Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » Igény szerint szoptatók, hogy...

Igény szerint szoptatók, hogy jut időtök a háztartásra és magatokra?

Figyelt kérdés
Két hetes a fiam, és (gondolom, a meleg miatt is) szinte állandóan cicin akar lenni. Alig alszik napközben az elmúlt pár napban. Fog ez változni? Már nagyon szeretnék rendet rakni, de addig nehéz eljutni...

2013. júl. 11. 09:28
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:
7 hetes a babám, van egy 4 éves lányom mellette, aki itthon van velünk, mert szünet van az oviban. Albérletben lakunk, párom reggeltől késő estig dolgozik, bevásárolunk, főzünk, takarítok, játszóterezünk, fagyizunk, medencézünk. Minden este 8-kor fürdetés, párom is addig ált. beesik. Megetetem őt is meg a gyerekeket, 10kor alvás. Nem zsíros a hajam, sőt még sminkelek is. :) Kicsit híztam itthon, néha sírok a fáradtságtól, de nagyon boldog vagyok :) Ja és hogy ne legyen off, igény szerint szoptatok :) A hasfájás miatt ez jelenleg azt jelenti, hogy 2 óránként eszik a baba keveset, akkor is üvölt kínjába a cicimen... de ha sikerül jól belaknia és nem fáj a pocija, akkor kicsit fent van evés után, majd bealszik 3-4 órára. Hidd el kedves kérdező, követni fogja a család napirendjét a kicsi is, ha jól lakik és nem fáj a pocija, nem lesz miért cicin lógnia :) Amúgy a hasfájás miatt nekünk van játszócumink is, jó szolgálatot tett a nagyobbiknál is az első pár hónapra, nem okozott zavart! Nem olyan buták ezek a gyerekek :)
2013. júl. 11. 18:08
 12/24 A kérdező kommentje:
Biztos, hogy nem éhes 24 órában. Érzem, hogy mikor eszik tényleg, és mikor lóg rajta. Mellre tenném én 20 percenként is, ha enne. De az elmúlt két nap arról szólt, hogy le sem lehetett tenni. Ha férjem nem kanalazza a számba az ebédet, azt sem tudtam volna megenni. Meg azért néha pisilni is kell stb. Emiatt mondtam, hogy most már rendszer kell. Bármennyire is szeretnék igény szerint szoptatni, valahogy a saját létszükségleteimre csak kell időt szakítani... Különben egy hét múlva nem lesz anyja a gyereknek, mert éhenhalt.
2013. júl. 11. 21:01
 13/24 anonim ***** válasza:
Az igény szerinti szoptatás nem azt jelenti, hogy minden nyekkenésre cicire kell tenniu, hanem hogy felismerd, hogy mikor szeretne szopizni. Amikor az én lánykám is két hetes volt, én is azt hittem, hogy szopizni akar minden percben, de nem így volt, csak testközelségre vágyik és cumizni akart rajtam. A mostani eszemmel vettem volna egy hordozókendőt és hordoztam volna, ez kielégíti az újszülöttek erős testközelség-igényét, és szoptatni is lehet benne, ráaádsul van két szabad kezed és szinte bármit tudsz csinálni. Az első 6 hétben az egyik válaszolóoz hasonlóan én is szinte csak feküdtem, a kaját hozattuk, anyu is hozott, a barátnőm is főzött, anyósom takarított, anno a gyermekágyas időszak alatt semmi más nem volt az újdonsült anyuka dolga, mint a szoptatás és a babával való összeszokás. Lehet, hogy növekedési ugrása van a kisfiadnak (2 és 3 hetesen is van ilyen, ilyenkor természetes, hogy többet szeretne cicn lenni, de mivel újszülött, ez emiatt is igénye). A tejtermelés szempontjából sem elhanyagolható ez az időszak. Ha ellenállhatatlan vágyat érzel ahhoz, hogy takarítani szeretnél, gondolj arra, hogy nem mi vagyunk a lakásért/házért, hanem ő van értünk. Most a pihenés a dolgod, hidd el, hogy nem fog örökké mellen lógni a babád! Nincs Adamo hintátok? Abban is nagyon jól elvannak, 2 percenként löksz rajta egyet, közben bármit lehet csinálni!
2013. júl. 11. 23:33
 14/24 anonim ***** válasza:
39%
A 8-as válaszolónak: mióta zárja ki egymást az igény szerinti szoptatás és az ápoltság mióta zárja ki egymást? és mióta trendi a szoptatás? Szerinted élnénk ennyien a bolygón szoptatás nélkül?
2013. júl. 11. 23:55
 15/24 anonim ***** válasza:
100%
Én "szerencsés" voltam, mert a kisfiam koraszülött lett, 8 naposan mentünk haza, én 4 napos korától kezdve szoptathattam. Addigra beállt a 3 óránkénti evésre, hála a nővéreknek. Szuper volt. Már a kórházban órát lehetett mellé állítani. Nekem nagyon könnyű volt így, főleg mivel hasfájós sem volt, evett, aludt, az első 6 hónap egy álom volt (nem így a naggyal!) Persze, azért "igény" szerint szoptattam, én ezt úgy értelmeztem, hogy megetettem előbb, ha igényelte. Mondjuk max félórás csúszások férhettek bele. Nekem ez a rendszer tökre bejött, a naggyal még délben sokszor beágyazni sem tudtam, a kicsivel rendszer volt. Most harmadszorra remélem, koraszülött ugyan nem lesz (még 8 nap, és nem!), de hasonlóan alakítom első perctől fogva. Ő kicsi súllyal született (2,5 kg), és hamar kifáradt szopi közben, mégis kibírta a 3 órát, igaz, télen született.
2013. júl. 12. 11:29
 16/24 anonim ***** válasza:
75%

