Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » Pótoljak tápszerrel?

Pótoljak tápszerrel?

Figyelt kérdés
3hetes a babam.az elejen kin szenvedes volt a szoptatas de egy hete mar minden oke.viszont masodik napja azt csinalja hogy masfel ket orankent ker enni az eddigi negy ora helyett.kevesebb ideig is szopizik es utana uvolt.felhivtam a vedonot azt mondta vegyek tapsuert es minden szopi utan ha ehes adjak neki.de akkor nem jobb ugy h minden masodik etetes szopi?kevesebb lehet a tejem h surubben keri?tegnap fejtem is es olyan vizes volt eddig surubb volt.ez lehet az oka?
2014. márc. 14. 17:34
1 2
 1/12 Tica0121 ***** válasza:
Próbálj meg fejni, hogy lásd mennyi a tejed. Nem biztos, hogy attól sír, mert éhes maradt. Lehet fáj a hasa.... Ha viszont nem elég neki a tejed, akkor én a helyedben pótolnám tápszerrel. Nem az ördögtől való, és annál, hogy a gyerek éhezzen, bármi jobb!
2014. márc. 14. 18:34
 2/12 anonim ***** válasza:
Még ennyire az elején nem nyúlnék egyből a tápszerhez. Tedd hűtőbe a tejed ott lesz a zsír a tetején, e foglalkozz azzal, hogy vizesnek tűnik, nem jelent semmit. Az, hogy 2 óránként eszik ennyire az elején nem probléma, mert még lehet nincs elég tejed kicsit többre lenne szüksége. Én amit csinálnék az az, hogy megszoptatom, utána lefejem és azt lehetőség szerint pohárból odaadom neki, de adhatod üvegből is (ilyen pici babának nem javasolják a cic-cumi zavar miatt) , de adhatod fecskendővel vagy kis kanállal is. Mi használtunk első hónapban poharat 2-3 nap múlva gyönyörűen ivott belőle, én nagyon szerettem.De adhatod üvegből is ha úgy szeretnéd, hisz a tápszert is úgy adnád. Minden szopi utáni fejés nagyon macerás tudom, de próbáld meg egy hétig, lehetőség szerint mindig ugyan abban az időben és 3-4 óránként feltétlenül fejd le a tejed (éjszaka nem , éjszaka amennyit csak tudsz aludj). Igyál sok folyadékot, pihenj sokat, nekem a forró fürdő mindig beindítja a tej termelést azt is javaslom. Az, hogy 2 napja ilyen a babád nem akkora nagy probléma, én várnék legalább még 2 napot. De a tápszer sem az ördögtől származik, de akkor már dokival íratnék úgy olcsóbb, és segít abban is, hogy melyiket válasszátok.
2014. márc. 14. 18:39
 3/12 anonim ***** válasza:
3 hetesen ugyanez volt nálunk is, utánaolvastam és azt találtam, hogy ilyenkor növekedési ugrásuk van a babáknak. Ezért eszik gyakrabban, így növeli a tej mennyiségét, nálunk 3 napig tartott, utána beállt újra a rend, de akár tovább is eltarthat, ahogy nő a baba egyre többre lesz szüksége, és ezt így termeli meg, szerintem adj neki időt, annyit szopizzon, amennyit csak akar, ilyenkor ezt ki kell várni, nem fog éhen halni, ne aggódj.
2014. márc. 14. 20:53
 4/12 A kérdező kommentje:
Koszonom szepen a valaszokat.hozott a parom tapszert a biztonsag kedveert de most aludt ot orat rendesen megtelt a cicim:-)ugyhogy remelem nem lesz ra szukseg.
2014. márc. 14. 21:26
 5/12 Julie S ***** válasza:

Biztos, hogy ehes meg utana es nem mas miatt sir? Te veszed el tole a melled, vagy o hagyja abba a szopit? Hagyod komfortszopizni? Egy mellbol jollakik?

Ha elkezded tapszerezni, akkor csokkenni fog a tejed menyisege, foleg ha csak minden masodik etetes lenne cici. Ha viszont minel tobbet engeded szopizni, annal tobb tejed lesz.

2014. márc. 14. 21:54
 6/12 anonim ***** válasza:

Szia, nekem is 3 hetes a babám, hasonló volt a gondunk mint neked: az első héten, amikor hazajöttünk, azt hittem, minden remek, szopott, igaz, elgé sokat nyűglődött, de nehezen böfizik, azt hittük, fáj a hasa. Aztán jött a védőnő mérni, és kiderült, hogy semmit nem hízott az 1 hét alatt, elkezdtük mérni, és látszott, hogy 1-1- szopással csak 30-akat eszik. Elkezdtük tápszerrel pótolni, azóta maradt a szopás, 20-40 között szopik, és a maradékot tápszerrel pótoljuk.

Voltunk szoptatási tanácsadónál, azt mondta, hogy jól tettük, mert nem szabad, hogy éhezzen a gyerek, és amit szopizik, ha csak 10-20 is, több, mint a semmi.

Beálltunk, hogy 3 óránként ébred, kezdjük a szoptatással, és utána a tápszer.

