Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » Kell-e egy 4 hónaposan csak...

Kell-e egy 4 hónaposan csak anyatejjel táplált babánbak más táplálék esetleg gyümölcs, víz?

Figyelt kérdés
A kislányom eddig csak anyatejes volt, most 4 hónapos elmúlt. Nagyon sok tejem van, így szépen fejlődik. Viszont ezekben a nagy melegekben félek, hogy nem eszik eleget, nem szopizik gyakrabban, mint szokott. A környezetemben élők, nagyon szeretnénk rábeszélni a gyümölcslé adására. Én viszont úgy gondolom, ha ennyi tejem van, és szépen is fejlődik, nem szeretném 6 hónapos koráig hozzátáplálni. Vízet próbáltam neki adni, de kiköpi, nem issza meg. Köszönöm a válaszokat!
2013. aug. 8. 14:21
1 2 3 4
 31/32 A kérdező kommentje:

Nagyon köszönöm a válaszokat és a sok infót, mindenki máshogy gondolkodik szerintem ebben a témában, nem is kell egyformán.

Az anyósommal igen, vannak komoly problémák, és ami nagy szerencse hogy 100 km-re lakik. Pl: Mondtam, hogy én NEM adok a babának mást egyenlőre, csak szopik.Erre közli a férjemmel: "Menj le hozz fel barackot,préseld le és add neki a babának" Valószínűleg ebben az esetben nagyon fontos, hogy én mit gondolok. Persze közölte vele a férjem, hogy nem megy le, és a baba nem kap barackot.

Én nem mondom, hogy rosszat akar, azt sem hogy nekünk anno, amikor már 2-3 hónaposan gyümölcsöt adtak, valami bajunk lett. Nekem a hozzáállásával van problémám. Azzal, hogy azért mert ő 3 gyereket felnevelt, megmondhatja nekem, hogy én mit csináljak az enyémmel. Légy szíves adjatok tanácsot, mit tehetnék, hogy leállítsam?! Nagyon köszönöm előre is!

2013. aug. 12. 14:17
 32/32 xStefix ***** válasza:

Szerintem semmi extra dolgot nem kell tenned. Mivel neked megvannak a magad elképzelései és nem is rejted véka alá, hogy nem értesz vele mindenben egyet, ezzel a részével nincs gond. Az macerásabb lenne, ha félnél tőle és emiatt nem mondanád meg a véleményed vagy hasonló... Az pedig külön örömteli, hogy a férjed is veled ért egyet, kiáll melletted, illetve (gondolom) hajlandó lesz veled minden kérdéses pontot megbeszélni, ha arra lesz szükség. Az sokkal nagyobb baj lenne szerintem, ha gondolkodás nélkül az anyjának "hódolna" be minden alkalommal, veled szemben... Szóval ti ketten hasonlóan álltok hozzá, ez eddig szuper. :)

Az persze érthető, ha anyós beleszólásai idegesítenek. Ismerős, csak nekem apum osztja az észt mindig, éshát ő ötpercnyire lakik... :D Szerintem próbálj egyszer leülni vele és nyugodtan, finoman elmondani neki, hogy nagyra tartod őt, mint anyát és köszönettel veszed a segítő szándékú észrevételeit, megfontolod őket, de szeretnéd a saját családod, gyerekeid ügyeit a saját belátásod, döntéseid alapján intézni. Ha nem zavar, hogy kérdezés nélkül javasolgat, akkor nincs gond, de ha jobban szeretnéd, hogy csak akkor adjon tanácsot, ha te külön kéred, akkor akár ezt is megmondhatod neki. De szerintem érdemes mindenképp tisztelettudóan és előzékenyen beszélni vele, hogy ne sértődjön meg (annyira).

Ha minden jól megy, előbb-utóbb remélhetőleg meg fogja érteni, hogy mit akarsz, de ne csodálkozz azon se, ha esetleg hosszabb távon is így marad. Ez egyrészt egyén-függő, másrészt meg (ha első unokája) lehet, hogy neki is szoknia kell még a nagyszülő-szerepet. Biztosan fura egy ideig, ha valaki x évtizednyi szülőség után nagymama/papa lesz: az unoka felé is felelősséggel tartozik, szereti, örül neki, ő is jót akar neki; de azt is meg kell szoknia, hogy innentől ő már csak a "második" a sorban a szülő után. Szóval valahol érthető ez a túlbuzgóság, még ha tényleg zavaró is néha. Legyél határozott, de egyben türelmes is, talán ez az arany középút.

A másik tippem pedig, hogy (főleg majd a jövőben) adj az anyósodnak olyan feladatokat, amiken keresztül ő is érezheti, hogy része a gyerek életének. Pl. nálunk is van pár dolog, amik kizárólag anyai privilégiumok, mint a szoptatás-etetés vagy az altatás. Hiába 5 éves a nagylányom, a mai napig én mondom rá az áment, hogy hol kinél mit eszik. A 14 hós fiamat pedig elsősorban én igyekszem elaltatni, hiába tudják ezt a család férfitagjai is. :) Ezekhez ragaszkodom. De ezt ellensúlyozandó igyekszem a férjemnek, anyumnak, apumnak olyan feladatokat adni, amiket ők is meg tudnak oldani, amihez nem kell anyai "felügyelet" (tutujgatás, játék, játszótér, séta, peluscsere, fürdetés stb.). Ezzel én is jól járok és ők is csöndben lesznek egy kicsit, nem érzik kirekesztettnek magukat. Szerintem ezt is érdemes végig gondolnod, főleg, ha anyós messze lakik és így egy kicsit tényleg kimarad a gyerkőc mindennapjaiból.

2013. aug. 12. 14:56
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!