Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » Tényleg van, aki "programozott...

Tényleg van, aki "programozottan" szoptat? Pl 3-4 òránként teszi fel a picit, függetlenül attòl, éhes-e a kicsi?

Figyelt kérdés

2013. ápr. 6. 14:11
1 2 3 4 5
 31/46 anonim ***** válasza:
66%

19-es vagyok. Igen, akkor vettem fel őket, amikor sírtak. Mi ezzel a gond? Nagyon jó babák voltak, 3-4 órákat aludtak. Sem 6 hetesen, sem később nem volt gond az éjszakai alvásokkal. Növekedési ugrást észre sem vettem. Van, akinek sírós gyereke van, van, akinek nem.

Most akkor az alvó gyereket is fel kellene kapkodnom?

Egyébként komoly gondok vannak egyes emberek értelmezésével.

Az, hogy valaki 3 vagy 4 óránként szoptat, az nem azt jelenti, hogy ha a gyerek pl. 2 óra múlva bőg, akkor várni kell ám 1 órát...Ott valószínű, hogy a baba ennyire van beállva. Ez miért gond? Ha az enyémeket 3 óránként etetem, mert így igényli, akkor neki ez az igény szerinti.

2013. ápr. 7. 15:44
 32/46 anonim ***** válasza:

[link]

Ezt ajánlom elolvasásra. Én ezt tartom jónak és mindenben elfogadom.

2013. ápr. 7. 17:28
 33/46 xStefix ***** válasza:
52%

Az én fiam 4 hónapos koráig óránként szopizott, amikor ébren volt. Mondjuk sose hosszan, de eleinte így is fél óra volt kb. Éjjel is legalább 3-4 óránként. Utóbbi a mai napig megvan, pedig már 10 hónapos, még sose aludt éjjel 5 óránál többet egyszerre. Talán mondhatom rá, hogy ő is cicimumus, de engem ez nem zavar, sőt, örülök neki. Most van annak az ideje, hogy ennyire anyás legyen - az egész későbbi életében úgyis egyre önállóbb lesz, nélkülem.

Nekem is van háztartásom (bár ez számomra csak másodlagos, amióta gyerekeim vannak), egy nagyobb lányom, aki elég nehezen kezelhető mostanában, és egyéb problémáim is. Nem mondom, hogy mindig fitt és nyugodt vagyok, de eddig elég jól bírom az igát. Najó, már egy ideje két kávét iszom naponta, de ennyi még belefér. :)

Mindezt nem azért, mert én tökéletes anya/ember vagyok vagy ilyesmi. Csak példaként, hogy de igen, iszk szoptatás mellett is meg lehet mindezt oldani. Jópáran vannak még itt rajtam kívül is, akik 3-4 vagy még több gyerekkel is végezni tudják a teendőiket, úgy, hogy mellette a legkisebb is megkapja, amit szeretne, de az ő ritmusa szerint.

Nem egyszerű ez a történet és nincs is univerzális megoldás, mert minden család és kisbaba más. És mi is eltérően kezeljük a stresszt, a fáradtságot, a gondokat. Nyilván nem tudhatjuk, hogy másnak mikor és miért lesz elege és dönt végül úgy, hogy inkább önmagán könnyít és a babát próbálja jobban "szabályozni". Ez alapból megint nem baj, csak azt sose szabad elfelejteni, hogy mi könnyebben alkalmazkodunk a kicsi igényeihez, mint ő a miénkhez.

