Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » Hogyan szoptassam tovább?

Hogyan szoptassam tovább?

Figyelt kérdés
8,5 hós a babám, keveset eszik,bár próbálok szabályos időközönként szilárd ételt adni neki,de így is töredékét eszi, mint a vele egykorúak. A tejcsim kevesebb az utóbbi időben, ezt onnan tudom, h Ő egy cicifüggő baba, aki soha nem vesz el cumisüveget és tápszert. ma megitta....!Előtte persze szopott. Napközben kb. 8x, éjjel kb, 4 x szopik, gyorsan rövidet.Lehet h elrontom a szoptatást azzal, h nagyon gyakran kerül cicire, kb 2 óránként, ezért nem akar több szilárd ételt elvenni, és nincs ideje a mellemnek telítődni? Én úgy tudom, h a tej nagy része szoptatás közben keletkezik. Ha esetleg kevesebbet szoptatnék, például csak alváshoz és éjszaka, akkor egyszerre több gyűlne a mellemben? Nem akarom tápszerezni, de ha ennyi szopi ellenére sincs elegendő tej neki, akkor úgy is az lesz a megoldás.Gondoltam megpróbálom, h kevesebb szoptatás, hosszabb időközönkénti kihagyással, és több szilárd étel elvételével. Akinek van tapasztalata ebben, vagy tud segíteni szivesen veszem!
2014. ápr. 28. 19:15
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
37%
Ekkora babának napi 12 szopás összesen rengeteg! Persze hogy nem eszik. Nem egyèrtelmü ez?
2014. ápr. 28. 19:19
 2/17 anonim ***** válasza:
0%
Cicifüggés ide, cicifüggés oda, ő már elég nagy ahhoz, hogy kevesebbet szopizzon. Kezdj el bevezetni egy ritmust az életetekbe, legyen reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora. Legalább a nappali 3 étkezésnél domináljon az étel, és csak utána jöjjön a szoptatás.
2014. ápr. 28. 19:21
 3/17 A kérdező kommentje:
Van napi 5 étkezésünk, de max. a legtöbb mennyiség amit elvesz az olyan 10-12 kiskanál. Az átlag az olyan 5-6, + valami szilárd falatka mert azokat szereti. Egyszerűen nem vesz el többet. Ha már nem tudok neki többet adni, akkor kap cicit.Előre semmiképpen. A szopások pár percesek,(3-4) kivéve mikor cicin alszik el.Arra is gondoltam, h olyan kevés lehet már a tejem, h nem is szabadna hagyni szopni? Na, de ha tényleg annyira kevés lenne, akkor viszont gondolom, h ezektől a minimális mennyiségektől többet venne el!Amit írtatok, mind jogos, próbálom a rendszert kialakítani, úgy h ne a szopi legyen már a középpontban. De a kérdésem inkább arra vonatkozozott, h többet tud-e ( nagyobb mennyiséget ) egyszerre szopni ha kevesebb a szobások száma?
2014. ápr. 28. 20:16
 4/17 anonim ***** válasza:
45%

Szoptasd úgy ahogy neked jól esik. Nem kell a babákat összehasonlítgatni, hogy melyik mennyit eszik. Kóstolgat, megismeri az ízeket, jóllakik, akkor minek idegesíted magad?

Ha ritkábban szoptatsz akkor csökkenni fog a tejmennyiség. Minél gyakrabban szoptatsz annál több a tej. Előfordulhat hogy egyszerre csak megízlett neki a tápszer. Ez még nem jelenti azt hogy kevés a tejed, kevesebbet kéne szoptatnod, vagy tápszert kéne kapnia rendszeresen.

2014. ápr. 28. 21:02
 5/17 anonim ***** válasza:
54%
Ennyiszer egy újszülöttnek nem kell szopnia, nem csoda, hogy nem akar enni.
2014. ápr. 28. 21:17
 6/17 xStefix ***** válasza:
50%

Hogyan szoptasd tovább? Az (ebben az esetben) attól (is) függ, hogy te mit szeretnél.

