Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » Hogy tudom apasztani a tejemet?

Hogy tudom apasztani a tejemet?

Figyelt kérdés
Már nagyjából 15 liter tejet fagyasztottam le, 3 napja éppen hogy csak annyit fejek, hogy ne durranjon szét a mellem, nem csökken a mennyiség. 2 hónapos elmúlt a babám igény szerint szopizik, nem is szeretném csökkenteni, de nem bírom, hogy állandóan fejnem kell. Ötletek?

2013. márc. 15. 20:53
1 2
 1/12 dorka6 ***** válasza:
79%
Van valami oka, hogy ilyen sokat fejtél idáig? A tejtermelés ebben az időszakban a kereslet-kínálat elve alapján működik és teljesen alkalmazkodik a kisbaba igényeihez. Ha nem fogsz fejni, pont annyi tejed lesz, amennyire a babának szüksége van. Persze ennek az elérése valamennyi időt igénybe vesz, légy türelmes magadhoz! Szép lassan biztosan sikerül. Próbáld meg tovább folytatni az igény szerinti szoptatást. Fokozatosan csökkentsd a fejést, egyre nagyobb időközöket hagyj a két fejés között és egyre kisebb mennyiségeket fejjél, azért vigyázz arra, nehogy túltelítődjön és begyulladjon a melled.
2013. márc. 15. 23:47
 2/12 anonim ***** válasza:
100%

Na az aki leírja kereslet-kínálat dolgot, az tuti nem érezte ezt amit mi:-) Ugyanebben a cipőben járok pár napja kiírtam én is ezt....csak én öntöm a lefolyóba. Akartam én a kereslet-kínálatot, mint a nagykönyvben (ja 3. gyerekem tapaszalt vagyok e témában, mindegyikkel rengeteg tejem volt) szerettem volna csinálni, gondoltam most nem fejek, csak etetek, na mi lett a vége mell gyulladás...még mindig csomós, láz, fájdalom, nem kívánom senkinek. Tudom miről beszélsz, egyszerűen muszáj fejni, nincs mit tenni éjjel is, alszom közben, ma a 7 órai szopi után elblicceltem, igazából a szopira sem nagyon emlékszem, mert olyan fáradt vagyok, félálomban megy minden éjjel. Na a kihagyott fejés után kő kemény csomós lett megint mire felébredtem. Meg ez is, h egy etetés egy mell, hogy bírná ki 6 órát a másik mire sorra kerül???

Egyszerűen nem tudom hogy kellene csinálni, ha kicsit fejek azzal semmire nem megyek, mert ugyanúgy feltelik, ki kell fejnem ami benne van attól könnyebbülök csak meg. Ha megtudod a megoldást várom, mert ettől készülök ki, h fejnem kell állandóan. Ja, 3 hetes a kisfiam.

2013. márc. 16. 12:52
 3/12 anonim ***** válasza:
Csak addig fejetek, és ne tovább, amíg meg nem könnyebbül kicsit a melletek! Ha üresre fejitek, akkor ugyanúgy sok fog termelődni:(.
2013. márc. 16. 15:20
 4/12 xStefix ***** válasza:
75%

"Sorstárs", szerintem ez megérne egy rákérdezést egy tanácsadónál! Nem jó az sem, ha sokkal több tejet termelsz, mint amire szükség van, mert az "időrabláson" túl a szervezetedet is kimeríti, ha folyamatosan ennyit kell legyártania...

Kérdező, ha eddig sokat fejtél, akkor a 3 nap még nem biztos, hogy elég. Szerintem várj 1-2 hetet és ha akkor sem érzel javulást, akkor számodra is tanácsadót javaslok. Dorka jól összefoglalta, hogy hogyan érdemes próbálkozni. :)

