Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » Szerintetek miért van ez?...

Szerintetek miért van ez? Kevés a tej? Más az oka?

Figyelt kérdés
Igény szerint szoptatok, két mellből, 2 hónapos a babám. Éjjel reggel, és este is tudok fejni, attól függően, hogy mennyit alszik, délelőtt és délután is. Viszont pár hete azt veszem észre, hogy amikor 30-60 percenként kerül a cicire, és rajta van 30-60 percet is akár, akkor előfordul, hogy elkezdi tépni, rángatni, elengedi, nyugtalankodik. Ilyenkor nekem sem jön tej, ha nyomom, vagy próbálok mellszívózni )max pár csepp). Nem indul be a tejleadó reflex? Vagy mi lehet az oka? Valakinek valamilyen ötlete van esetleg, mert kezdek teljesen kiborulni, hogy nincs elég tejem a gyerekemnek...

2012. nov. 25. 12:21
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
100%

Nyugodj meg, ez az első és legfontosabb teendő:).

Ha eddig tudtál fejni, akkor biztosan van tartalék ha éhen maradna:).

Mennyivel született a Kicsid?

Most hány gramm?

Pisis, kakis pelusok száma rendben van?

Kap(ott) pótlást, vizet, teát cumisüvegből?

Játszócumit használ?

Ha elkezdi rángatni a melledet, akkor próbáltad már visszatenni az előző mellre?

Válaszokig annyit gondolok, hogy most ért utól Titeket a növekedési ugrás, tehát hirtelen több tejre van szüksége a babádnak. Erre a legjobb, ha folytatod az i.sz. szoptatást, ahogy eddig ügyesen csináltad:), van akinél csak pár nap, hét után éri utól a kínálat a keresletet.

A szoptatás mellett bújjatok össze minél többet meztelen bőrrel érintkezve, ez is oxitocint termel, ami segíti a tejleadó reflexet, a tejelválasztást.

Igyál elegendőt, táplálkozz megfelelően. És pihenj, amennyit csak lehet. BIztosan hallottál már róla, hogy a stressz, nyugtalankodás és kialvatlanság a tejtermelés egyik legnagyobb ellensége. Ha a Te igényeid kielégítésében hiány van, akkor Te sem tudsz annyit adni a babádnak, amennyire szüksége van. És bizony egy csecsemő gondozása, szoptatása sok energia.

2012. nov. 25. 14:54
 2/13 anonim ***** válasza:
100%

A tej nagy része szopi közben termelődik, szerintem van elég. Ahogy egyre telik az idő szopi közben, egyre nehezebben váltódik ki a leadó reflex.

Ne borulj ki! Tutira elég a tejcsi, ha a babi szépen fejlődik, van elég pisis pelusa és persze nem ordít egész nap :)

Ha nagyon aggódsz (szerintem nincs miért), igyál meg egy alkoholmentes sört, szedhetsz homeobogyókat is, de a babánál jobb tejserkentő nincs :)

2012. nov. 25. 18:33
 3/13 anonim ***** válasza:
100%

Valószínűleg pont azért kér most gyakrabban, mert éppen kevesebb van mint amennyire szüksége van, valószínűleg épp gyorsabb növekedési ütemre kapcsolt. Pár napig tarts ki, és szoptass sokat, igyál sokat, felszaporodik az újra.

Ne parázz, mindenki átmegy ezen, még az is, akinek többedik gyerekénél fordul elő ez a szitu. :)

2012. nov. 25. 21:09
 4/13 A kérdező kommentje:

Köszönöm az eddigi válaszokat, biztatásokat!!!

3400-gyel született, most 6400 gramm. A kaki pelusok száma változó, általában 5-600 gramm között szokott lenni a pelusok nettó súlya 24 óra alatt (nem mérlegezem). Pótlást nem kapott, nincs cumija. Próbálom rakosgatni őt egyik cicimről a másikra, de vért izzadok, ha egyáltalán rá tudom őt venni, hogy szívja rendesen, ne köpje ki 2 szívás után.

Igyekszem kitartani, nem az őrületig eljutni...

2012. nov. 26. 13:46
 5/13 anonim ***** válasza:
100%

Első vagyok:).

Nagyon szépen hízik a babád, hiszen majdnem megduplázta a súlyát:), ezzel gond nincs:).

Ha ébren valami miatt nehezen fogadja el a melled, akkor próbáld meg félálomban, álmában mellre tenni.

Nyugodt körülményeket tudsz teremteni? Ami nem tereli el a figyelmét.

Nem minden baba "cicifüggő", tehát az önmagában nem gond ha hamar végez, ha rendesen hízik, eleget pisil:).