Illetve még egy dolog: lehet, hogy ez egyedi eset, de engem nagyon tönkretett anno, hogy az órát néztem és nem a gyerekre figyeltem. Ahelyett, hogy ő belőle induljak ki, egy külső (és igazából lényegtelen) tényezőt vettem alapul a lányom gondozásakor, aminek gyorsan meglett az eredménye. Mivel a szoptatás se ment jól, és egyébként se értettem (részben az óra miatt), hogy mikor mit akar, nagyon hamar kezdtem úgy érezni, hogy anyaként megbuktam. Nullára süllyedt az önbizalmam, a kompetenciaérzésem. A legrosszabb időkben konkrétan féltem a saját gyerekemtől, alig vártam, hogy elaludjon és ideges voltam, amikor jött az ébredés ideje... Nem kívánom ezt az élményt senkinek. Aztán nagyon sok munkával, és nagyrészt az iszk szoptatással, kötődő neveléssel végül sikerült elérnem, hogy megjavuljanak a dolgok. Újra megismertem a lányom, megtanultam vele kommunikálni, és onnantól drámaian megerősödtem az anyaszerepben is.

Mindez talán sokaknak furcsa sztori, mert a legtöbben azért úgy érnek oda a gyerekszüléshez, hogy nálam kicsit felkészültebbek és gyakorlatiasabbak, már kezdőként is. De nekem és a hozzám hasonlóknak nagyon nagy kihívás (volt) megbirkózni ezzel - és pl. az időhöz kötött szoptatás, az összes hasonló módszerrel (méregetés, kipótolgatás, sírni hagyás, nem-felkapkodás stb.) együtt elég durván meg tudja nehezíteni a babával való ismerkedést, összeszokást, a helyes gondozást.

Hát pl. EZÉRT sem szokták a szopis szakemberek a direkt 3 óránkénti szoptatást javasolni; már legalábbis ha a babának nem ez a saját igénye. (És általában nem ez szokott lenni.)

2013. ápr. 7. 17:39
 34/46 xStefix ***** válasza:
43%
Egyébként a fenti összefoglalóban van néhány kisebb hiba, amikre én is csak utólag jöttem rá - de a lényegen nem változtat, ettől még állnak az információk. :)
2013. ápr. 7. 17:44
 35/46 anonim ***** válasza:
Dehát a Te gyereked nem annyira cicifüggő mint az enyém. Ha "csak" ennyire lett volna az, én is maradtam volna az igény szerinti szoptatásnál! Olvasd el még egyszer a kommentemet, és próbáld úgy nézni hogy egy picit sem túloztam el. Hidd el hogy nem minden gyereknél működik az igény szerinti szopi. Lehet hogy ez nagyon ritka eset, de nem a kényelmem miatt döntöttem így, hanem azért hogy megmaradjon a tej. A háztartás nekem is másodlagos volt, de nyilván enni kell valamit, ha eszik az ember akkor már mosogatni is kell, mosni is.... stb. Ne gondolja senki hogy nekem nem Ő az első, csak nem működött mert tényleg apadt a tejem... mértem mérlegen, 20 ml-től sosem tudott többet enni amíg igény szerint szoptattam, de általában kevesebbet is, mert hulla fáradt voltam!
2013. ápr. 7. 17:48
 36/46 anonim ***** válasza:
De leírom inkább még egyszer. Tehát 24-ből olyan 16-18órát töltött a cicn, folyamatosan cicizett. Ha kimentem wc-re sírt a ciciért. Ha napközben elaludt az maximum fél óra volt, de inkább 20 perc. Egyértelműen éhes volt, a kis öklét emelte a szájához! Én szó szerint szédültem a fáradtságtól. Éjszaka csak 3 óránként kelt, ezzel ugye nem is volt gond, ilyenkor éreztem is hogy van mit ennie, reggel éreztem még hogy van benne utána egész nap minimális.... Nem gondolom hogy rosszul csináltam azt hogy áttértünk a 3 óránkénti szopira, hiszen mint írtam is 6 hónaposan 9 kg volt! Szerintem egyébként ez sokkal szerencsésebb megoldás hogy még mindig cicizik, és így ilyen formán még mindig össze tudunk bújni másfél évesen, mint az ha elapadt volna a tejem 6 hetes korában. Nem?
2013. ápr. 7. 18:01
 37/46 xStefix ***** válasza:
31%

Elhiszem, amit írsz, és megmondom őszintén, érdekelne is, hogy pontosan hogyan csináltad, mert még mindig úgy sejtem, hogy nem maga a módszer az, amivel gond volt, hanem valami más. Persze vannak ennyire extrém babák, ez világos, de attól, mert ő ilyen volt, még nem maga az igény szerinti szoptatás az, ami "rossz". (Bár gondolom, te se így érted.) Inkább az, hogy nektek ez nem vált be.

