Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » Szopisztrájk, cumizavar,...

Szopisztrájk, cumizavar, lustaság! Tévhit?

Figyelt kérdés

Elmentem tanácsadásra,és vizsgálatra!!!

Oltári nagy baromság,amivel tömik itt az emberek egymás fejét,amelyik baba szopizik az elejétől,nem fog bezavarodni!!!

Elapadt a tejem ,a babám 2 hónapos...nem azért mert lusta voltam szoptatni...a tejmirigyeim nem tudták megtermelni a megfelelő mennyiséget(3 óránként)...a babucim éhes maradt,így tápit kap(ott)...pedig küzdöttem egy hónapig fejéssel,szoptaníttal!!!

Nem kell figyelembe venni az itt okoskodó "tejcsárdákat",sokszor ez miatt rezelnek be az anyukák akik el vannak keseredve!

2010. júl. 10. 20:43
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:

Nem értem a problémádat. Vagyis csak részben.

Nem fog bezavarodni?? Mibe??

Egyébként egyetértek veled. Ha nincs elég tej és az ember már mindent megpróbált, akkor igenis kell a tápszer.

2010. júl. 10. 21:34
 2/14 anonim ***** válasza:
67%
Érdekes amit mondasz. Az én kisbabám az elején nem szopott, így fejtem neki 6 hetes koráig. Aventes cumisüvegől kapta. 4 hetes koráig nem is próbáltam szoptatni, mert annyira elvették a kedvem a kórházban. Majd előtört belőlem az anya, és 4 hetesen cicire tettem. És láss csodát, onnantó szopott + éjjel cumisüvegből evett. Semmiféle cumizavar nem volt...
2010. júl. 10. 21:39
 3/14 anonim ***** válasza:
Én bimbóvédővel (ez totál olyan volt, mint egy cumisüveg cumija, kemény és nagy is) szoptattam a kezdetektől és pótlást is kapott. 2 hónaposan megpróbáltam annélkül, mert épp nem volt steril a bimbóvédő és az én fiam is úgy szopizott, mintha mindig is így csinálta volna. Ja, a kórházban nem akarta bekapni és szívni a mellem. Én néztem is nagyokat, hogy 2 hó elteltével is tud szopizni. Azóta is így csináljuk.
2010. júl. 10. 21:47
 4/14 anonim ***** válasza:
100%
Van igazság abban, amit írtál, de mint minden dolog, ez is kicsit sarkított álláspont! Miért baj, ha egy 2 hónapos baba nem bírja ki 3 óráig egy szoptatással???? Sok bizony 2-2,5 óránként szopik... ez egyáltalán nem gond, ha az anyuka partner ebben.. Tudod! Az anyatej könnyebben emészthető, mint a tápszer, mert sokkal kevesebb benne a rostanyag... na, az a te dolgod és a te döntésed, hogy te mit adsz enni a babádnak, de a másik oldalt se kell megsérteni... Én mindkét oldalt ismerem, mert volt tápszeres és anyatejes babám is... Egyébként nem kell egy esetből általánosítani, sokaknak igenis segítenek az itt tanácsot adó szoptató anyukák...
2010. júl. 10. 21:56
 5/14 anonim ***** válasza:

Az én lányom 7hetes koráig szépen szopizott.Addig sem cumit sem cumisüveget nem kapott.Úgy döntött köszöni elég volt a szopizásból.Tejem volt rengeteg,fejtem is neki,hiába mert üvegből sem fogadta el pedig sokáig próbálkoztunk.Ilyen is van,bár ez ritka.

Így maradt a tápszer és semmi más nem számít csak az,hogy kiegyensúlyozott jól fejlődő boldog kislány.

2010. júl. 11. 06:20
 6/14 xStefix ***** válasza:
66%

Nem nagyon értem már a témaindítót sem...

Szerinted az a hülyeség, hogy a cumi és a védő cumizavart okozhat és leszokhat a baba a szopásról? Ez nemcsak durva, de teljesen helytelen állítás is. Gondolom, te nem vagy szakember, tehát nem sok rálátásod van a témára, csak annyi, mint bármelyik más anyukának. (A gyerekorvosok és védőnők tájékozottságáról meg inkább nem írnék, mert már a képzésük alatt megtanulandó információk között is rengeteg a tévhit. Szóval sajnos a legtöbbjükre nem érdemes hallgatni a szoptatás szempontjából. :( )

Az én lányomnál érezhető volt az üveg zavaró hatása, mert tényleg lanyhábban szopott akkoriban, de miután elhagytuk, újra visszaállt minden. És a tejmennyiségem is látványosan megnőtt, miután a védőt is elhagytuk (izombetegség miatt muszáj voltam használni). - És az a szép az egészben, hogy nem én vagyok az egyetlen kivétel a te állításoddal szemben.

