Erős tejleadó reflex! Mit lehet csinálni?
Dehogy vagy selejt, nem olyan ritka dolog ez. ;) Ha sok a tej, az legalább akkora gond tud lenni, mint ha kevés...
De bízzunk a javulásban. :)
nalunk ugyanez volt az elejen. kb 10 het, mire beall a melled a kereslet-kinalatra, nekem azota jo. olyan nincs, h ures cici, mert a legtobb anyatej akkor termelodik, amikor szopik a baba, a stimulalas hatasara termelodik a hormon, ami ezert felelos. egy szopizas alatt tobbszor is kivaltodik a tejado reflex. ezek miatt van az, h a szopi vegen is erosen jon neked.
nekunk a fekve szoptatas valt be, mert akkor kozben azt, amit nem tudott lenyelni kifolyatta a szajabol, masreszt nem jott annyira erosen.
2 honapos korara elmulik majd ez, masreszt a picid is ugyesebb lesz.
majdnem 12 hetes kislany anyukaja :)
Minél többet szopik a baba egyhuzamban, annál kevesebb tej termelődik meg egyszerre a mellben és így a tejleadó reflex is valamelyest gyengülni szokott. Ezért írtam, amit.
Persze az első időkben ez nem mindig így működik, mert a hormonok ilyenkor még plafonon vannak - én is rendesen meglepődtem, amikor az újszülött fiamnál 2 percenként jöttek egymás után a reflexek, mindegy, mennyi ideje volt rajtam... Szóval ilyenkor ez se szentírás, de ahogy telik az idő, általában igaz szokott lenni, hogy minél "üresebb" a mell, annál kevésbé ömlik belőle a tej. (De persze sosem üres teljesen.)
Hát nem ilyen egyszerű a képlet azért. :) Az erős reflexet két dolog szokta leginkább befolyásolni, amik részben együtt fordulnak elő; de idővel mindkettő lecsökken.
A tejleadásért ugye az oxitocin felel, aminek a szintje a szülés után ill. a szoptatás intenzív (kizárólagos) időszakában egy ideig elég magas maradhat - ez okozhat így az újszülöttkorban problémát. Később viszont lassan le szokott csökkenni a szintje, így a tej sem spriccel már annyira... hogy ez kinél mennyi idő, az teljesen egyéni. Én pl. általában azt olvasom, hogy a többségnél valamikor az első félévben el szokott tűnni a tejleadáskor érzett bizsergés, feszülés; nálam ez a nagyomnál 2 éves kor körül történt meg, addig mindig éreztem. Most a kicsinél is van még, bár kevésbé erősen, mint régen.
A másik, hogy minél teltebb a mell, általában annál erősebben jön belőle a tej, és fordítva. A szoptatási időszak elején ugye még hajlamos a testünk folyamatosan többet termelni, mint kellene, ezért ilyenkor ezért is ömölhet jobban, az oxin kívül is. Később viszont beáll a kereslet-kínálat is, ami miatt már inkább csak szopi közben termelődik a tej, nem folyamatosan. Vagyis idővel már - akár épp több a tej, akár épp kevesebb -, nem nagyon szokott nagyon feltelni a cici (lásd üres tejeszacsi), hiszen a termelés ritmusa már megváltozott. Így a feltelés miatti erős spriccelés is el szokott már maradni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!