Pl. ha 1 éves koron túl is szeretnél még szoptatni, akkor nincs semmi teendőd, mert ilyen gyakoriságú szopival és ennyi szilárddal ez simán össze fog jönni. ;)

(Az, hogy a babád 1x elfogadta el a tápszert, még messze nem jelzi azt, hogy nincs elég tejed! Millió oka lehetett, pl. az is, hogy ízlett neki vagy tetszett neki az üveg.. De nemár, egyetlen alkalomból nem lehet messzemenő következtetést levonni...;)

De ha nem szeretnél "túl sokáig" szoptatni (ez kinek mit jelent), akkor sem feltétlenül baj, hogy a babád még nagyrészt inkább szopik, sőt. Nagy különbségek vannak a gyerekek között az evési hajlandóságot illetően (is); de egyben biztos lehetsz: semmiben nem szenved hiányt a babád! Én nagyon nem értek egyet azokkal a riogatásokkal, hogy "egy x hónapos babának már ennél többet kéne ennie". Miért? Ki mondja? Ki tudja, hogy a TE babádnak (adott paraméterekkel és körülményekkel) pontosan mire van szüksége?! Senki kívülálló, de még az is lehet, hogy pontosan te sem; csakis a babád tudja, érzi. Vagyis, ha neki magának még az az igénye, hogy inkább szopik, mint eszik, akkor valószínűleg az a jó a számára. :)

Hidd el, hogy előbb-utóbb minden gyerek eljut addig, hogy átbillen a mérleg a szilárd ételek felé - de hatalmas különbségek vannak köztük az időt illetően, ami teljesen rendben van! Az, hogy valamiféle etetési rendszerre törekszel, értelmes és helyes; de semmiképp nem érdemes erőltetni az evést, ha idővel úgy ítéled meg, hogy ő még nincs készen rá.

Gondolj bele az általad felvázolt egyik forgatókönyvbe: Úgy döntesz, hogy ezután ritkábban fogsz szoptatni - aminek egyenes és gyors következménye az lesz, hogy az össz-tejed is csökkenni fog. (Azzal, hogy húzod az időt, csakis a következő szoptatásra lesz több tejed, de a 2., 3., x. alkalommal máris kevesebb lesz, úgyhogy lassan apasztani fogod magad.) Ezzel egyidőben megeshet ugyan, hogy a megnövekedett éhség miatt a babád jobban fogja fogadni a felkínált ételeket - de vajon biztos jó lesz ez neki..? Ha ő még se kívül, se belül nem érett arra, hogy többet egyen (ezt csakis ő tudja!), akkor azzal, ha muszájból többet is eszik, biztosan nem tesz jót magának. És talán te se neki azzal, ha ezt forszírozod. Ugyanakkor az is előfordulhat, hogy még így sem fog többet enni; akkor viszont miért éri meg közben apasztani? Csak plusz munkád lesz azzal, hogy újra feltornázd a tejed. Vagy esetleg tápszert vagy tejpépet adsz pótlás gyanánt.. ami meg megint egy sor nehézséget okozhat..

És végül azt se felejtsd el, hogy a szopizás fokozatosan lelki szükségletté alakul át! A te cicifüggő babád, ahogy írod, nem biztos, hogy most már mindig azért szopik, mert éhes. Ha viszont így van, akkor lehet, hogy előnytelen lesz a számára (és a számodra is), ha szopi helyett ételt adsz neki, vagy épp nem adsz semmit - mert nem az ő adott igényét fogod kielégíteni, ill. nem a számára kívánt módon.

Összegezve, nagyon nem könnyű azt megítélni, hogy egy baba pontosan miért nem akar több szilárdat enni; de az, hogy a túl sok szopás miatt nem akarna, általában nem releváns feltételezés. Ha egy baba sokat szopik, azt nem "brahiból" teszi, hanem azért, mert ARRA van szüksége, akármilyen okból. És azt már te is megtanultad, gondolom, hogy ésszerűbb a babád jelzéseit követni a gondozásában. ;)

Mindezzel nem akarlak semmiről meggyőzni, de szerintem gondold át a dolgot ilyen szempontból is.

