert kell a pénz, az is lehet(ne, nem néztem utána) valahol legális, de mégsem erkölcsös közvetve sem fent tartani a piacot. És persze feltételezheted, hogy csak ez a hobbija és élvezi, de nem tudhatod, hogy nem kényszerítették vagy tényleg tudja, hogy mivel jár.
"Pénzt ad, pénzt kap egy veszélyes mutatványért, ami morálisan is elítélendő mindkét fél magatartása alapján."
Igen, annyira veszélyes, hogy világszerte több milliárd nő szül, azzal semmi baj, ahogy azzal sincs semmi baj, aki kihordja, megszüli, hogy majd örökbe adhassa... Ellenben, ha valaki úgy szül, hogy majd odaadja egy másik nőnek, az máris elítélendő és jönnek a "de hát ez veszélyes" kismonólogok. Holott az egész procedúra és folyamat, pontosan ugyanaz. Annyi, hogy az egyik semmit nem kap érte, aki pl örökbeadja a gyerekét, a másik meg kap érte. 🤷🏻♀️ Nem értem a logikát, de mindegy is.
Egyébként szerintem semmi elítélendő nincs a béranyaságban, mint ahogy rengeteg más ember szerint sincs! Nem véletlen vannak országok, ahol teljesen legális a béranyaság..
Véleménye szerintem pedig mindenkinek lehet, nem kell egyezzen senki máséval.
#14 köszönöm, hogy leírtad a véleményed a dologról. Ha nem bánod, én is kifejteném az álláspontom: a morális részére választ adtam fentebb egy másik válaszomban, ahol kifejtettem mit gondolok. Valahol írtad, hogy: " Örökbefogadásnál az kellene indok legyen, hogy gyereket akarsz, szeretni, gondoskodni. Nem az, hogy mit nem akarsz vagy mitől félsz. " Ez a 2 nem zárja ki egymást semmilyen formában, ugyanis ha elkerülhető egy olyan dolog, amit nem akarok, akkor azt elkerülöm. Ez nem feltétlen befolyásolja, hogy ki mennyire érett, vagy pszichésen alkalmas.
Szeretném mindenkinek megköszönni a válaszát, és azt is, hogy sikerült kultúráltan, személyeskedés nélkül válaszolni egymásnak. Kérem ezt tartsuk fenn továbbra is, ugyanis a kultúrált vitával (nem veszekedéssel) semmi probléma sincs. Szerintem érdekes mások hozzáállását megismerni.
A béranyaság tiltását azzal szokták indokolni, hogy sok szegény nőt kényszerítenének rá (ugyanúgy, mint most a prostitúcióra). Jogilag ugye meg itthon a szülő anya a szülő, pénzért meg nem lehet örökbe adni, mert az emberkereskedelemnek minősül. Lehet csűrni-csavarni az ilyen szürke zónáknál, hogy ha valami csak talán rossz, akkor más szemszögből nézve mégis elfogadható, főleg ha nagyon szeretnénk, hogy az legyen. De ez egy szép új világ lenne, ahol majd mindenki jól jár? (Pl. a szegények majd boldogan jelentkeznek inkubátornak, a gazdagok meg életük virágjában félrerakatják a petesejtet, és ha már jöhet a család, mert minden egyéb kipipálva, valami appon háthoz rendelik a babát, és persze ha mégis elvetélt, beteg lett, és csúszik minden egy évvel, reklamálhatnak. Nincs kockázat, nincs félelem, nincs felelősség.)
Örökbefogadásnál meg azt mérlegeld, hogy egészséges fehér, max. 3 éves gyerekre éveket kell várni. Ez neked megéri-e, vagy el tudsz fogadni idősebbet, romát, sérültet, problémásat? Az is belülről fakad, hogy mennyire tudnád sajátodnak tekinteni. És tipikusan a férfiak kevésbé mennek bele, hogy "más gyerekét neveljék". Más egy meddőség, de erős-e annyira a párkapcsolat, hogy ezt végigcsináljátok az egészet a te félelmed miatt?
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!