Próbáltam fejni is, kézivel és gépivel is, de nem megy, max.10-20 jön le. :(

2014. márc. 15. 07:45
 7/12 Julie S ***** válasza:
53%

Utolsó, azért elmesélem, hogy az első héten nálunk sem hízott a lányom egy árva grammot sem. 2850-nel született, 2570-nel jöttünk haza. A kórházban 20-30 grammokat evett, itthon nem mértük, mert eszemben sem volt mérleget venni. Aluszékony volt, de ennek ellenére azért sokat volt mellen, akkor is ha nem evéssel töltötte az idő egy részét, csak cumizott az alváshoz. A védőnőnk piszkált, hogy híznia kellene, és elrángatott minket otthonról, hogy méregethesse. Egy kicsit haragudtam is ezért, mert lett volna jobb dolgunk is és biztos voltam benne, hogy tök rendben van minden. Na egy hét után kezdett el hízni és a második hét végére érte csak el a születési súlyát. Utána meg úgy belelendült, hogy 4 hónaposan már meg is duplázta. Az egészben a legszebb az volt, hogy a védőnő stresszelt helyettem. Én tudtam, hogy van tejem, láttam, hogy eszik a lányom rendesen és biztos voltam benne, hogy előbb-utóbb meg is fog látszani rajta. Amúgy ő sem nagyon tudott picinek büfizni és ami levegő felül nem jött ki, az kijött utána alul. Erre páran rá akarták fogni, hogy hasfájós, de ez se jött be, mert elég hamar beletanult a hatékony pukizásba. Ezután minden a legnagyobb rendben ment és megy tovább azóta is.

Szerintem, ha valakinek kevés is először a teje, akkor első körben inkább rengetegszer kéne mellre tenni a babát, minthogy tápszerhez nyúlna. Én is volt amikor óránként szoptattam, mert ez volt a lányka igénye. Sőt olyan is volt, hogy szopizott, 5-10 percet elvolt, aztán újra cicit keresett. De ahelyett, hogy elbizonytalanított volna, egyszerűen elkönyveltem, hogy ő tudja mire van szüksége. Ha gyakran kér mellet, hát gyakran kap. Csinált is ezzel annyi tejet, hogy néha már nem győztem kivárni, hogy egyen újra, mert annyira feszült a mellem.

No, ezzel tulajdonképpen csak arra szerettem volna rávilágítani, hogy sokszor elkapkodják az anyák, a védőnők meg a gyerekorvosok a dolgokat. Hiszen nem kis gépeket szülünk, akik mindent az épp aktuális elvárások szerint csinálnak...

2014. márc. 15. 09:18
 8/12 anonim ***** válasza:
Én 3 hónapig gond nélkül szoptattam a babám, utána még 6 hétig próbáltam szoptatni mert minden "okos" ember azt mondta, hogy tegyem többet cicire, ha eddig volt elég tejem akkor majd megint lesz elég stb. sb. Hát semmi változás nem történt, fejtem ciciztettem a babám és nem hogy több, de még kevesebb tejem lett. Tiszta kínvolt az életünk 6 hétig. Betöltötte a 4. hónapot és kapott tejpépet (cumisüveget nem fogadta el ezért döntöttünk tápszer helyet tej pép mellett) de ez lényegtelen szóval kapott pótlást. Én is meg nyugodtam ő is megnyugodott hízni is kezdett és imádja a tejpépet kajálni, de közben cicizik is. És most hogy meg nyugodtam a tejem is beindult. Hosszú lenne a sor részleteznem, de mi abba a 6 hónapban a kínok kínját éltük meg és még a csillagokat is lehoztuk a gyereknek, de végül a tápszer oldotta meg a problémát. Ha úgy látod, hogy éhes a babád és pótlásra van szüksége bátran ad neki oda. Ha beindul a tejed akkor azt úgy is fogod észleni és akkor majd egyre kevesebb tápszert adsz neki. Én úgy csinálnám, hogy mindig megszoptatnám és ha megküzdött a kajáért adnék még neki annyi tápszert amennyit kér. Így minden kajálásnál van ingerelve a tejserkentés amitől nagy esélyjel gyarapszik majd a tejed. Nem lesz cici-cumi zavaros ettől se félj. Ha éhesnek látod a babádat adj neki tápszert! Nem kell kínozni azért a gyereket mert sok "okos" azzal biztat hogy majd lesz tejed, majd be áll a kereslet kínálat stb. Amíg valóban be áll a "kereslet-kínálat" addig sem kell éheztetni a babát, főleg ha ennek hangot is ad. (az enyém nem panaszkodott csak simán nem hízott, de már nagyon bánom, hogy nem 2 hét után mondtam azt, hogy ok kapjon valami pótlást)
2014. márc. 15. 13:05
 9/12 anonim ***** válasza:
100%

6os vagyok, és totál igazat adok az utolsó válaszolónak, nem azért, hogy igazoljam magam, de nekünk a szoptatási tanácsadó is azt mondta, aki pedig elkötelezettje a szoptatásnak, hogy jól tettük, hogy adtunk neki, mert a baba nem éhezhet.

Próbáltam én is azt, hogy rengetegszer mellre tenni, de csak az lett belőle, hogy másfél órát nyammogott, aludt a cicin, letettem, és pár perc után kezdődött elölről, és mégsem hízott semmit sem, és csak kb.20-30akat szopott.

Én nem bánom, egyébként a szoptatási tanácsadóval azóta is tartjuk a kapcsolatot, és azt mondta, hogy a szoptatást mindenképpen folytassam, ha 10-et szopik, ha 50-et, minden csepp ér valamit, mert a védő anyagok átjönnek, és a 10 és az 50 is több, mint a semmi.

2014. márc. 15. 20:25
 10/12 moncsi.81 ***** válasza:
67%
Én annyit fűznék hozzà, hogy a baba nem éhezik. Sűrűn kér, sűrűn jól lakik. Pàr nap alatt beàllítja a mennyiséget. De nem éhezik, hiszen eszik. Gondoljunk bele, az àllatoknak elég a teje? Ott nincs tàpszer. Cicamama se nézi az óràt, mikor etessen. Ki van ez talàlva.
2014. márc. 16. 18:20
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!