Szia!

Leírom az én esetemet.

Az én kisfiam 2 hónapos koráig a kis sziámi ikremnek gondolta magát. Egész nap - szó szerint! - rajtam kellett lennie, különben ordított. Mondtak nekem is mindent; kevés a tejem, adjak neki cumit (többfélét próbáltam,

kiköpte mind), erőltessem a 3 óránkéntit, nem baj ha sír, biztos hasfájós stb. "Konzervatív" családból, haveri körből származok, a babám az első új generáció 10en sok év óta, az igény szerinti szoptatásról, ha hallottak is, csak egy hóbortnak tudták be. Egyedül a védőnőm mondta, hogy vannak babák, akik 24 órából 26ot cicin töltenének, nem a kaja miatt, hanem az anyai közelségért, mint egy kinti köldökzsinóron. Meg persze az interneten is leginkább ezt szorgalmazzák. Én persze utáltam. Pisilni, enni? Elképzelhetetlen volt. Takarításra nem is gondoltam. Igen, esténként sokszor etetett engem is a férjem. Hordozni nem próbáltam eszköz hiányban, de mondjuk kézben, simán összebújva nem volt jó, csak a cici. Néha le tudtam tenni a kiságyába, akkor örültem, de volt hogy ez mindössze pár perc volt. Kiborultam. Sokszor. Frissen szültem, új állapot, és még a gyerek sem olyan mint a nagykönyvbeni?! Hogy lehet, hogy ennyire nem bírja a kinti létet, hogy lehet ennyire anyás,miért enne folyton, így is rohadtul fájnak a melleim, miért nem hagy békén? Volt hogy sírva ebédeltem "csakazértis", a gyerek meg a kiságyban ordított.

5 hetes volt, mikor feltettem ugyanezt a kérdést itt. Voltak, akik arról számoltak be, hogy sikeresen átnevelték 3 óránkéntire. Mások biztattak, hogy egy kicsit tartsak még ki, jobb lesz, egyre kevésbé igényel, egyre jobban érdekli a világ.

Nem hittem nekik, de mire rászántam magam, hogy na most bekeményítek, azt vettem észre, hogy TÉNYLEG egyre inkább el van magában, elnézelődik, sőt, lehet neki énekelni, játszani, nem sír! Hihetetlennek tűnt korábban.