2013. márc. 17. 14:54
 5/12 anonim ***** válasza:
Nekem is 4x durrant be a mellem és lett nagyon magas a lázam, de csak éjjel fejtem nagyon intenzíven, azt is egyre csökkentettem, mert nekem mindig reggelre durrant be és nagyon féltem, ezért minden szopizása után (3 óránként kelt nagyon sokáig éjjel) lefejtem. Nappal elég sokat szopizott, ritkán kellett már fejni, csak nagyon a legelején. és kb 10 hét után már csak alkalom szerűen kellett fejni. Igazán együtt tudok érezni!
2013. márc. 17. 19:57
 6/12 dorka6 ***** válasza:
55%
A túltelítődést és mellgyulladást legnagyobb eséllyel úgy tudjuk elkerülni, ha sosem marad ki két szopi között 4-5 óránál több. Ez természetesen vonatkozik az éjszakára is. Sok anyukánál akkor alakul ki a túltelítődés és a gyulladás, ha a baba elkezdi végigaludni az éjszakát, vagy az édesanya valami halaszthatatlan program miatt nem tartózkodik otthon, így nem tud szoptatni. Szerintem ilyen esetben a megoldás a kihagyott szopi helyett a fejés, de ha a baba "kéznél van" az édesanyának egyáltalán nem kell fejni (csak a komfort érzet eléréséig) mivel a sok fejés még több tejet eredményez. Nagy valószínűséggel néhány hét alatt be fog állni az egyensúlyi állapot.
2013. márc. 17. 23:43
 7/12 A kérdező kommentje:

A picim még éjjel is szopizik, szóval nem lenne ezzel baj.

Azért fejtem ennyit, mert nem tudtam/tudom máshogy csinálni. (Lehet ez családi vonás unokatestvérem 4 évem keresztül adott tejet, 2 gyerekével, már az első hetekban fél-1 litert fejt)

Igény szerint szoptatok, és hallottam már ezerszer a kereset- kínálat elvről. Próbáltam kicsit húzni az időt, és csak picit fejni, a lett a vége, hogy 2 nap alatt mellgyulladásom lett.

Szóval, ami elméletileg igaz, nálam nem valósul meg. Múltkor kíváncsiságból megnéztem, szoptatás közben a másik mellemhez raktam egy tejgyűjtő poharat, úgy, hogy hozzá sem értem, 30 mili folyt, csöpögött ki csak úgy.

Egyébként érdekesnek tartom, hogy sokan ne tudnak szoptatni, nálam meg ez van.

2013. márc. 19. 19:45
 8/12 A kérdező kommentje:
Ja, és mellgyulladással kezdtem kb 6 nap után, ugyanis még az elején eszembe sem jutott, hogy fejni kéne. (azóta volt még 1) Nem akartam én serkenti egyszer sem, nem azért fejtem, mert akartam, hanem mert fáj. Miután eszik egyik mellemből a lányom, mire megint eszik, és a másikat kapja, már az előző is csöpög. Szóval nagyon durván rengeteg tejem van, és nem tehetek róla.
2013. márc. 19. 19:53
 9/12 anonim ***** válasza:
Második vagyok. Ugyanez van nálam is, most kicsit javult a helyzet, minden szopi után a másik ciciből fejek kb. 50-70-et és így egész jól vagyok, az éjszakai fejést ha el tudnám hagyni akkor azzal már kiegyeznék.
2013. márc. 19. 22:59
 10/12 dorka6 ***** válasza:
100%
Jó lenne tudni, hogy amikor a mellgyulladás történt nem telt-e el több mint 4 óra, akár éjszaka is, a két szopi között. Ennyire bő tejű anyukáknál az igény szerintiség mellett vigyázni kell arra is, hogy ennél semmiképp se teljen el több idő, mert ilyenkor jönnek a csomók és a gyulladás. A tejcsöpögés a másik mellből a tejleadó reflex jele, ez sokaknál természetes jelenség. Talán ilyenkor a csöpögő mellbimbódra rövid ideig enyhe nyomást gyakorolnál, esetleg abbamaradhatna a csöpögés. Megpróbálhatnád a napodat blokkokra bontani, 4-5 óra vagy akár ennél is több egy blokk. Ebben az időben csak egy mellből szoptass, ha később megéhezik, ugyanerre tedd vissza, a komfort szopit (amikor csak cumizik a cicin) ringatással, ölelgetéssel kiváltani és próbáld a két szopi közötti időt is egy kicsit nyújtani! A másik mellet csak egy picit kellene fejni, hogy ne gyulladjon be, a csomókat pedig elmasszírozni benne. Közben tehetsz a melledre hideg borogatást és hűtött káposztalevelet is, így talán egy kicsit elviselhetőbb lesz. 4-5 óra múlva pedig csere. Ez azért egy hosszadalmasabb folyamat, ha 2-3 hét alatt sem érzel semmiféle javulást, akkor hormonális kivizsgáláson érdemes lenne elgondolkodni. Sok erőt és nagy türelmet kívánok!
2013. márc. 20. 10:27
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!