Ha nem akarok szoptatni, akkor ez elfogadható ötlet? Mennyire működne? (bővebben lent)
1,5 hete szültem, de borzasztóan fáj a szoptatás, nem tudom mit csinál a pici, de minden egyes alkalom kínszenvedés amit sírva csinálok végig.
3 alkalomból 2-szer tiszta vér a mellbimbóm, illetve a jobb mellemen körülötte már tiszta seb, amiből valamilyen váladék is szivárog. Bármi hozzáér úgy fáj, hogy hihetetlen.
Nem vagyok nyápic, sosem gondoltam volna, hogy a szoptatáson fogok problémázni, de ezt ilyen formában biztosan nem csinálom már tovább.
Arra gondoltam, hogy veszek egy fejőgépet és lefejem, az jobb, enyhébb megoldás lenne, vagy ugyanúgy fájna az is mint a rendes szoptatás?
Mennyi idővel kell lefejni? Vagy rögtön etetés előtt? Lehet-e hűtőben tárolni esetleg a tejet, ha igen, akkor meddig áll el?
Illetve ha egy jó fejőgépet tudnátok ajánlani, azt is megköszönném.
Nekem is fájt amikor szoptattam még a kórházban is csillagokat láttam, 3-4 hetes volt a lányom mire belejött a szopásba! 10 hónapos lesz és még szopik :)
Kitartást!
Talán segíthetne, ha egy műanyag szűrőnek levágnád a nyelét, és beragasztanád leukoplaszttal, így a melltartód és a ruhád nem ér a mellbimbóhoz és talán nem fáj annyira. Nagyon fontos figyelni arra, hogy a baba jó pozícióban kapja be a bimbót. Álla a mellhez ér, ajkai kifele fordulnak, viszonylag nagyobb bimbórészt kap be úgy, hogy felül több látszik ki, mint alul és nyelve körülöleli a mellbimbót. Érdemes a szoptatási pozíciókat változtatni (hónalj tartás, bölcső tartás stb.).
Érdemes a fertőtlenítőszereket elkerülni, viszont naponta egyszer szappanos meleg vízzel mindenképpen tisztítsd le a melled. Nagyon jó a lanolin használata, de a Garmastan sem rossz.
Jó lenne, ha tudnál szoptatni, figyelve ezekre a dolgokra, amit leírtam. Talán segítene, ha szoptatás, vagy fejés előtt meleg vizes zuhanyozást, vagy meleg borogatást alkalmaznál, így könnyebben jön a tej. Ha úgy érzed, hogy végképp nem tudod mellre tenni a babát, akkor hasznos a fejés (legalább napi 8-10 alkalommal), különben elapad a tejed. Azt is lehet, hogy 1-1 szoptatást fejéssel helyettesítesz, utána megint próbálkozol, így folyamatosan éri azért inger a melledet és ha jobban vagy teljesen vissza lehet térni a szoptatásra. Az első időben a fejőgép is meggyötörheti egy kicsit a mellbimbót (előnyösebb a kézi fejés), de azért meg lehet próbálni, ha kézzel nem boldogulsz. Az anyukák a Medellát szokták szeretni. Ha gépi fejéssel próbálkozol mindenként először a mellmasszázst alkalmazd és ha kiváltódott a tejleadó reflex (másik mellből is csöpög a tej, görcsöl a has stb.) akkor tedd csak rá a szívót. Ha a tejáramlás megszűnik vedd le rögtön a szívót, újabb mellmasszázs, tejleadó reflex kiváltás és csak ekkor az újbóli szívás. Ha jobban vagy mindenképp térj vissza a szoptatáshoz, akkor már könnyebben fog menni, a melled is hozzá fog szokni.
Hűtőszekrényben 3 napi tárolható a tej (felső polc hátsó része - 4 fok). Ha nem használjuk fel 48 órán belül mélyhűtőbe kell tenni, itt 3-6 hónapig (3 hónap az automatikus leolvasztású mélyhűtő esetén) tárolható -18 fokon.
Még valami nagyon fontos, a lefejt tejet kifelé hajló szájú mokkás pohárból itasd és ne cumisüvegből add! A cumisüveg megzavarhatja a baba szopási technikáját. Érdemes lenne megnézetni, nincs-e lenőve a baba nyelve, mert az is okozhat ilyen gondokat. Sok sikert és sok erőt!
Bimbóvédővel szoptass!!!:)))) meg sem fogod szinte érezni, hogy a baba szopik, es biztos, hogy jol fogja bekapni a baba:)
En is így szoptattam az első másfél hónapban, nagyon jo volt :) a tommee tippee bimbóvédője szuper! Brendonban lehet kapni!
Sok sikert :)
Egy 3 honapos kislány anyukája
Én meg azt mondom,hogy az is elfogadható, ha fejed és cumiból adod!
Barátnőmnek véres volt a sebektől a cicije hetekig. Nála a doki mondta már a végén,hogy ne mártírkodjon, fejje le és adja cumisüvegből!
Egy éves a pici és még mindig kap anyatejet! Nem ettől leszel jobb vagy rosszabb anya!
Másfél hetes volt mindkét gyerekem , mikor annyira vérzett a mellem, hogy nem fogadták már el. Medela elektromos mellszívót használtam, éjjel-nappal 3 óránként fejtem, megkapták cumisüvegből. Egy hét után javult annyit a helyzet, hogy újra tudtam szoptatni. A fiammal bimbóvédőt használtumk még kb, egy hónapig. A kislányom a b.védőt nem fogadta el. Úgy felszaporodott a tejem a fejéstől, hogy a fiamnál 1 évig voltam tejleadó, ő két éves koráig szopizott, a lányom 14 hónapos, még napi 8-9 dl tej megy az anyatejgyűjtőbe, a kisasszony pedig naponta 6-8 alkalommal még szopik.
Az anyatej hűtőben 24 óráig tárolható. Csak akkor lehet egybeönteni az adagokat, ha kihűltek.
Fejéssel sem apad el a tej, ha azt rendszeresen, gyakran, és megfelelő technikával végzi az ember.
Érdmes 3 óránként fejni, mindkét mellet, és egy fejés alatt többször is mellet váltani.
Tudnod kell, hogy létezik egy "cumizavar" nevű jelenség: egyes babák cumisüveg használata után nem tudnak újra ciciből enni. Engem ez elkerült szerencsére, de benne van a pakliban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!