Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szülés » Miképp tudnám feldolgozni,...

Miképp tudnám feldolgozni, hogy természetes úton szültem?

Figyelt kérdés

Sok helyen olvasni, hogy egyesek traumaként élik meg a császármetszést, nehezen dolgozzák fel stb. De mi van a másik oldallal, akik császármetszést szerettek volna, de mégsem az lett?

11 hónapja szültem hüvelyi úton és még mindig nem sikerült feldolgoznom. Egész terhességem alatt császárra készültem, fel se merült bennem, hogy van más opció is annyira bíztam benne. Indított szülésem volt, 8 órakor indították és nagyon hamar, 12 óra után pár perccel már meg is született a kisbabám. Nagyon jól bírom a fájdalmat, egy jajgatás vagy sóhaj se hagyta el a szám vajúdás és szülés közben. Viszont lelkileg nagyon kikészültem. Nem tudom rendesen megfogalmazni, de megalázva érzem magam, hogy természetes úton kellett szülnöm. Gyerekesen hangzik, de olvasni se bírok a hüvelyi szülésről annyira gusztustalannak tartom. Leírni is alig merem, és betegesen hangzik de teljesen úgy éreztem a szülőszobában mintha épp megerőszakolnának. Szégyent érzek miatta, hogy így kellett világra hoznom a gyerekem meg azért is, hogy én is ilyen módon születtem (ez már régen, tiniként is felmerült bennem többször). Munkatársaknak is azt hazudtam, hogy császárom volt, mert nem merem felvállalni. Utólag könnyű okosnak lennem, de fogadnom kellett volna orvost és elintézni a császárt. Eleinte reménykedtem benne, hogy idővel jobb lesz, elmúlik ez az érzés, de 11 hónapja nem volt olyan hét, hogy legalább egyszer ne jutott volna eszembe, de a heti több alkalom a gyakoribb. Most pedig naponta ezen kattogok, mert lassan itt az első születésnap, ami nagyon felerősíti bennem ezt. Készülődés, tervezés közben folyton előjönnek ezek a gondolatok. Tudom, hogy ostoba vagyok, hiszen itt van egy egészséges, gyönyörű baba akit imádok és úgy összességben minden rendben van az életemmel, és ezek mellett is szégyenként tekintek a szülésemre és még a mai napig ezen agyalok.

Volt már valaki hasonló helyzetben? Mikor múltak el ezek az érzések? Mitől lett jobb? Bármilyen tippet szívesen fogadok és köszönök.

2019. dec. 13. 10:39
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:
80%

Én is pszichológzst javaslok. Ennek könnyen lehet valami régi oka, de egyébként még csak az se kell, mert sok szülészeten futószalagon kezelik a nőket, sok Magyarországon az indokolatlan hüvelyi vizsgálat is, nem véletlenül vannak alternatív mozgalmak.

Nekem is nagyon rossz a szülésélményem, császár lett, de maga a műtét nem rossz élmény, de előtte elvesztettem az orvosban a bizqlmat, becsapott, zsarolt.

Hülyén hangzik, de annak hogy már utáltam az orvost, mégis muszáj volt, hogy megvizsgáljon, valóban van egy ilyen megerőszakolás jellege. Főleg hogy nagyon fájtak már akkor a vizsgálatok. Mai eszemmel sokkal korábban orvost váltottam volna, de mire felmértem, milyen lelkiállapotban van ott az utolsó hetekben az ember, már az ünnepek kellős közepèn nem mertem ugrálni.

Amikor már letelt a 6 hét, az első próbálkozásoknál nem is tudtam belelazulni a szexbe, mert hüvelybeb fájt, a manuálisról meg bevillantak azok az undorító ujjak, amikkel belèmnyúlt az a "szörnyeteg". Az orális szex volt a mentőangyal.

Ezt csak azért írtam le, mert ilyenkor nagyon speciális lelkiállapotban van egy nő, a legkisebbnek tűnő lelki sebek is mèlyre égnek. Vannak direkt ilyenre szakosodott pszichológusok, mert nagyon gyakori a traumás szülésèlmény.

