8 napig nem szopizhat a babám csak fejéssel fenn tudom tartani a termelődést?
Na, már írtam priviben, mielőtt elolvastam volna a válaszokat...
Kérdező, a babádat is megkínáltad a megváltozott ízű tejeddel, vagy csak te kóstoltad meg? Tudom, fura kérdés, de ha ő elfogadja és pláne nem is lesz tőle baja (hasfájás, hasmenés stb.), akkor talán nem lenne baj.
Elhiszem, hogy aggódsz emiatt, csak ugye a babádnak meg a te tejed segítene leginkább, hogy ő is minél hamarabb meggyógyuljon...
Nem erre a konkrét esetre, csak általánosságban:
Néhány kivétellel a gyógyszerek hatóanyaga kiválasztódik a tejbe. Az nem mindegy, hogy mennyi, mit okozhat, ha egyáltalán okoz valamit a babának, mennyi idős a baba, milyen gyakran szopik stb. Ha van egy biztonságosabb (és általában van) gyógyszer, akkor az orvosnak kötelessége erről felvilágosítani az anyát. Arról is, hogy nem kell mindent szájon át szedni, helyi kezelést is lehet bizonyos esetekben alkalmazni.
Konkrét eset:
A Kliont ritkábban csecsemőknek, gyakrabban gyerekeknek is szokták adni. Az, amit direktbe kapnak, sokkal magasabb dózis, mint ami a tejen keresztül átmegy.
Természetesen az édesanya döntése, hogy a kapott információk alapján mit tesz.
Más kérdés, hogy általában a kapott információk sajnos nem teljesek, mert a legtöbb orvos sajnos nincs tisztában azzal, hogy a gyógyszerek hogyan jutnak be a tejbe és nem ismerik azokat a kutatási eredményeket, amelyek alapján be vannak sorolva a gyógyszerek biztonságosabb és kevésbé biztonságos kategóriákba. Ezek tények. Másrészt egyszerűbb azt mondani egy anyának, hogy ne szoptasson, mint ezeknek utána nézni :(
Azt viszont nem mérlegelik, hogy adott esetben egy kizárólag szopó baba 1 hét, vagy több idő után hogy fog, és vissza fog-e térni a szoptatáshoz?
Nem vitatkozni akarok és igazad van, hogy nyilván az anya dolga , hogy az orvos utasítása után hogy tesz. Volt már nekem is gyulladásom mióta szoptatok és az orvos olyat írt fel amit szedhettem. De a Klion erős gyógyszer és nyilván gyengébb orvosság nem oldotta volna meg a problémát ahogy a kérdező is írta " nincs más megoldás mert későn vettek észre nála ferőzést ". A betegtájékoztatóra meg egyértelműen rá van írva : "A Klion tabletta a terhesség alatt, különösen az első három hónapjában, valamint szoptatás alatt nem szedhető.
Mivel a hatóanyag bejut az anyatejbe, ezért a gyermek érdekében vagy a gyógyszer szedését, vagy a szoptatást a kezelés alatt és utána 1-2 napig fel kell függeszteni."
Gondolom nem indok nélkül írják rá.
Majdnem minden gyógyszertájékoztatóra rá van írva, hogy a terhesség és szoptatás alatt nem szedhető. (A Cataflam pl. nem megy át a tejbe, mégis sokan tiltják szoptatás alatt...) Amerikában pont emiatt hívta fel a gyógyszerfelügyelet a gyártók figyelmét arra, hogy írják rá, pontosan miért nem szedhető, mit okoz? (Mint előbb írtam, a legtöbb gyógyszer átmegy a tejbe, tehát az, hogy átmegy a tejbe, egy dolog...) Sokan emiatt állnak le a szoptatással, mert rá van írva a tájékoztatóra, hogy nem szedhető. És az orvosok is ez alapján tájékozódnak, nem nézik meg a részletesebb adatbázisokat. Pedig nagyon-nagyon kevés olyan szer van, ami ellenjavallt.
Tényleg csak a tisztánlátás kedvéért írtam le ezeket, nem a vita kedvéért :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!