Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » Mennyit ártok a babának, ha...

Mennyit ártok a babának, ha nem tud majd minden nap szopizni?

Figyelt kérdés

Úgy alakult, hogy egyedül maradtam a picivel, mert apuka 3 év együttlét után úgy gondolta, neki ez nem megy és elment.

A pici nem született még meg, de már most tudom előre, hogy biztosan lesz egy munkám, amit a szüleim ismerőse intéztek nekem. Egyik héten 3, másik héten 4 napot kell dolgozni majd és sajnos 9-23 óráig.

Nincs választásom, mert ez a pénz elég lesz majd arra, hogy mindent megadjak neki, de vajon mennyit ártok ezzel a babának, mit tudok csinálni? nem szeretnék tápszert adni neki amíg nem muszáj, de mit tehetek? Lefejhetem előre, de van abban igazság, hogy ha nem szopizik rendszeresen, akkor elapadhat a tejem?

Mit tehetnék, hogy a tejem se apadjon el, a babának is jó legyen és hogy a munkát is el tudjam végezni?

2013. márc. 14. 09:52
1 2
 11/19 frászkarikaborsó ***** válasza:
A rendszeres fejés lehet az egyetlen dolog ami fenntartja a tejtermelést. De nem mindenkinél működik, van akinél csak fejéssel sajnos apad a tej. Viszont ha nincs más választásod, akkor nem tudsz mit tenni. Ha tápszerezned kell, attól sem lesz semmi baja, illetve védőnőt meg tudod kérdezni (ha apad a tejed), hogy van-e anyatejleadó a közeletekben, így kaphatna a baba más anyukától tejet. Feltéve hogy elkezd apadni, mert az is lehet hogy nálad fenn lehet tartani fejéssel a termelést.
2013. márc. 14. 12:12
 12/19 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező, itt két rossz közül, a kisebbiket kell választani. Ha az életetek másként nem oldható meg, csak úgy, hogy te dolgozz, és fenntarts egy önálló otthont, akkor az az elsődleges. Persze, hogy fontos lenne a babának az anyatej, de a világon millió gyerek nőtt már fel egészségesen enélkül is. Én azt majdnem kizártnak tartom, hogy egy munkahelyen (nem tudom mi lesz az, de az időtartam alapján vendéglátóra, vagy éjjel-nappali boltra tippelek ) rendszeresen félrevonulhass a tejedet fejni.

Ha tolerálnák is a fejőszüneteket,(ha van hol megoldani) a tejet megfelelően hűteni kell, amíg fel nem használják. Berakod majd a közös hűtőbe, a többiek kajája közé? Este hazaviszed magaddal, reggel meg tovább a gyerek apjához? Szerinted ez reálisan, és hosszan fenntartható megoldás? Mert szerintem nem.

A fontossági sorrend szerint, az lesz az elsődleges, hogy a munkahelyed megmaradjon, mert ebből fogtok élni. Ha ebbe a rendszeres szoptatásra nincs lehetőség, akkor törődj bele, hogy a kisbabád tápszert fog enni, és így nő majd egészséges kisgyerekké. Használd majd ki az időt szülés után, amíg szoptathatsz, tegyél el annyi tejet amennyit csak tudsz. De ne csinálj magadnak lelkiismereti kérdést abból, ha egy idő után a munka és a szoptatás nem fér majd meg egymás mellett. Nem te leszel az első anya a világon, aki ilyen helyzetbe kerül.

2013. márc. 14. 18:09
 13/19 A kérdező kommentje:

egyértelműen nem fog beleférni a 20 perces ebédszünetembe, hogy ezt megtegyem... igen vendéglátás.

ha más nem lesz, tényleg marad a tápszer, csak már előre félek a megjegyzésektől, hogy milyen anya vagyok én, hogy megfosztottam a tejtől, mikor táplálhattam volna azzal is.

érdeklődtem már másnál is, ahol is megkaptam, hogy vállaljam hogy ha tápszert adok neki a tej helyett akkor nagyobb esélye lesz a bölcsőhalálra és akkor megnézhetem magam.

mondtam hogy köszönöm szépen....

2013. márc. 14. 18:41
 14/19 anonim ***** válasza:

Elég bunkó, aki ilyen hülyeségeket mond neked. Táplálhatnád anyatejjel, ha valaki megkeresné helyetted a megélhetésetekhez szükséges pénzt, de nem keresi meg. Szoptathatnál, ha otthon maradhatnál a babával, de nem fogsz tudni otthon maradni. Ez ilyen egyszerű képlet. Nem ettől leszel jó, vagy rossz anya. Sőt, az sem ettől lesz az, aki otthon maradhat, de nem tud szoptatni.

