Ha nem megy a szoptatás, azt csak szülés után fogom megtudni? És akkor hogy szerezzek neki villámgyorsan tápszert? Előre be kell szerezni, hátha szükséges?
Bocsánat, olyan ostobán hangzik a kérdés, de első baba jön, és ez eszembe jutott, hogy mi lesz, ha a kórházban szoptatni kéne, és nem tudok majd?
Tényleg előre be kell szerezni tápszert, és kellvinni, vagy mit csinálnak ilyenkor, mert halvány fogalmam sincs.
A baba úgy van kitalálva, hogy az első napokban, amíg beindul a tej, beéri pár csepp kolosztrummal. A gyomra befogadóképessége születéskor akkora, mint egy cseresznye, pár ml. folyadék fér bele.
(Sajnos a kórházban tömik őket tápszerrel, hogy ne csökkenjen a súlyuk és 72 óra után kidobhassák anyukástól.) Nem kell tápszerrel készülni előre, a kórházban van, hazaengedéskor meg automatikusan adják a receptet.
A nők nagyon nagyon kis része nem képes csak a szoptatásra, a tejtermelés 3-4-5 napon belül be szokott indulni szinte mindenkinél, a problémák később szoktak jelentkezni, ha vannak. Ha a kórházban elég sűrűn mellre tudod tenni, nem lesz gond a tejjel, és tápszert sem kell kapnia (nem akkor adható haza a baba, ha nem csökken a súlya, normális, hogy veszít a születési súlyából, ez minden babánál így van).
Amikor hazajöttök a kórházból, ki fog jönni a gyerekorvos, és van, amelyik már rögtön magától írja fel a tápszert, végszükség esetére, de ha nem írja fel, kérhetsz is.
A kórházba nem kell vinni tápszert, ha úgy látja jónak a neonatológus orvos, akkor ő fogja előírni. Bár, mint mondtam, egy 2-3 napos babának még felesleges, mert hátráltatja a tejtermelést. Előtej van, az elég nekik pár napig, és pont az a jó, ha minél gyakrabban kéretőzik mellre, mert így lesz sok tejed.
Mikor hazajöttünk, már aznap kijött a védőnő és a gyerekorvos. Mi is kérdeztük, hogy ilyenkor mi van, ha még kevés a tejem?
Azt mondta a dokinéni, hogy felhívom, kiírja receptre a tápszert, patikában kiváltom, az alatt az egy óra alatt nem hal éhen. De ha szeretném, itthagy egy receptet, aztán akkor váltjuk ki, ha kell.
Nem kellett. :)
A kórházban kevernek neked, ha szükségetek van rá, csak kérni kell. Viszont nem mindenhol adnak szívesen, több ismerősömtől is hallottam, hogy többszöri kérés után adtak csak nekik.
Nekem is a 2.nap után indult be a tejem, addig semmi nem volt. Mikor jöttünk haza (3.napon), írattam tápszert a biztonság kedvéért, amit hazafelé ki is váltottunk.
Szoptatási tanácsadás - kérdezz felelek. Van egy ilyen facebook csoport. Rengeteg gyakorló anya, néhány szakértő, és szinte mindig érkezik a kérdésedre 5-10 percen belül hasznos válasz. A többieket olvasva is tengeteget lehet tanulni. Nekem ez a csoport nagyon sokat segített, hogy sokáig tudjam a kismanót szoptatni.
Esetleg nézz bele. Nagy előnye, hogy ott nincs trollkodó tizenéves. ;)
Akkor a terhesség végén már lesz tejem? Ezt mellszívóval fejnem is kell? Vagy ajánlott? És mikortól lehet számítani rá?
19 hkm
Nekem körülbelül a 6. napon indult be a tejem szóval kellett a pótlás. Én nem néztem volna végig, hogy sír az éhség miatt..
Úgyhogy igen, a kórházban kaptunk receptet, de amúgy amikor első napon házhoz jött a gyermekorvos, akkor ő is tudott volna segíteni.
Másik: A tápszereket boltban drogériákban is meg lehet venni, csak úgy sokkal drágább.
Ha valami miatt nem sikerülne egyből a szoptatás és tápszerhez kellene nyúlni, tájékozódj, hogy hogyan tedd, főleg ha a szoptatás a cél. Nagyon sok helyen lehet erről olvasni, hogy mivel lehet ezt segíteni, ha csak lelki gondok, ritka ciciztetés vagy helytelen étkezés-ivás stb miatt nem sikerül a tej mennyiség.
Dehogy lesz a terhesség végén!!!
A tejtermelés szülés után indul be, a csecsemő szoptatásával. Még ha nem is jön semmi, a gyerek akkor is szopik.
Isten ments terhesség alatt a mellbimbót stimulálni, méhösszehúzódást okoz!
A terhesség végén max. előtejed lesz, nehogy fejjél, mert az nagyon fontos a babának. A tejtermelést a lepény leválása indítja be.
Az eredeti kérdésre válaszolva, én mindig kiváltottam egy doboz tápszert ahogy hazajöttünk, de három gyerkőcből csak egynél kellett megbontani (a harmadiknál és minimális fogyott belőle). A másik kettő kidobott pénz volt. Az jó ötlet, hogy írass előre receptet, de kiváltani felesleges.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!