A tejtermékeket miért nem ajánlják szoptatás alatt? Nem tejet, hanem a joghurtot, sajtot, túrót.
a tej nehéz néha még a felnőtt gyomornak is, ez oké, a tejtermékekkel kapcsolatban nem értem ezt a nagy "ellenkampányt". kérdeztem dietetikust, védőnőt, orvost is, de igazi választ nem kaptam, de abban egyetértettek, hogy ez is divat, és hogy 30 éve más volt...
ha a családban előfordul tejérzékeny, az más, akkor én sem kockáztatnék.
tényleg érdekel, és nem szeretném, ha a kérdésem hatására egymásnak esnétek! :)
Nem tudom, én ilyenről nem is hallottam, eszek mindenféle tejterméket pedig már fél éve szoptatok.
Sosem volt hasfájós a lányom.
lehet enni inni mértékkel napi ajánlott 5dl ebbe a tejtermékek és tej beletartozik
valamely baba intoleráns a tejcukorra hasgörcsöket kiütést okoz
Az én babámnak akkor jött elő a hasfájása, miután bevágtam egy adag túrógombócot tejföllel! utána kerültem inkább minden tejterméket, még egy pohár joghurtot sem ettem...szép lassan visszatértem idővel persze ezekre, ahogy a babám bélrendszere is fejlődött.
Mindenki azt egyen, ami nekik jó! Van amelyik babát egyáltalán nem zavarja, az enyémet igen - pedig a védőnőm szerint nincs hozzá köze :)
Nem kell kerülni, de fél liternél többet nem javasolt ezekből fogyasztani, akkor sem, ha a babát nem zavarja. Úgy tudom, ez az a mennyiség, amit még jól tolerálnak a babák (és a mamák), de ennél több már nagyobb eséllyel okozhat problémát.
Szerintem onnan jön ez a tiltás, hogy ugye régen úgy tartották, hogy ha az anyuka jóóó sok tejet iszik, ATTÓL lesz sok/elég teje. Ez nyilván nem igaz, viszont a "mértéktelen" tejfogyasztás sok babánál tényleg pocakgondokat okozott. Erre jött szerintem válaszként a másik véglet, hogy akkor hú, nehogy igyunk egyáltalán, mert "biztosan" gondot okoz... De ez sem igaz.
Erre is ugyanaz vonatkozik, mint a többi ételre, italra szoptatás alatt: Ha a baba/mama bírja, akkor nyugodtan, de azért mértékkel.
(Egyébként diet-hallgatóként is csak kamilláztam, amikor szülés után a kh-s dietetikus előadta, hogy mi mindent 'nem szabad' enni szoptatás alatt.)
A tehéntej nem az embernek való, hanem a bocinak. Szerintetek a bocik isznak emberi anyatejet? Na ugye! A boci is csak addig issza a tehéntejet, amíg el nem éri a születési súlya háromszorosát, és az emberi faj egyedei sem isznak egész életükben anyatejet. Akkor a tehén anyatejét miért?
Ajánlott interjú a témában:
A Weixl-Várhegyi Lászlóval készült.
És egy cikk is:
Jó, ez egy örök téma, hogy a tehéntej az most árt-e vagy sem, kell-e vagy sem. Igen, valóban fajidegen anyag és nem nekünk találták ki eredetileg, dehát sok más egyebet is eszünk-iszunk, ami hasonló.
Mintha időnként elővennének egy-egy bűnbakot, amire minden emberi bajt ráhúznak, hogy ezzel magyarázzák meg. Ezt kell kizárni, mert nem nekünk való és akkor hopplá, minden betegségtől megszabadulunk. És pont a tej az egyik ilyen, ami kb. 3 évente billen a "főgonosz" posztról az "alapvető élelmiszer" posztra, aztán meg vissza....
Nem tudom, én is táplálkozás-témában mozgok, de szerintem sokkal ésszerűbb az arany középút elve.
Ráadásul falnak is mennék, ha holnaptól nem ehetnék-ihatnék ilyesmit. :)
köszönöm az eddigi válaszokat, mindenkinek ment a zöld kezecske.
én nem vagyok nagy tejivó, de a tejtermékekről nem tudnék lemondani.
szerencsere a kisfiam egyáltalán nem hasfájós,de azért óvatos vagyok.
ha van még valakinek írnivalója, ne fogja vissza magát! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!