2019. dec. 13. 12:56
 12/24 anonim ***** válasza:
22%
Ez egy kamu kérdés, abból is a gyengébb fajta. Ha ennyire nem akar vki természetes szülést, az előre is tudja, és fogad orvost.
2019. dec. 13. 13:08
 13/24 anonim ***** válasza:
89%
Pszichologus, azonnal!
2019. dec. 13. 13:40
 14/24 A kérdező kommentje:
Köszönöm az eddigi válaszokat. Lehet tényleg érdemes lenne felkeresni egy szakembert csak tartok tőle, hogy felesleges. Igaz nem most volt (kb 15 éve majd 7-8 évvel később ismét), de már jártam pszichológusnál, később pszichiáternél, az akkori problémámom nem segített. Majd megpróbálom most is, vesztenivalóm nincs. Csak reménykedtem benne, hogy lesz valaki aki hasonló helyzetben volt és leírja mitől lett neki jobb és mennyi idő után.
2019. dec. 13. 14:05
 15/24 anonim ***** válasza:
88%

Szerintem fontos, milyen terápia. Pl vkinek az analízis árt, a kognitív meg tökjó, és nagyon nem mindegy, milyen a szakember.

Pl én 2x jártam pszichológushoz, az első szuper volt (sajnos meghalt később a terapeuta), a másodikat a pszichológus félbehagyatta, azzal, hogy látja, hogy csak kínlódom, de ő meg csak ebben a módszerben kèpzett.

Én akkor abszolút gyakorlati segítséget kerestem volna, kommunikáció, stresszkezelés stb, ő meg a gyerekkoromról kérdezgetett, és egyszerűen idegesített az egész.

2019. dec. 13. 14:32
 16/24 anonim ***** válasza:
88%

A változást és a probléma megoldását neked is akarnod kell és abban aktívan részt venni, munkát, energiát rakni bele. Sokan elvárják, hogy elmennek a pszichológushoz, beszélgetnek vele - mélyre persze már nem akarnak menni - és legyenek jól 2-3 alkalom után, mert azért drága... Aztán ha nem jön össze, akkor megy a kategorikus kijelentés, hogy nem segített a pszichológus.

A másik oldal, hogy jó pszichológust vagy inkább úgy fogalmazok, olyat akivel egy hullámhosszon tudsz lenni, ugyanolyan nehéz találni, mint orvost.

2019. dec. 13. 15:24
 17/24 anonim ***** válasza:
82%

Mondjuk ebben a helyzetben kérdés, hogy mi a cél. Vki irtózik a szüléstől, és fel akarja dolgozni, hogy mégis szült.

Szerintem joga van önazonosnak maradni és csak a trauma feldolgozást kérni, nem a fóbiáét. De a pszichológus meg esetleg elveti a sulykot és nekiáll vájkálni, hát az se jó.

2019. dec. 13. 15:50
 18/24 anonim ***** válasza:
90%

Előző vagyok. Én pl szociális fóbiás vagyok. Így nőttem fel, megvan az oka.

Eléggé elvagyok vele, sikeres vagyok a szakmámban, előadok.

Mert vannak jó módszerek, amivel a stresszt kezelni tudja az ember.

De 33 évesen már magát a fóbiát vagy inkább csak szorongást már nem fogják megváltoztatni, teljesen felesleges elemezni, hogy milyen érzés volt amikor az osztàlytársaim köpködtek, leprásnak csúfoltak, rugdostak évekig - nem lehet annyit csavarni, fésülni a sztorit, hogy majd ezután szívesen szálljak fel egy buszra, sőt ha megpiszkálják, árthat is. Jó tüneti technikákkal viszont nyugodtan tudok bkv-n utazni.

Itt is lehet ilyen szerintem. El kell fogadni hogy megtörtént vele valami, amitől félt, és tényleg rossz is volt - ezt a megtörténést kell szerintem feldolgozni.

2019. dec. 13. 15:56
 19/24 A kérdező kommentje:
Köszönöm az utolsó 4 hozzászólást! Tényleg nagyon hasznosak számomra. Közhelyesen hangzik, de erőt adtatok hozzá, hogy valóban szedjem össze magam és menjek el egy szakemberhez, ne csak eljárjak hanem tegyek is érte.
2019. dec. 13. 16:43
 20/24 anonim ***** válasza:
85%

"Előző vagyok. Én pl szociális fóbiás vagyok. Így nőttem fel, megvan az oka.

Eléggé elvagyok vele, sikeres vagyok a szakmámban, előadok."

Te vagy a példa rá, hogy a páciensnek is akarni kell a változást, a probléma megoldását. Ha jó neki ez a szitu vagy fél változtatni a megszokotton, akkor semmilyen terápia nem lesz eredményes és ahogy mondod, még árthat is.

Én 2x2 évet jártam pszichodrámára. Ott a drámavezetőnk mindig azt mondta, hogy az ember akkor fog változtatni, ha a változtatástól való félelem, rossz érzés elviselhetőbb, mint a szituáció amiben benne vagy. Magyarán, ha már elég szar, akkor változtatni is fogsz. Ha nem elég szar, csak olyan langyos, dagonyás, akkor nem.

2019. dec. 13. 17:31
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!