Viszont azt is le kell írni, hogy sokan egyszerűen nem tudják, hogy ez a módszer mit takar! Ha gyakran olvasol itt, láthatod, hogy itt is vannak páran, akik azt hiszik, hogy ez azt jelenti, hogy szüntelenül szoptatni kell, kvázi minden nyekkenésre. Pedig nem - AKKOR "kell" szoptatni, amikor a baba SZOPIZNI szeretne. Ehhez ugye az az első lépés, hogy megismerjük a babát és megtanuljuk, hogyan jelzi a szopási szándékát. A második pedig az, hogy elfogadjuk, hogy a baba szopizással egy sor igényét ki tudja elégíteni: eszik, iszik, altatja magát, megnyugszik, fájdalmat csillapít stb. Vagyis az iszk szopis babák általában többet (többször, hosszabban) szopiznak, mint azok, akiket nem eszerint a módszer szerint gondoznak.

Nem konkrétan neked címzem, de volt már nem is egy olyan anyukám, akinél az derült ki menet közben, hogy szimplán rosszul értelmezte az iszk szopi fogalmát. Azt hitte, hogy nyakló nélkül kell szoptatni és tényleg úgy is csinálta: a baba állandóan cicin volt, teje alig, ő meg szintén hulla és ideges... Ami ugye idővel tarthatatlan, így jöttek is a különböző belenyúlások, szabályozási módszerek (cumi, időhúzás, kipótlás..). Ezek viszont már valós szoptatási problémát gerjesztenek szinte mindig.

Szóval nemcsak azt kéne elmondani az anyukáknak, hogy igény szerint érdemes szoptatni, hanem azt is, hogy ez mit jelent és hogyan lehet kivitelezni.

2013. ápr. 7. 18:10
 38/46 anonim ***** válasza:
Köszi hogy végre megértett valaki. Én nem azt írtam hogy ez rossz, csak annyit hogy nem minden babánál válik be. Ő tényleg ennyit akart szopizni... Próbáltam ringatni amikor kérte a cicit, a lábát nem húzogatta úgyhogy nem hiszem hogy hasfájásról lett volna szó.... csak és kizárólag a cici nyugtatta meg és még most is nagy függő, tényleg félálmában is az az első szava szinte mindig hogy cici. Én azért akadtam ennyire ki, mert valaki volt olyan kedves és piros kezet nyomott a válaszomra holott én csak annyit írtam le hogy az én fiamnál lehetetlen volt ezt csinálni. A védőnőm szerint is vannak ilyen babák akiknél az igény szerinti szoptatást nem lehet kivitelezni sajnos.
2013. ápr. 7. 18:31
 39/46 anonim ***** válasza:
Hogy hogyan csináltam? Amit írtam is... próbálkoztam mindennel... átöltöztettem, hátha esetleg a ruhácska nem jó, sétálgattunk Ő a karomban, magamra fektettem, tornáztattam, de csak és kizárólag akkor hagyta abba a sírást ha cicit kapott. Lehet hogy kihagytam valamit, amitől megnyugodott volna nem állítom hogy nem, de fogalmam sincs hogy mi lehet az. Most is már mondogatja aja ciciii :D
2013. ápr. 7. 18:36
 40/46 xStefix ***** válasza:
30%
Értelek. Hordozni próbáltad? Eszközzel.
2013. ápr. 8. 16:08
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!