Már többen többször is leírtuk itt, de úgy látszik, nem mindenki számára egyértelmű: azért, mert x-y-nak nem volt gondja az üveggel, védővel, cumival, még nem azt jelenti, hogy másnak nem lesz! Épp ezért FELELŐTLENSÉG azt mondani vagy ajánlani, hogy bárki nyugodtan használhatja vagy hogy ezek alaptalan figyelmeztetések lennének!!! Pláne olyan szájából fura ezt hallani, akinek végül is nem sikerült hosszabb ideig szoptatnia. - Persze nem biztos, hogy pont emiatt, de azok alapján, amit írtál, egyáltalán nem elképzelhetetlen, sőt.. Nagyon úgy tűnik, hogy te sem vagy teljesen tisztában a szoptatás folyamatával. Szóval lehet, hogy mégis csak van igazság abban, amivel mi itt tömködjük egymás fejét....

A tejmirigyeid pedig nyilván azért nem tudták megtermelni a szükséges mennyiséget, mert 3 óránként szoptattál. (Nagyon ritka nő lennél, ha azért nem sikerült volna, mert kevés lenne a tejmirigyed.) - Amíg én is 3 óránként szoptattam, nekem sem volt elég tejem. De miután elkezdtem igény szerint szoptatni és megismerni a szoptatás valódi összefüggéseit, megoldódott minden egyéb gondom.

Sajnálatos, hogy te inkább a kevésbé tájékozott eüs-öknek hiszel, de ez a te dolgod. Viszont nem tartom helyesnek, hogy másokat is erre buzdítasz vagy legalábbis elbizonytalanítasz ezzel a témaindítóval.

2010. júl. 11. 11:06
 7/14 xStefix ***** válasza:
100%
És hozzáteszem, soha nem voltam tejcsárda, sőt. :)
2010. júl. 11. 11:08
 8/14 anonim ***** válasza:
72%

Az a baj, hogy a szoptatási oldalakat a kismamák úgy olvassák, mint a Bibliát. Ami oda le van írva az nem szentírás és nem szabad úgy kezelni, mint a törvényeket.

Nagyon sok jó ötlet és hasznos tanács van ezeken az oldalakon, de kell tudni szűrni a butaságokat és azokat a dolgokat, amik nem érvényesek minden anyukára és babára.

Nagyon agresszív, számomra kifejezetten visszataszító az ilyen könyvet, oldalak nyelvezete, ettől egyszerűen el kell vonatkoztatni és kész.

Nekem van egy ismerősöm, akivel ez első hetektől kezdve egy szoptatási tanácsadó foglalkozott, tulajdonképpen nulla eredménnyel, mert ugyanazokat szajkózta. Érdekes módon amikor én adtam neki egy-két jó tanácsot, akkor megoldódtak a szoptatási problémái. Ez nem azt jelenti, hogy én jobban értek hozzá, hanem azt, hogy nem üres frázisokat ismételgettem, amiket egy tanfolyamon hallottam vagy könyvből tanultam, hanem meghallgattam, hagytam, hogy meséljen magáról, a babáról, a szoptatásról stb. és utána elmondtam, hogy szerintem min változtasson.

Van az a bizonyos mondtat, ami sok anyuka rémálma, mégpedig az, hogy a szoptatás fejben dől el. Van benne igazság, csak azt felejtik el elmondani, hogy ez nagyban függ a környezet hatásától. A fejben dől el nem csak azt jelenti, hogy én akarok-e szoptatni vagy sem, hanem, hogy a környezetem miként kezeli a szoptatási problémáimat.

Nem vonom egyébként kétségbe, hogy rengeteg anyukának segít az pl, hogy az lll.hu-t olvassa, de majdnem ugyanennyinek veti vissza a szoptatását a nagyképű, mindenki felett ítélkező stílusával.

