Másnak is nehézkesen indult be a szoptatás? Belebolondulok.
én is így kezdtem.egyhónap alatt jutottam el oda,hogy egyáltalán nem kellett már tápszer.
Szerintem a lényeg az,hogy ne adj neki cumisüvegből enni.Én is adtam tápszert,mert nyilván nem hagyom,hogy éhezzen,de csakma szoptanít nevű készülékből.Nagyon jó,csak ajánlani tudom,nem lesz cumizavaros a gyerek,és a sok mellen szopizástól rengeteg tejem lett.
Szia!
A tejtermelést úgy képzeld el, mint amikor lehúzod a wc-t :) Ha lehúzod, újratermelődik. A mell is ilyesmiképpen működik :)csak a mellnél fokozni tudod a termelést azáltal, hogy minél többször éri inger a mellet(baba szopása, vagy fejés útján) annál több tej termelődik, mert a mellet ért inger hatására egy hormon termelődik, ami azt a parancsot adja az agyadnak, hogy többre van szükség, hiszen többször éri inger a mellbimbót. És minél ritkábban szoptatsz, annál kevesebb fog termelődni, hiszen az a parancs, hogy nincs ennyire szükség, ne termelj többet. Remélem érthetően írtam, egy kicsit lehet zavaros :)Ha szeretnéd, hogy több tejed termelődjön, akkor a babádat gyakran tedd mellre (napi 8-12x) és ebbe beletartozik az éjszaka is, (mert az egyik hormonnak, ami a tejtermelésért felelős, ekkor a legmagasabb a szintje), ha pedig nem fogadja el a cicit, akkor te fejd a tejedet és gyűjtsd. Amikor pedig pótlásra van szükség, akkor ezt a tejet is add neki oda, amit összegyűjtöttél. Legyetek sokat bőrkontaktusban, hogy a baba minden jelzésére tudj reagálni, hamar észrevedd a jelzéseit és mellre tudd tenni. Ne használj játszócumit, mert a baba azon fogja kielégíteni a szopási igényét és így ritkábban kér enni. Ha tápszerpótlásra van szükség, mindig előbb szoptasd meg mindkét melledből, és utána add a pótlást. Pótlás után pedig próbálj fejni. A lényeg, hogy minél több inger érje a melledet, mert akkor termelődik több tej, nem pedig attól, hogy tejserkentő dolgokat eszel, iszol.Az önmagában sajnos kevés.
Ha sebes a mellbimbód, az mindig azt jelenti, hogy nem jól kapja be a baba a mellet. A különböző bimbóvédő krémek nem biztos, hogy annyira jók, inkább fej a sebre egy kicsi tejet és hagyd minél többször a levegőn száradni, ill. a tiszta Lanolin segíti puhán tartani, és így segíti a gyógyulást. Sajnos a szopási technikát nehéz leírni, hogy hogy a jó, azt látni kell. A lényege az, hogy mindig csak akkor kapja be jó mélyen a mellbimbót a baba, ha jó nagyra nyitja a száját, mintha ásítana. Majdnem az egész bimbóudvart be kell kapnia és alul több kell, hogy a szájában legyen, mint felül a mellből. Az ajkai kifelé kell hogy pöndörödjenek. De pl. lehet, hogy azért nem kapja be jól a mellet, mert lehet, hogy felpúpozza a nyelvét hátul és így nem tudja jól bekapni. Sajnos ezt így nehéz leírni. Esetleg laktációs szaktanácsadó segítségét, ha van a közeledben, lehetne kérned. Én lakt. szaktan. hallgató vagyok amúgy :)
Sok sikert és kitartást kívánok :)
Andi
Ezt az időszakot sajnos túl kell élni. Lehet lesz pár hét, mire hozzászokik a mellbimbód az igénybevételhez. Nekem kb. 2 hétig nem sikerült fejnem-nekem is Medela Harmonym van-se kézzel, se mellszívóval. Aztán ehhez is hozzászokott a cicim, ment a fejés is.
Neked és a babádnak is bele kell jönni a szoptatásba. Olyan mint a biciklizés, nehéz elkezdeni, de aztán nem lehet elfelejteni :)
Szia!
Nem tudom, hogy amit írtam az most privátba kaptad meg, vagy nem, (azt írtam, hogy vizsgaidőszakom van, így ritkábban tudok gép elé ülni)nem nagyon értek ehhez az oldalhoz :)
Mindenesetre a sárgaságra itt válaszolok neked. A sárga újszülött valóban aluszékonyabb!Náluk az igény szerinti szoptatás úgy értelmezhető, hogy ha spontán nem szopizik naponta legalább 8x, akkor ébreszteni kell.Ébresztési technikák: pelenkacsere, bőrkontaktus az anyával (a pelenka legyen csak rajta és így legyen az anyán), finoman masszírozzuk a különböző testrészeit (fejtető, talpak, gerinc mentén, has, karja le-föl), változtassuk a testhelyzetét-különböző szoptatási tartások, ringassuk függőleges és fekvő testhelyzetet váltogatva, ill. előre hátra,beszéljünk hozzá és próbáljunk szemkontaktust létesíteni, változtathatjuk a szoba megvilágítását. Szopi közbeni elalvásnál büfiztetéssel próbáljuk ébreszteni, masszázzsal, simogathatjuk gyengéden az álla alatt, változtathatjuk a szoptatási testhelyzetet, pelenkát cserélhetünk mielőtt áttesszük a másik mellre.
Írtad, hogy lehet, hogy nem jól kapja be a melledet, próbáld meg a mutató ujjadat felfelé tartva bedugni a szájacskájába és nézd meg, hogy mit csinál. Az a jó ha a második ujjpercedig be tudja szívni, mert akkor vagy kb. a kemény és a lágyszájpad határánál. Azt kell érezned, hogy a kis nyelvével mint egy vályú körül kell ölelnie az ujjadat (a mellbimbóval is ezt csinálja)Ha nem tudod addig bedugni, lehet, hogy púpozza a nyelvét hátul, akkor finoman fordítsd meg az ujjadat és nyomd le óvatos masszázzsal, majd fordíts vissza és nézd meg újra, hogy mit csinál.Ha kapott már cumisüveget (írtad, hogy kap tápszert)azt más technikával kell szívnia és akkor szokták púpozni a nyelvet, mert az üvegből így tud inni. Ha van kitartásod és erőd megpróbálhatod pohárból odaadni neki a tápszert, meglepő, hogy milyen ügyesen isznak így :)és a szopit sem zavarja be a pohár. Ha púpozza a nyelvét, szopik előtt csinálhatsz ilyen ujjtechnikás nyelvtornát, hogy megtanulja, hogy hogyan kell a nyelvének állnia.
Sok sikert
Andi
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!