Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » Meddig szükséges a szoptatás?...

Meddig szükséges a szoptatás? Baj, ha néha tápszert is kap? Vagy egyszerűbb, ha átállunk arra teljesen?

Figyelt kérdés

3 hetes a kislányunk. Imádjuk, meg tényleg nem vele van gond. De nagyon kimerítenek az éjszakai ébrenlétek (2-3 alkalommal ébred). Főleg, hogy a születése előtt 8-10 órákat alhattam, most meg örülök, ha sikerül egyben 3-4 órát...

Ez nem jó nekem sem, neki sem, a páromnak sem, mivel estére borzasztóan hisztis leszek és kb. félek az éjszakától, hogy vajon mikor kell felkelnem megint. Mondta ő is, az anyukám is, anyósom is, hogy ne csináljam ezt, elég, hogy 2 hetes koráig kapott anyatejet, álljunk át a tápszerre. Eleinte nem akartam, de most pár napja esténként tápszert kap és azóta megváltozott minden. Átvette a férjem az esti fürdetés-etetés-altatás rutint teljesen, és mivel alvás előtt tápszert kap este, nem ébred éjszaka. Csak hajnal 5-6 körül, de akkor a férjem megeteti és alszik a baba 9-ig simán.

Sokkal jobban érzem magam, nem vagyok nyűgös, fáradt, jut időm másra is. De közben valahol bűntudatom is van, hogy tápszert adunk neki... Vagy ne legyen?

Bevallom, hogy nekem sokkal szimpatikusabb a tápszerezés, a szoptatást csak egy "szükséges kellemetlenségnek" érzem, egyáltalán nem szeretem.

2017. okt. 19. 08:59
❮❮ ... 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ❯❯
 111/128 anonim ***** válasza:
84%

Elolvastam a hsz-at, látom kaptál hideget-meleget, én csak leírom a mi sztorinkat, remélem elolvasod azért, meg hátha egy kicsit tudok segíteni.

Szóval 25 voltam, amikor megszületett az első gyermekünk. A tejem alig-alig akart jönni, rettenetesen fájt, sebes, véres volt az egész mellem és én meg rutintalanként, meg relative fiatalként igen hamar feladtam, és éltük a boldog és nyugodt mindennapjainkat tápszerrel. Nem is csináltam belőle lelkiismereti dolgot egyáltalán, a gyerek aludt, mi meg kipihentek voltunk, bárhova el tudtunk menni, nyugtatott a tudat, hogy édesanyám se tudott szoptatni, így én tuti ezt örököltem, nem rosszabb semmivel a tápszer, más is felnőtt így, stb. stb.

Aztán 28 évesen teherbe estem újra. Nem tudom, hogy a rutin, vagy hogy idősebb lettem és mostanra értem be igazán, de valami kattant az agyamban és már kismamaként eldöntöttem, hogy márpedig szoptatni szeretnék és fogok is tudni. Aztán sajnos csak 5 hónapig, de tudtam neki adni anyatejet. Küzdöttem, fejtem, 3 óránként keltem, baromi fáradt voltam, de sikerült. És félre ne értsd, nem a szoptatási fanatikusok miatt csináltam és vágtam valamelyest rottyra magamat, hanem mert belülről valami ösztön súgta, hogy csinálnom kell, mert anyaként ez a feladatom, hogy megadni a gyereknek mindent, ami tőlem telik.

Szóval van tapasztalatom mindkettőben, és gondold át még egyszer, mert - és főleg ha csak egy gyermeketek lesz - a későbbiekben lehet, hogy bánni fogod. Úgy az egészet. Mert az ember azért valamilyen szinten öszötnlény, és mégis csak az a természetes, hogy az anya a gyermekét - főleg, ha tudja is - táplálja.

Az hogy kelni kell? És? Ezt tudhattad, mielőtt gyermeket vállaltatok. Egyébként hül*én hangzik, de teljesen meg lehet szokni, pedig hozzátesztem, még egyetemista koromban is igényeltem 10 óra alvást :D de mindent kárpótol az a tudat, hogy ami tőlem telt, mindent megtettem a gyermekemért, a lelki és testi egészségéért. Mert pl nem tudom hogy amiatt, hogy sokkal több volt a testi kontakt, vagy csak más jellem a két gyermekem, de az első hiába megkapott minden szeretetemet és törődést, minden alvásból ordítva ébredt, míg a kicsi még egyetlen egyszer sem. Mint aki tudja, hogy ha felkel, elég gagyarásznia, és jön anya, mert anya MINDIG itt van.