2012. nov. 26. 14:03
 6/13 A kérdező kommentje:

Köszi a választ!

Eddig cicifüggőnek gondoltam (ő mindig rajta lógott volna, a mai napig azon alszik el legtöbbször) de ma megijesztett a gyerekorvos, hogy ha továbbra is igény szerinti szoptatás mellett ilyen tempóban nő a súlya, akkor nem fogja elbírni magát, nem fog tudni elkezdeni kúszni stb. Bár az utóbbi 1-2 hétben nem hízik olyan rohamosan, azért sokszor cicire kerül. Állítólag a cumi is kielégíti a szopási ingerét, amikor nem éhes. De én inkább a cicimet adom oda neki, csak ő tudja, mi a jó a szervezetének..Ráadásul sajnos az első napokban kapott cumit, a mellbimbóm látta kárát (több hétbe telt, mire nem fájt a szoptatás), így cumit nem fogok adni neki.

Ez a növekedései ugrás eltarthat akkor több hétig is? addig biztosan nem éhezik? Azt honnan tudhatom, hogy eleget evett?

Még abban reménykedem, hogy max. 1-2 héten belül elmúlik az állítólagos hasfájása, emiatt nem is igen alszik éjjel, a pukik mindig felkeltik, vagyis nem engedik elaludni, szóval remélem hamarosan rendeződni fog az életünk..

2012. nov. 26. 14:37
 7/13 anonim ***** válasza:
100%

Megint én:).

Jaj, ez a gyerekorvos:(... az i.sz. szoptatott babák igaz, hogy sokszor nagyobb ütemben fejlődnek, de amint elkezdenek többet mocorogni, forogni, le is lassul a súlynövekedés(akkor meg az lesz a baj, figyeld meg:(- na jó, ez gonoszság volt de sajnos ezt látom sokszor:( ). Semmiféle gátló hatása nincs a gyerek testsúlyának a mozgásfejlődésre. Amint elkezd mocorogni, gyorsabban fogja égetni a kalóriákat, a hossznövekedése is meg fog ugrani, fél éves korukra általában ugyanolyan paraméterekkel rendelkeznek az addig ducibb anyatejes babák is.

Nagyon jól teszed, ha nem adsz cumit, így jó eséllyel elkerülöd a cumizavart:), amivel ezek szerint már találkoztatok:(.

Igen, a növ. ugrás eltarthat néhány babánál hetekig is, ne aggódj, nem fog hiány szenvedni ha továbbra is igénye szerint adod neki a cicit:), tudod, gyerek még nem éhezett "terített asztal" mellett:).

2012. nov. 26. 14:51
 8/13 A kérdező kommentje:

Nagyon köszönöm az ismételt válaszadást!

Attól is nagyon tartok, hogy ha nem kell neki a cicim, akkor hogyan fogja tudni beállítani a neki szükséges tej mennyiségét? Mivel eléggé rapszodikusan eszik, egyik nap többet másik nap kevesebbet, honnan fogja tudni a szervezetem mennyi tejre is van szükség arra a napra?

Elnézést a sok együgyü kérdésért, de szeretném sokáig szoptatni a fiamat.

2012. nov. 26. 16:02
 9/13 anonim ***** válasza:
100%

Megint én:).

Ezen ne aggódj:), ha éhes és több kell neki, fog annyit szopizni, hogy a termelés megnövekedjen:). Sokszor elég egy nap sűrű szopizás és már követi is a tested az igényeket. Fontos, hogy akkor se ijedj meg ha ez több nap lesz, ha mindig adod neki, amikor kéri, akkor nem lesz gond:).

2012. nov. 27. 08:26
 10/13 anonim ***** válasza:
100%

3. vagyok. A többszörös válaszolóval teljesen egyetértek. Hozzátenném, hogy a második gyerekem fél évesen 9600 gramm volt és 71 cm, rettentő duci, engem is ilyenekkel ijesztgettek a doki meg a védőnő, meg forgatták a szemüket . Most lesz 8 hónapos (10110 gramm, 74 cm), és le sem lehet lőni, tolat, kúszik, pörög-forog, próbál oldalra kiülni, szóval mozog eleget. Igaz, hogy a kisebb súlyú babák esetleg 1-2 hónappal hamarabb másznak, vagy ilyesmi, persze, hiszen kisebb a tömeg amihez izomzatot kell fejleszteni, de nem lehet "kórosan elhízott" egy szoptatott baba.

Nem olyan ördöngösség ám ez az egész, csak a dokik csinálnak belőle tudományt. Ne aggódj, ne számolgass, figyeld a babát, és minden oké lesz. Ahogy több ezer éve is működtek a megérzések, most is fognak, ha bízol magadban.

2012. nov. 28. 10:31
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!