Amíg nem indul be a tej a kórházban (kb 3-4 nap valakinél) addig mit eszik a baba?
Elso babámat nem tudtam szoptatni a korházban semmi tejem nemvolt, míg másbol folyt a tej és jókat lakmározott a babája, én tápszert kértem mert féltem éhen hal. Most hogy legyek okosabb a második babánál? Ti kibírnátok 4 napig hogy ne adjatok neki tápszert míg nemindul a tej?
Igazábol volt elotejem, de mindig akkor jott amikor pont nemvolt nálam a babám. Amikor mge kihozták semmi nem jott a mellembol és be sem akarta kapni csak orditott rángatta a fejét- tul nagy és lapos a bimbom.
Én első szülésemnél hasonló problémákkal küzdöttem. Csak egyszer kapott tápszert a babám, utolsó este, hogy másnap reggelre azt mutassa a mérleg, elkezdett hízni. Ha egyszer ez az ára, hogy kiszabaduljunk a kórházból, ám legyen. Az, hogy nem kap rá a cicire, nálunk is a bimbóvédővel volt orvosolható, és egy hónap után el is hagyhattuk.
Ja, és a csecsemősöket meg kell kérni, segítsék mellre tenni a picit. Nekem 2-3. gyerekemnél tapasztalt fejjel sem ment elsőre (az embernek nincs is annyi keze, hogy sikerüljön), de a csecsemős nővér secperc alatt rácuppantotta őket és onnantól nem volt gond. Az első babámnál mondjuk ők se tudtak segíteni, csak a bimbóvédő.
Amíg csak lehet, próbálj törekedni a hüvelyi szülésre, mert császár után az a bevett gyakorlat, hogy külön vagy a babádtól, ami a szoptatásnak (sem) nem jó. A közben kapott gyógyszerek szedatív hatását is ideértve.
Ha mégis császár lesz, próbáld meg megbeszélni a csecsemősökkel, hogy hozzák ki neked a babát szopizni. Ha nem tudod őt fogni, segítsenek ebben. Hátha sikerülne... mert minél hamarabb szopik a baba, annál jobb mindenkinek!
Ha sima szülésed lesz, lehetőleg 24 órás rooming-inben legyél a piciddel és kb. egész nap tartsd ciciközelben. Minél hamarabb, minél ügyesebben és minél többet szopizik, annál hamarabb lesz tejed! (Nekem az elsőnél 62, a másodiknál már 27 óra után lett tejem, csupán amiatt, hogy mennyit és hogyan szoptattam őket.)
Ha valamiért nehézkes a szopizás, kérj segítséget, de valóban tapasztalt és hozzáértő embertől!
Ha előre tudod, hogy problémád lehet, akkor már most beszélj egy szoptatási tanácsadóval, aki személyre szabott tanácsokkal fog ellátni pl. a lapos bimbót illetően. Merthogy a feljebb is emlegetett bimbóvédő azért kockázatos eszköz, amit jó esetben ki is lehet kerülni spéci mellfogási technikákkal..! Egy szaki ezt pontosan tudni fogja. ;)
Ha eleinte nem megy elég jól a szoptatás, kezdj el rendszeresen fejni. Hogy ehhez kézi vagy elektromos mellszívó vagy a saját két kezed lesz a legjobb, az majd kiderül. De ha tervezed, hogy veszel ilyet, akkor még szülés előtt vedd meg és vidd be magaddal a kórházba is.
Ha minden kötél szakad és pótlást kell adni a babának, akkor az lehetőleg a te lefejt tejed legyen és az is szopibarát módon, fecskendővel, kiskanállal vagy kispohárból adva. - De minél kevesebb pótlás kell, annál hamarabb indulhat meg a tejed.
A víz és a cukros víz csak foglalja a helyet a baba pocakjában az anyatej elől, és 1-2 esettől eltekintve ezek feleslegesek és hatástalanok is. (Ha sárgul a baba, akkor etetni kell, anyatejjel vagy tápszerrel, mert a bilirubin a széklettel ürül!)
Az anyatej alternatív megfelelője pedig a tápszer, akármennyire is ódzkodunk tőle. - De pont azért érdemes nagyon odafigyelni és ráfeküdni a szopira, türelmesen próbálkozni és szakmai segítséget kérni, hogy egyáltalán ne legyen rá szükség.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!