2014. ápr. 30. 15:53
 7/17 A kérdező kommentje:

Köszönöm a hozzászólásokat, és a jóanácsot!

Ami biztos, min. 1 éves koráig akarom szoptatni, de inkább szeretnék a babámra hagyatkozni abban, h Ő meddig akar...az lenne a legjobb, ha ő választaná el magát, amikor akarja!

Ma is elvett 40 ml tápszert, felkínáltam neki, nemrégen szopizott előtte, mégis elvette.

Ma mértük, most gyarapodott eddig a legkevesebbet,25 dkg / hó. Eddig azért 30-60 között, féléves kora óta.

Ennek ellenére nem akarom abbahagyni a szoptatását, viszont a szilárd ételek elvételét növelni akarom, mert látom rajta, h ezek a gyors-kevés szopik, nem elégítik ki az igényét, mivel 1,5 óránként enni akar egy kicsit, de jóllakni sosem tud.

Most próbáltam megetetni, gyümis-keksszel, majdnem kihányta, öklendezett. A cicit elvette, de nagyon keveset tudott belőle szopni.

Számomra, és számára is a legjobb sztem az lenne, ha enne "normálisabban" és utána ugyanennyit szopizna...nem csökkenne sztem a szopik száma, mert kevés a tejem, így biztosan minden evés után ugyanúgy elvenné innivalónak.

2014. ápr. 30. 16:11
 8/17 xStefix ***** válasza:
50%

De vedd ám figyelembe azt is, hogy ő most éppen aktívan mozog, egész nap úton van, nem ér rá (sokat) enni! ;) Ha ezt is beleszámolod, már mindjárt nem annyira meglepő, ha sokszor eszik keveset. Mert egyszerűen most ennyit tud nyugiban lenni. Ez teljesen normális ennyi idősen. :)

Az én fiam ugyan már 2 éves lesz, de újabban ő is annyira paprikás, hogy a korábbi adagjai töredékét eszi csak meg, mert nem tud a fenekén ülni és kajálni. Addig eszik, amíg a lendülete tart, aztán vagy én adom neki, vagy megy is, hiába tud már egyedül enni. De ez van, ezek életkori/fejlődési sajátosságok, amiket nem lehet kiiktatni, ellenben ésszerűbb elfogadni. ;)

Ha elválasztódásra törekszel, akkor meg pláne érdemesebb az ő ütemére hagyatkozni, mert ha azt csinálnád, amit írsz, hogy pl. először kaja, utána szopi (ami egyébként elválasztásnak tekinthető), akkor lehet, hogy nehéz lenne elérni az 1év+ szoptatást... A sokszor keveset szopizás teljesen okés, és nem azért van, mert a babád mindig éhes marad, ne aggódj! Végtére is, akár éhes, akár nem, ő jelzi neked, hogy mit szeretne (szopizni), szóval a teendőd megvan.... ;)

De tényleg nem meggyőzés, inkább csak megnyugtatás és önbizalomerősítés. :)

2014. ápr. 30. 17:20
 9/17 A kérdező kommentje:
Ő mindig keveset evett...sosem tudtam, h azért mert kevés a tejem, vagy ő alakította így ki magának...:) 5 hósan is 80-100 ml( de volt, h csak 60-at), evett! napi 6x, és éjjel még vagy 2-3x, voltunk is vérvételen hasi uh-n, de semmi! 3200/53-al született, most 7820/72....! Lehet h Ő mindig ilyen marad!:)(Én anno 1 évesen 7350/73 voltam, megnéztem a kiskönyvemet!:):):)
2014. ápr. 30. 20:48
 10/17 xStefix ***** válasza:

A súlygyarapodása milyen volt eddig? Tudod: születési, legalacsonyabb, körülbelüli heti hízások, súlyduplázás, mikor lassult be, stagnált-e és ha igen, mikor mennyit... Szóval ezekből milyen rendszert olvasol ki, ha sikerül?

(Bár az eléggé jelzésértékű, ha azt írod, hogy mindig keveset evett.. ;)

2014. máj. 2. 15:03
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!