Szóval feltételezem, hogy hiába koptatom a billenyűzetet, meg te már döntöttél (nekem meg végülis édesmindegy, hogy te hogy rendezed a gyermekedet), de a későbbiekben könnyen lehet, hogy a lustaságod miatt bánni fogod az egészet.

Egyébként ha olyan szintű vergődést tudtál csapni egyetlen hét alatt (hiszen egy hét kórház - ott kb csak a gyerekre kellett figyelned), egy hete apa rendezi a kicsit, szóval te egyetlen hetet adtál annak a szerencsétlen gyereknek, azt is patáliával tűzdelve, akkor tényleg elgondolkodnék azon, hogy nem e lettél terhességi depressziós.

2017. okt. 20. 11:03
 112/128 anonim ***** válasza:
38%
és mégegy. Már lassan egy hónapos a kicsid. Kb még 3 hónapot kell "feláldoznod" magadat és kezdheted a hozzátáplálást. 3 hónapról beszélünk. Ha ennyi áldozatot nem tudsz hozni a gyermekedért - még nappal sem, amit végképp nem értek - akkor feltenném a kérdést, hogy valóban átgondolt és megfontolt döntés volt e még gyermeket vállalnotok.
2017. okt. 20. 11:07
 113/128 anonim ***** válasza:
21%
utolsó, te is jó nagy hülyeségeket beszélsz. 6 hónapos kor előtt nem ajánlott elkezdeni a hozzátáplálást hacsak nem akarod egy életre szétb....ni a gyereked emésztőrendszerét. ha nincs kifejezett indok rá, akkor 6 hónaposan kell elkezdeni és nem előbb.
2017. okt. 20. 11:51
 114/128 anonim ***** válasza:
30%
Köszi, köszi. Megadom a gyerekorvosom telszámát, beszéld akkor meg vele, hogy milyen hülyeségeket beszél :*
2017. okt. 20. 11:53
 115/128 anonim ***** válasza:
31%
114es oké, érdekel hogy melyik kolléga mond ilyen orbitális hülyeségeket. 6 hónapos korig a la lache liga ajánlásában is a kizárólagos szoptatás szerepel, és csak a tápszeres gyereknél javasoljuk az 5-6 hónapos kor környékén elkezdett hozzátáplálást.
2017. okt. 20. 12:18
 116/128 anonim ***** válasza:
26%

Kolléga :D

Érdekes, a gyakorin mennyi orvos van :) Meg LLL, amit ÉDESANYÁK alkotják?

Na de nem kell szétoffolni a kérdést. Minden jót :)

2017. okt. 20. 12:37
 117/128 anonim ***** válasza:
25%

Utolsó, linkeljem a diplomám fényképét esetleg? Bár vann nálunk is épp elég hozzátok hasonló "mindentutokanyuci" akinek nem lényeg hogy a gyereknek mi a jó, csak ő érezze csodamód okosnak magát. Pont tegnap volt szerencsém egy hozzátok hasonlóval rendelésen, bár igaz, hogy nem szoptatás témában.

És nem, a La lache liga gerincét nem az édesanyák alkotják, hanem szakemberek, a protokoll csak be lett hozva külföldről, kint az esszel foglalkozó tudósok, orvosok és szoptatási tanácsadók együttes munkájával dolgozták ki. De ne zavarjon, tényleg ne:-)

2017. okt. 20. 12:45
 118/128 anonim ***** válasza:
68%

*mindenttudok

*ezzel foglalkozó

2017. okt. 20. 12:46
 119/128 anonim ***** válasza:
14%
Hihetetlen mennyi ostoba, IQ betyár ember válaszolgat itt. És még ezeknek van gyerekük. Kész vicc. Nem baj, legalább jó rajtatok röhögni :D
2017. okt. 20. 13:14
 120/128 anonim ***** válasza:
7%
Jesszum.. Pepita
2017. okt. 20. 13:19
❮❮ ... 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!