Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » Kibirhatatlanul fajnak a...

Kibirhatatlanul fajnak a melleim mikor szoptatok. Garmastannal kentem, de meg mindig faj. Mit tegyek?

Figyelt kérdés
2009. szept. 12. 10:21
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:

Találtam egy cikket,hátha ez is segít.

Sebes mellbimbó

Az alábbiakban már volt szó arról, hogy a helytelen mellrehelyezés a bimbó kisebesedését okozhatja.

Elképzelhető, hogy azért nem sikerül jól mellre helyezni a babát, mert le van nőve a nyelve, és emiatt nem tudja eléggé előrenyújtani. Lenőtt nyelvnél jellegzetes tünet, hogy ha a baba felemeli a nyelvét (pl. sírás közben), szív alakú behúzódás látható a nyelv hegyén. Emellett ha az ujjunkat odaadjuk szopizni a babának, akkor érezhetjük, hogy a nyelve nem nyúlik túl az alsó íny vonalán. Ilyenkor helyi érzételenítésben elcsippentik a túl rövid nyelvféket, és nincs akadálya a szopizásnak. Ha ez a probléma áll fönn, érdemes minél hamarabb megejteni a beavatkozást, mielőtt a babában a helytelen nyelvtartás rögzülne. (Az is előfordul, hogy a baba nyelve nincs lenőve, de mégis helytelenül, hátrahúzva tartja a nyelvét, ami szintén sebesedéshez vezet. Ilyenkor megfelelő nyelvgyakorlatok segíthetnek.)

Sebesedéshez vezethet a mellbimbó gombás fertőzése is. Ilyenkor a bimbón a bőr fényes rózsaszínes vagy fehéresen hámló lehet. Gyakran (de nem mindig) a baba szájában is láthatóak a fehéres gombatelepek a szájnyálkahártyán vagy a nyelven. Ez gyógyszeres kezelést igényel mind a baba szájában, mind a mellbimbón.

A túl erős fokozatra állított vagy nem megfelelő méretű mellszívó is okozhat sebesedést.

Végezetül akkor is megjelenhetnek sebek a mellen, amikor a baba a fogzás időszakában ráharap a bimbóra.

A sebek kezelésére legjobb, ha hagyjuk rájuk száradni a baba nyálát és az anyatejet, ezek ugyanis antibakteriális és sebgyógyító hatással ís bírnak. Gombás fertőzésnél azonban tilos az anyatejes kenegetés, mert a tej cukortartalmán a gombák vígan híznak. Hagyjuk minél gyakrabban szabadon a mellet. Ne használjunk hámosító hatású kenőcsöket (pl. Neogranormon), mert ezek kemény vart képeznek, ami a következő szopinál újra és újra fölszakad. Jó hatású lehet a Garmastan kenőcs, ami gyulladáscsökkentő.

Ha nagyon fájdalmas a szoptatás, akkor pár szopi erejéig pihentessük az érintett mellet, és csak a másikat adjuk a babának. Ekkor fontos viszont, hogy mindenképp fejjük a pihentetni kívánt mellet is, nehogy túltelítődjön!

2009. szept. 12. 23:39
 12/15 xStefix ***** válasza:

Én is a rossz szoptatási testhelyzetre gondolok és a még eddzetlen mellbimbóra. Az előbbinek utána tudsz nézni pl. a www.lll.hu oldalon. Az utóbbi majd idővel megoldódik, ahogy a babád ügyesedik.

Bár többen javasolták, de a bimbóvédővel vigyázz! (Ha a testhelyzet a rossz, akkor ezt kell korrigálni, ebben az esetben felesleges, sőt, káros lehet a védő használata.) A bimbóvédő megnehezíti a mell szopását, ami egyrészt belezavarhat a helyes szopási technika megtanulásába (és 5 hetesen még elvileg tanulófázisban vagytok), másrészt a műanyagon keresztül kevesebb inger éri a mellet, ami esetleg visszavetheti a tejtermelést. Manapság nagyon elterjedt gyakorlat bimbóvédőzni, de sokszor teljesen felesleges és néha káros is, ezt vedd figyelembe!

Másfél éve szoptató anyuka

2009. szept. 12. 23:45
 13/15 anonim ***** válasza:
Én a Garmastan kenőcsöt félretettem és a Bepanthent használtam, nekem az sokkal jobb volt.
2009. szept. 20. 21:36
 14/15 anonim ***** válasza:
Tudod... vannak arra utalo jelek, hogy már a gyerek nem igenyli a szoptatast! Ilyen peldaul, ha a szakalla kipirositja a bimbó körül a börödet, vagy ha kint vannak már a bölcsesség fogai is...
2009. szept. 22. 23:18
 15/15 anonim ***** válasza:
Vannak nem NORMÁLIS válaszolók akik unatkoznak.
2009. szept. 23. 08:09
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!