Ami a bölcsőhalál, és a tápszer ok okozati összefüggését illeti, az enyhén szólva csúsztatás.

A bölcsőhalál kiváltó okát a mai napig nem ismerik pontosan. Kutatók több tucat szempontot sorolnak fel, amiről valószínűsítik(!!!) hogy szerepet játszhatnak együttesen(!!!)ebben a tragikus eseményben. Gondolom az az okos ember, aki neked ezzel példálózott, csak annyit olvasott el, hogy a bölcsőhalálban elhunyt babák 96%-a tápszeres volt. Csak éppen azt nem olvasta hozzá, hogy Magyarországon 100 ezer(!!) gyerekből 29-et ér utol ez a halál évente. Méghozzá úgy, hogy ha különösebb elváltozást nem fedeznek fel a boncolás során, "automatikusan" bölcsőhalálnak nyilvánítják az esetet, még ha nem is az. Ami nem azt jelenti, hogy 27 gyerek azért hal meg évente, mert tápszert kaptak. Hanem azt, hogy a kórelőzményükben szerepel a tápszer fogyasztása, amiről a kutatók úgy gondolják, hogy egyéni allergiás reakciót okozhat kedvezőtlen körülmények között.

Erre hivatkozva közölni valakivel, hogy a tápszer = bölcsőhalál, enyhén szólva is ostobaság.

2013. márc. 14. 19:42
 15/19 anonim ***** válasza:
100%

Ha én lennék az anyád, akkor nagyon büszke lennék a lányomra. Csodálatos ember vagy.

Gratulálok a kicsihez!

2013. márc. 15. 00:15
 16/19 A kérdező kommentje:

köszönöm szépen a válaszokat.

az apával már megbeszéltem, hogy vigyáz rá, amíg én dolgozok. ha más lehetőség nem marad, akkor marad a tápszer, nem tudok mit csinálni, meg kell élnünk valamiből, mert az apa 20ezer forintjával nem leszünk kisegítve még úgy sem, hogy gyedet kapok, mert lakást is fenn kell tartanom mellette. ez a világ sajnos, vagy nem sajnos, én nem bánom, mert anyuka leszek :))

és az a minimum, hogy elmegyek dolgozni, hogy szépen éljünk.

köszönöm a válaszokat!

2013. márc. 16. 13:13
 17/19 anonim ***** válasza:
100%
Sok sikert, kitartást, egészséget, és örömöt a babához!:)
2013. márc. 16. 13:29
 18/19 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen! :)
2013. márc. 16. 14:43
 19/19 anonim ***** válasza:

Hát, nem tudom, ez így nagyon durva szerintem. Nem ítéllek el vagy ilyesmi, sőt. De azért ha nem létszükséglet, hogy dolgozz, akkor én inkább otthon maradnék, legalább fél-1 éves koráig. Inkább addig éljetek kicsit szűkösebben, a babának az első pár hónapban úgy sincs sok mindenre szüksége, amire mégis, azt használtan lehet venni. Ha összejön, hogy anyatejes legyen, nem kell tápszer. Lehet kapni mosható pelenkát (ami már sokkal modernebb a régieknél), és az sokkal gazdaságosabb, mint az eldobható. A kozmetikumokból teljesen jó a gyógyszertári. A babakocsi sem olyan fontos, ha mégis úgy érzed, hogy szükséged lehet rá, használtan, olcsón tök jókat lehet venni. Ha babakocsi nincs, helyette hordozhatsz, egy használt kendőt egy babakocsi árának töredékért meg tudsz venni. És még sorolhatnám. Szóval a helyedben én inkább csak szükséges dolgokat vennék, semmi feleslegeset és próbálnék spórolni. Mert nagyon hamar eltelik az idő a gyerekek felett, és aztán majd azon veszed majd magad észre, hogy alig voltál vele. Most itt lenne a lehetőség, mert aztán megy oviba, iskolába és felnő. Úgyhogy ha van tető a fejetek felett, nem éheztek, akkor én inkább otthon maradnék. A babádat úgy sem érdekli, hogy mennyire szépek a ruhái, és mennyire menő babakocsiban ül. Sokkal többet ér neki, ha az anyukája kezében lehet.

Persze ha éheztek, nem tudok kifizetni a számlákat sehogy sem, akkor más a helyzet, az kényszer, akkor mennék.

Na mindegy, nem lebeszélni akarlak, ez csak az én véleményem, de a te döntésed. Dönts úgy, ahogy a legjobbnak látod.

2013. márc. 16. 18:37
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!