Most 4 hónapos. Gyakorlatilag nappal alig szopizik, 4 órát simán kibír és akkor is max 5(!) perc alatt le tudja az adagját, és fordul el. Még ma is szokatlan :)

De van "árnyoldala" is, mert ahogy a védőnőm is mondta, az ilyen babák éjjel pótolnak. Jelenleg sajna állati gyakran ébred, és csak cicin alszik vissza. Most ezért vagyok ki - tényleg mindig van valami :)

Szóval tégy belátásod szerint. Mondom, néhányan át tudták állítani a babájukat, de én utólag örülök, hogy nem fusztráltam magam és őt ezzel, tényleg át áll magától. Tudom, mese :) De én azóta is némi nosztalgiával gondolok vissza, mert ha el tudod fogadni, hogy most ez van, ez a feladatod, akkor olyan békés az egész :) Kényelmesen helyezkedj el, olvass, netezz, legyen sok nasi melletted. És tényleg lesz ez még így se :)

2013. júl. 12. 11:43
 17/24 A kérdező kommentje:

:) Köszönöm a válaszokat! Végül úgy döntöttünk, nem agyaljuk túl a dolgokat, és nem idegeskedünk. Talán emiatt is a mai nap eddig teljesen nyugodt volt. Két és fél-három óránként kért csak cicit, délelőtt aludt egy nagyot kendőben, utána meg nézelődött buzgón, mi meg szórakoztattuk.

Viszont el kell kezdenem méhösszehúzót szedni, ami gátolja a tejelválasztást. Lehet, hogy jön megint az egész nap cicin lógás, ha nem lesz elég a tej...

2013. júl. 12. 15:48
 18/24 anonim ***** válasza:
33%
16-os, beteg vagy. Ez nem normális. Ha testközelséget igényel a gyerek, akkor tessék szimplán felvenni és ringatni, elégnek kell lennie. Bimbóra meg akkor tedd, ha tényleg arra van szükség (vagyis éhes). Testközelség a test melegét jelenti, nem egy tejcsárdát.
2013. júl. 13. 23:24
 19/24 anonim ***** válasza:
65%

18! Olvasni ugye nem tudsz? Leírom érthetően, hátha így megy.

1. Lemaradtál. A gyerek már rég nem igényli.

2. Vicces, most azt várod hogy fejemhez kapok, hogy "basszus, ringatni hogy felejtethettem el"? Gondolod nem próbáltam mindent? Ringattam, énekeltem, zenét hallgattunk, cumit tömtem a szájába, BÁRMIT megtettem volna, csakhogy ne kelljen mellre tenni, úgy utáltam az egészet La Liche Ligától és a szoptatóhadjáratuktól kezdve az olyan beszólologatos spanyolviasz feltalálókig, mint amilyen te vagy.

Nem jött be semmi. Már a kórházban ott ringattam 2 órát, majd vittem be a síró gyereket a csecsemősökhöz, hogy adjanak neki tápszert, biztos éhes, ez abszurd. Már ott próbáltak megnyugtatni, hogy előfordul, hogy egy gyereknek ennyire nehéz az adaptáció, én nem rontok el semmit, és higgyem el, hogy ez el fog múlni.

Ha elhittem volna ezt már akkor, sokkal könnyebb lett volna az gyermekágyas időszakunk. Nem tömtem volna hasfájós szerekkel, mert biztos az a baj, nem lettem volna az önutálat szélén, hogy "beteg" vagyok, de főleg a babámat megkíméltem volna.

Sose az volt az első (most sem), hogy a bimbót tömtem a szájába, csak hogy ne bőgjön. De ha ezt igényli, mást végigpróbáltunk már, akkor lehet választani, megadjuk neki, vagy sírjon csak.

4. Qurva könnyű ám ítélkezni, meg lebetegezni. Meg olyan "hasznos" tanácsot adni, hogy ringasd, elégnek kell lennie. Segíteni akartam a kérdezőnek, hogy van ilyen, ne menjen keresztül azon amin én, erre beszólsz kapásból. Csupa jószándékkal, igaz? Hát bekaphatod.

2013. júl. 14. 01:34
 20/24 anonim ***** válasza:
69%
Jha és 8asnak üzenem, hogy én konkrétan "jobb nő" vagyok, mint a terhesség előtt, pedig igény szerint szoptatok. És nem a "tejcsárdák" miatt. Még a durvább időszakokban is adtam magamra, pl. nem pizsiben voltam egész nap, hajam fésülve, sminkeltem, stb. Nem a férjem miatt, ő mindenhogy szeret, hanem magam miatt. Mert ezt meg én igényeltem.
2013. júl. 14. 02:10
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!