Csak, hogy írjak példát is: itt van a mellbimbó kisebesedése és a bimbóvédő kérdése. Úgy kezelik a bimbóvédőt, mint valami kutyaszart, amit az ember a gyerek szájába töm és tönkreteszi a szoptatást. Amikor a bimbó sebes, akkor ügye elhangzik azonal a "nem jól tetted mellre" , "nem jól kapta be a mellbimbót" tartalmú mondatok, ami igaz is, valószínűleg tényleg ezért sebes a mell, de ez a ténymegállapítás nem segít senkin. Ilyen a mellem, így szopik a gyerek, ilyen a szája és ez van. Nyilván próbálgatja az ember másképp csinálni, jobban beletenni a szájába, másképp fogni stb, de sokszor ez nem sikerül. Örülni kell, hogy legalább a védővel megy a szopi, nem pedig gusztustalan módon kijelenteni, hogy ez így nem rendes szoptatás...

A másik a "baba 1 éves kor alatt nem választja le magát". Ki mondta?! Honnan veszed?! Miért hazudik egy tanácsadó ilyet egy anyukának, miért kelt benne bűntudatot?! Olvasta egy idióta könyvben és most tovább akarja adni ezt a hamis információt?

Mi lenne ha én is írnék egy könyvet, amiben kijelentem, hogy az én tapasztalataim szerint pedig 2 éves kor alatt nem választja le magát a baba? Kapjon rögtön szívrohamot mindenki, aki 2 évesen már nem szoptat és érezze magát szar anyának?

Szóval szerintem sok anyukának azért fuccsol be a szopi, mert rossz a kommunikáció. A szoptatáshoz sokszor bizony önbizalom kell, ha valaki bizonytalan és ilyen hangnemben "letámadják", akkor az nem az önbizalom megszerzése irányába fogja vinni a dolgokat.

Annyit hozzáteszek, hogy szoptattam és egy-két apróságot leszámítva nem volt gond, főleg nem a tejmennyiséggel, tehát nem azért írtam amit írtam.

2010. júl. 11. 11:17
 9/14 xStefix ***** válasza:
58%

Nem tudom, biztos mindenkinek mást jelent a támogató és a támadó stílus, de nekem pont a Liga segített (honlap és tanácsadó egyaránt). A tanácsadókról szerintem elég annyit írni, hogy mint mindenhol, valószínűleg itt is vannak olyanok, akik nem űzik ezt a hivatást annyira profi szinten és/vagy emberileg nem találják meg annyira a hangot az anyukával. (Nem véletlen, hogy nincs olyan szakember, aki kivétel nélkül mindenkinek tud segíteni.)

Mondjuk én is olvastam a honlapon néhány kemény hangvételű cikket, de ezek inkább a szakembereknek szólnak és nem a nagyközönségnek. (Ilyen pl. hogy a tápszer csak a 4. legjobb a sorban, amit a baba kaphat, mégis egyes anyukák szándékosan ezt választják.) A honlap stílusa pedig azért lehet egyeseknek kicsit személytelen és általánosító, mert ez egy tájékoztató honlap, nem pedig interaktív problémamegoldással foglalkozik. (Egyébként épp a napokban gondolkodtam el azon, hogy felvetem a Ligásoknak egy ilyen honlap indításának az ötletét is, mert szerintem lenne rá igény.)

Szóval igen, részben mindenképp egyet tudok érteni az előttem író hozzászólóval.

2010. júl. 11. 19:02
 10/14 anonim ***** válasza:
52%

Persze lehet, hogy valakinél zavart okoz a cumi/cumisüveg, de szerencsére nálunk nem okozott!

Sajnos nem volt elég tejem, így már 3 hetes korától tápszeres pótlást kap cumisüvegből! A védőnőm a poharat és a kanalat ajánlotta, és hozzáteszem ő azt mondta ne adjunk pótlást....éhezzen a pici vagy mi?! Na én a cumisüveg mellett döntöttem! A cumis üveggel nem nyel annyi levegőt és neki is könnyebb az evés, szerintem! Már lassan fél éves és még mindig szopik, tápszeres pótlást kap és főzelékeket is eszik! A cumit nem szereti, csak alvásra használjuk néha....és pohárból is ügyesen iszik!

Tehát nálunk semmilen zavart nem okozott!

2010. júl. 11. 22:20
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!