Hány hónapig van élettani, tehát nem lelki jelentősége az anyatejnek egy baba életében?
Hát ezt majd megkérdezem a szakiktól a tanfolyamon. :)
Szerintem nem lehet egy konkrét életkort megadni, hogy addig "kell" és utána már "felesleges" az anyatej. Inkább úgy mondanám, hogy:
- amíg csak kapja egy gyerek, addig előnye származhat belőle. Mert pl. vannak olyan immunösszetevői, amiknek a szintje csak többéves korban, pl. a közösségbe kerülésekor ugranak meg igazán.(!) A "mindenevő" kortól kezdve az anyatej olyan, mint egy multivitamin: nélküle is meg lehet lenni, de ha bejuttatjuk, azzal csak nyerhetünk. ;)
- nyilván a születés utáni hetekben, hónapokban a legfontosabb, hogy kapja-e a baba, mert ekkor a legsérülékenyebb.
- a jelentősége idővel szépen lassan lecsökken - de ez a csökkenés nem végleges, nem egyenletes és nem elvágólagos.
- az anyatej élettani és lelki jelentőségét elég nehéz elválasztani egymástól (legalábbis szoptatás esetén). A kezdeti élettani szerep sem tűnik el teljesen sosem, de idővel már a lelki veszi át a vezető szerepet.
- minden gyerek más, nemcsak habitusában, hanem belső biológiai működésében is. Pl. ha allergiára veszélyeztetett a baba, akkor az ő számára sokkal tovább is fontos lehet az anyatej, mint egy erősebb immunrendszerű pici számára..
Szóval nem véletlen, hogy a WHO is 2 éves korig javasolja a szoptatást, és nemcsak földrajzi-szociális vagy pszichológiai okokból. Amíg csak van tej, addig lehet jelentősége.
Kár hogy átmentél támadóba, azt hiszem nem bántottam senkit. Kérdezővel egyébként jól megértettük egymást, és az is értem, hogy T mit írsz, csak éppenséggel pont ezt írtam az első válaszomban, hogy nincs olyan, hogy "csak komfort", mert amíg szopik egy gyerek, addig nyel valamennyi anyatejet, és az abban lévő anyagok hasznára válnak.
1-4-5-8-9 voltam
Maximum 12.
Tehát 1 éves korban el kell hagyni a szoptatást, fölösleges, tápláléknak nem jelent semmit.
Mondjuk ehhez képest nemrég voltam gasztroenterológusnál(!), aki a következőt mondta:
- csak az első 6 hónapban(!) van jelentősége az anyatejnek (ennek megfelelően az ő felesége is csak eddig szoptatott ám)
- és a legfontosabb 4-6 hónapos kor között(!).
Hát igen komolyan kamilláztak a szemeim, hogy hogy lehet, hogy ő ezt így tudja... és adja tovább másoknak is... ójaj. Pedig ha valakinek, neki igazán nagyon tudnia kellene. :-o
Hát ez tényleg elég furcsa. Különösen a 4-6 hónap között. És akkor az első 4 hónapban? Na mindegy.
És akkor szerinted, kedves xStefix, így, 21 hónaposan már nyugodtan elhagyhatnám a fejést? Minden lelkifurdalás nélkül?
Nézd, én nem fogom azt mondani, hogy hagyd, sem azt, hogy ne. ;)
Neked kell érezned, hogy állsz ezzel. Én egyrészt mérlegelném, hogy a gyerkőcnek van-e még igénye a tejre és ha igen, mennyire. Egyrészt egészségügyi szempontból, hogy van-e kockázat pl. a tejre vagy más allergiára (most nem olvastam el még1x a kommentjeid), másrészt, hogy ami tejet kap a gyerek, azt hogyan, mikor, mivel. Ugyanakkor az is fontos lehet már, hogy neked mekkora munka lefejni az adott tejet, pl. egyszerre is sikerül, vagy csak többszörre, sok munka árán stb. És egyáltalán, akarod-e, tudod-e tovább csinálni vagy inkább felhagynál-e vele.
Azt nem lehet kijelenteni, hogy ami tejet fejsz, az élettanilag már teljesen felesleges, de ha az összes többi körülmény már a befejezés felé billenti a mérleget, akkor lehet, hogy ideje váltani. - Tudod, ha csak az anyatejet nézzük, akkor akár felnőtt fejjel (pl. betegen) is ihatnánk, mert lehet, hogy még olyankor is segítene valamit.. ;) De idővel nyilván más a mérce, amit használunk.
Szóval szerintem ne rágd magad túlzottan a témán. :) Ülj le, gondold végig és ha kell, aludj rá párat. Vagy esetleg kérdezd meg a gyerkőcöt, hogy ő mit szeretne, hátha ez is segít neked dönteni. Igazából befejezni bármikor lehet, ha nem is most azonnal lesz vége, szóval nem maradsz le semmiről. De ne csinálj ebből nagyobb lelki kérdést, mint amekkora. ;)
Elég nehezen megy már. Naponta most már csak háromszor fejem neki, de 1 héttel ezelőtt még négyszer ültem a mellszívóhoz. Elfáradtam, az az igazság. Egyetlen dolog ejt csak gondolkodóba: hogy jön a tél és ezzel együtt a betegségek, a bacik az oviból, iskolából, a tesóktól.
Azt hiszem, úgy lesz, ahogy mondtad: még alszom rá egyet-kettőt. Köszönöm a választ. Mindenki válaszát. :)
..."Hát "mindenképp" épphogy semeddig nincs szüksége, mert tápszerrel is szépen felnőnek a babák."
ezt komolyan irtad????
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!